Kaffeost

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Juustoleipä)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kaffeost med hjortronsylt.

Kaffeost, (meänkieli kahvijuusto, finska leipäjuusto, juustoleipä, finlandssvenska brödost), är en variant av ost som används till eller i kaffet istället för kaffebröd.

Kaffeosten är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen. Det lägges som småbitar i kaffet eller ätes vid sidan av med hjortronsylt. Äter man osten som den är, antingen varm eller kall, gnisslar det när man tuggar den,[1] vilket upphör om den läggs i kaffet.[2] Äter man den utan tillbehör är den förhållandevis neutral i smaken. Till skillnad från ost i allmänhet har kaffeosten inte en salt smak.

Kaffeost lagas av mjölk (traditionellt råmjölk) och löpe som värms upp, får stelna till ostmassa och sedan gräddas i ugn. Den påminner därför om ostkaka. Även i Västerbotten, Norrbotten och Lappland äter man kaffeost.[3][4] Den västerbottniska är i allmänhet gjord på getmjölk[3] medan den norrbottniska tillverkas av komjölk. Den senare typen gräddas i ugn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Kaffeost", svt.se. Åtkomst den 14 juli 2017.
  2. ^ http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2689&artikel=4479898 Läst 18 juli 2017
  3. ^ [a b] ”Norrbruk” (på pdf). Länsstyrelsen. 6 december 2014. http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/SiteCollectionDocuments/Sv/Publikationer/2014/Norrbruk%20nr4%202014.pdf. Läst 20 januari 2016. [död länk]
  4. ^ ”Kaffeost”. Jordbruksverket. http://smakasverige.jordbruksverket.se/produkter/produktarkiv/kaffeost.263.html. Läst 20 januari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]