Jätteutter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jätteutter
Status i världen: Starkt hotad[1]
Pteronura brasiliensis (Alua and Yumbo) Parken Zoo.jpg
Jätteuttrarna Alua och YumboParken Zoo.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljMårddjur
Mustelidae
UnderfamiljUttrar
Lutrinae
SläktePteronura
Gray, 1837
ArtJätteutter
P. brasiliensis
Vetenskapligt namn
§ Pteronura brasiliensis
AuktorJ.F. Gmelin, 1788
Utbredning
Giant Otter area.png
Jätteutterns utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Jätteuttern[2] (Pteronura brasiliensis) är ett mårddjur som lever i sydamerikanska regnskogar. Den lever i floder som Amazonfloden, Orinoco, São Francisco och Paranáfloden. Djurets kroppslängd med svansen inräknad ligger ungefär vid två meter. Jätteutterns är med sin vikt på över 20 kg i särklass störst bland uttrar.

Till skillnad från den europeiska uttern är jätteuttern dagaktiv. Den lever i grupper på fem till åtta djur, i sällsynta fall i stora grupper på upp till tjugo individer. Jätteuttern jagar gärna i flock genom att flockmedlemmarna driver bytet till varandra. Huvudbyten är fiskar men de äter också möss, ägg och vattenlevande fåglar.

Två gånger per år föder honan två till fem ungar vilket är en anpassning till det höga predationstrycket från exempelvis jaguar och krokodil. Efter tio månader är ungdjuren lika stora som föräldrarna och efter två år är de könsmogna. Jätteuttern kan bli upp till tio år gammal.

I jätteutterns utbredningsområde finns ytterligare en art av uttrar, neotropisk flodutter (Lontra longicaudis), som till utseende och beteende liknar den europeiska uttern.

Som djurparksart[redigera | redigera wikitext]

Utanför Sydamerika finns bara ett fåtal jätteuttrar i djurparker. 1881 började Zoo Leipzig som första djurpark i Europa att hålla en jätteutter och sedan 2009 har parken åter jätteuttrar i beståndet. Parken Zoo i Eskilstuna är den enda djurparken i Sverige som håller jätteutter. De första lyckade födslarna av jätteuttrar utanför Sydamerika dokumenterades 1990 vid Hagenbecks djurpark i Hamburg[3] och vid djurparken i Philadelphia, USA. Framgångsrik avel av ungdjur skedde även i Zoo Doue la Fontaine[4] i Frankrike och Zoo Duisburg.[5][6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 8 september 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pteronura brasiliensisIUCN:s rödlista, auktor: Groenendijk et al (2004). version 11 maj 2006.
  2. ^ Kommissionens förordning (EU) 2017/160 om skyddet av vilda djur (PDF), Europeiska unionen, sid.16, läst 2018-09-01.
  3. ^ Aktuelle Projekte: Riesenotter Arkiverad 4 juli 2011 hämtat från the Wayback Machine., Tierpark Hagenbeck, besökt 16 oktober 2009
  4. ^ Bioparc-Zoo Doue la Fontaine besökt 3 november 2013
  5. ^ Rheinische Post Duisburg Arkiverad 2 april 2010 hämtat från the Wayback Machine.. besökt 31 mars 2010.
  6. ^ International Giant Otter Studbook besökt 16 december 2009