Jämställdhetsbonus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jämställdhetsbonus var en del i den svenska föräldraförsäkringen som syftade till att vårdnadshavare med gemensam vårdnad skulle dela mer lika på föräldradagar. Detta skedde genom att båda vårdnadshavarna fick en ekonomisk belöning för varje dag som den vårdnadshavare som tagit ut minsta antalet föräldrapenningdagar tar ut en dag.

Reformen gäller endast för barn födda mellan 1 juli 2008 och 1 januari 2017, då lagen upphörde,[1] och endast personer som är vårdnadshavare till barnet kan komma i åtnjutande av jämställdhetsbonus.[2]

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Jämställdhetsbonusen var en skattefri ersättning som betalades ut till båda vårdnadshavarna för ett barn. Vårdnadshavarna behövde inte vara gifta eller sambor men var tvungna att ha gemensam vårdnad av barnet. Man behövde inte ansöka om jämställdhetsbonus utan den betalades automatiskt in på samma konto som föräldrapenningen och betalas ut ett par dagar efter föräldrapenningen. Det var först när den förälder som tagit ut lägst antal dagar tagit ut föräldrapenning som jämställdhetsbonusen kunde betalas ut.[3]

Av de totalt 480 föräldradagar som hör till varje barn kan 270 ge jämställdhetsbonus. De dagar som inte kunde ge jämställdhetsbonus var:

  • Dubbeldagar (när båda är hemma samtidigt för samma barn)
  • De 90 dagarna med lägstanivå
  • De första 60 dagarna som är reserverade för vardera föräldern.

Ersättningen betalades ut för de dagar som tas ut av den vårdnadshavare som tagit ut minsta antalet föräldrapenningdagar.

Exempel:

Vårdnadshavare 1 har tagit ut 100 dagar. Vårdnadshavare 2 har tagit ut 140 dagar. Detta innebär att 40 dagar ger jämställdhetsbonus (Vårdnadshavare 1 har tagit ut 40 dagar mer än de reserverade 60 dagarna.)

Om sedan Vårdnadshavare 1 tar ut ytterligare 50 dagar har: Vårdnadshavare 1 tagit ut 150 dagar. Vårdnadshavare 2 tagit ut 140 dagar. Detta innebär att 80 dagar ger jämställdhetsbonus (Vårdnadshavare 2 har tagit ut 80 dagar mer än de reserverade 60 dagarna).

Synpunkter[redigera | redigera wikitext]

Syftet med jämställdhetsbonusen var att förändra människors beteende på så sätt att män skulle lockas ta ut mer föräldraledighet för att stärka kvinnors position i arbetslivet. En negativ konsekvens av detta är att ensamstående föräldrar och vårdnadshavare utan gemensam vårdnad missgynnas i förhållande till föräldrar med gemensam vårdnad eftersom de inte är berättigade till jämställdhetsbonus.

Referenser[redigera | redigera wikitext]