Jiří Trnka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jiří Trnka, född 24 februari 1912 i Pilsen i dåvarande Österrike-Ungern, död 30 december 1969 i Prag i dåvarande Tjeckoslovakien, var en tjeckisk marionettartist, animatör, illustratör och regissör av animerade filmer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Trnka utbildade sig på en yrkesskola i hemstaden, där han träffade sin lärare Josef Skupa, som så småningom skulle bli en ledande offentlig person i en värld av tjeckiska dockor. Skupa var hans mentor, som anförtrodde honom med visst ansvar och lyckades övertyga hans familj, att låta honom skriva in sig vid den prestigefyllda School of Applied Arts i Prag, där han fullgjorde sin lärlingstid mellan 1929 och 1935.

Med den utbildning han erhållit i konstskolan och sin erfarenhet av att arbeta i en grafik verkstad, började Trnka snart en framgångsrik karriär som illustratör. Han anställdes av Pragförlaget Melantrich, och hans första illustrerade arbete var Tygr pana Boska (Mr Boseks tiger) av Vítěslav Šmejc, publicerad 1937.

Trnka verkade speciellt inom dockfilmen. Bland hans flerfaldigt belönade filmer märks Präriens ros (1949), Kejsarens näktergal (1950), Den glada cirkusen (1951), En midsommarnattsdröm (1959) och Ängeln Gabriel och den vackra jungfrun (1964).[1]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Trnka tilldelades 1968 Hans Christian Andersen-priset i kategorin illustratörer.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1980.
  2. ^ Hans Christian Andersen Awards, IBBY 2014

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]