Inlinehockey

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bully beim Inline-Skaterhockey.jpg

Inlinehockey (eller Streethockey) är en av ishockey och innebandy kombinerad sport. Sporten kan utövas såväl utomhus som inomhus. Det utövas av två lag, bestående av fyra utespelare och en målvakt i vardera lag, vanligen i en ovalformad rink. Godkända mått för en inlinehockeyrink är från 40 x 20 till 60 x 30 meter. Antalet spelare på banan kan variera beroende på banans storlek. Dock max 4 spelare + målvakt. Matcherna spelas i tre perioder på 20 minuter precis som innebandy och ishockey. Sporten kan även kallas Streethockey.

Internationellt organiseras spelet av det internationella ishockeyförbundet (IIHF), och ses dels som en viktig del i spridandet av ishockeysporten globalt till varmare platser då is inte krävs, och dels som en sommarens variant av ishockey.

Inlinehockey i Sverige organiseras av Inline Hockey League (IHL) och Svenska Ishockeyförbundet.

Världsmästerskap

Sedan 1996 har IIHF anordnat världsmästerskap i inlinehockey. Ytterligare ett världsmästerskap finns i inlinehockey och det arrangeras av FIRS.

Professionell inlinehockey

Professionell inlinehockey har spelats sedan 1993, då Roller Hockey International bildades med lag i USA och Kanada. Därefter följde Major League Roller Hockey och Pro Beach Hockey 1998, Professional Inline Hockey Association 2002, North American Roller Hockey League 2003 och American Inline Hockey League 2008.

I Europa finns proffsligor i bland annat Spanien, Italien och Frankrike.

Referenser


Se även

Externa länkar