Kultur i Umeå

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Umeås kulturliv sägs ofta ha sin grund i en "gör det själv-anda".[1] Föreningslivet utvecklades tidigt[2] och har fokuserat både på eget kulturutövande och att locka gästspel till staden. Föregångare som Musiksällskapet, Minerva, Shakespearesällskapet, Teaterföreningen, Filmstudion, Jazzklubben och Studentteatern har alla bidragit till att utveckla och stimulera intresset, och har på senare år fått sällskap såväl av allt bättre kommunala kulturskolor som av yngre entusiaster inom de flesta kulturområden.

Den tyngsta aktören är utan tvekan Norrlandsoperan, men också erfarna fria teatergrupper som Profilteatern och Ögonblicksteatern, liksom de många festivalerna – Jazzfestivalen, Folkmusikfestivalen, VisfestivalenHolmön, MADE-festivalen, Umeå Open, House of Metal och Littfest – har bidragit till att bredda utbudet och lyfta den professionella nivån även lokalt. Det bör dock nämnas att flera betydande internationella festivaler, däribland en filmfestival och en kammarmusikfestival, på senare år lagts ned av ekonomiska skäl.

I Umeå finns också Västerbottens museum och Umedalens skulpturpark, samt en Konsthögskola. Den sistnämnda bildar tillsammans med Bildmuseet, Designhögskolan, en gren av Humlab vid Umeå universitet, samt den arkitekthögskola som invigdes 2010 det sammanhållna Konstnärligt campus vid Umeå universitet.[3]

År 2014 delade Umeå och Riga i Lettland titeln Europas kulturhuvudstad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1800-tal[redigera | redigera wikitext]

 • 1847 I september utgavs första numret av Umeå första dagstidning, det konservativa Umebladet, som kom att leva i drygt etthundra år. Samma år startades amatörteatergruppen Thalia.
 • 1853 invigdes Umeås första teater, Thalia, på kvarteret Gymnastiken.
 • 1864 bildades Umeå musiksällskap, som det tredje musiksällskapet i Sverige, och fick redan från start 74 medlemmar – vilket var hel del i en stad med knappt 2 000 invånare[2].

1900-tal[redigera | redigera wikitext]

Umeå Nya Teater invigdes 1 oktober 1907 med 416 platser, och brann ned till grunden 1 januari 1913.

Storsatsningen på ett nytt, stort teaterhus kunde ha varit epokgörande, om inte huset brunnit ned så snart. Väntan på ett nytt teaterhus skulle vara i 70 år.

 • 1902 flyttade Åkerbloms bokhandel till sin nuvarande plats vid Rådhuset, där den fram till 1966 huserade i ett vackert trähus.[4]
 • 1903 inrättade folkbildningsföreningen Minerva ett bokskåp i Rådhuset, vilket kan ses som början på biblioteksverksamheten i Umeå.

1910-tal[redigera | redigera wikitext]

1920-tal[redigera | redigera wikitext]

 • 1922 I samband med firandet av Umeås 300-årsjubileum som stad uppfördes en stor festkantat med ord och musik av Peterson-Berger och under dennes ledning, vilket ledde till Musiksällskapets återupplivande.
 • 1925 utkom Folke och Frida, första delen av Frida Åslunds självbiografiska barnbokstrilogi om uppväxten i Umeå.
 • 1927 flyttade folkskollärarinneseminariet ut från den byggnad som idag rymmer Hovrätten för Övre Norrland, som sedan under en tioårsperiod kom att fungera som stadens kulturhus, med bland annat museum, bibliotek och en aula som användes för teaterföreställningar och konserter.[7]

1930-tal[redigera | redigera wikitext]

 • 1933 Författaren Thorsten Jonsson, som då återvänt efter högskoleutbildning i Stockholm för en anställning vid Umebladet, debuterade med diktsamlingen Utflykt.
 • 1938 invigdes Odéonbiografen, ritad av arkitekt J. D. Sundberg, som var ett av Umeås tidigaste funkishus och bland de första som uppfördes i gjuten betong.

1940-tal[redigera | redigera wikitext]

 • 1949 Stiftelsen Vetenskapliga biblioteket instiftades i Umeå och knöts organisatoriskt till stadsbiblioteket. Dess uppgift var att skapa ett bibliotek för de högre utbildningar som man hoppades kunna få förlagda till Umeå. Genom anslag från grannkommunerna, donationer från bland annat Kempestiftelserna, samt gåvor och köp kunde man förvärva stora och värdefulla boksamlingar. Skivbutiken Burmans Musik öppnade (och lever fortfarande 2017, som Sveriges äldsta i sitt slag).

1950-tal[redigera | redigera wikitext]

Grundandet av Shakespearesällskapet, det nya stadsbiblioteket och flera nya biografer ökar utbudet för de ännu rätt få umeborna – knappa 20 000 personer vid 1950-talets början.

 • 1952 På våren var det premiär för Shakespearesällskapets första uppsättning; ett antal scener från bland andra Romeo och Julia, En midsommarnattsdröm och Macbeth. Under de följande 20 åren skulle den många hundra barn och ungdomar som engagerades i sällskapet sätta upp ett 40-tal pjäser som spelades mer än 300 föreställningar – inklusive två gästspel i England.
 • 1953 omfattade stadsbibliotekets bokbestånd totalt närmare 75 000 band.
 • 1959 invigdes Sagabiografen på Kungsgatan med 580 sittplatser, en 14 meter bred duk och stereoljud. Biografen drevs av Svenska Förenade Biograf AB till 1984, då SF köpte upp biografen. Fotografen Sune Jonsson gav ut sin första bok, Byn med det blå huset.

1960-tal[redigera | redigera wikitext]

Musiklivet växte, både genom allt fler gästspel och unga rockgrupper. Men den sten som sattes i rullning när Jazzfestivalen startades ska inte underskattas.

 • 1960 I mars nådde Rock-Boris, norske Per-Elvis och danske Rock-Finn Umeå med sin Nordiska Rockgala. I augusti kopplades Vännäs-sändaren på och Umeå med omnejd kunde hädanefter se televisionen.[11]
 • 1963 Det var utsålt och närmare 900 personer i publiken när lokala skämtmagasinet Grisbacka-Bladet arrangerade Umeås första lokala rockgala i Läroverkets aula; på scenen hördes bland andra Zettlers, Trappers och Cliftons.[11]
 • 1964 grundades amatörteatergruppen Umeå Studentteater, som under 1970-talet kom att hålla till i ett bergrum under Döbelns park under det nya namnet Grotteatern. Det första utländska popbesöket var när Swinging Blue Jeans kom på besök till sporthallenGammlia i oktober [11] (då polisen sägs ha ingripit för att åskådarna tog sig friheten att utföra så kallad "spontan dans", vilket inte var tillåtet...)
 • 1965 fick Margreta Söderwall Umeå kommuns kulturpris för sitt arbete med Shakespearesällskapet. Umeås första diskotek öppnade.[11]
 • 1966 Teaterhuskommitténs arkitekttävling lockade mer än etthundra bidrag. Det vinnande förslaget skissade en flexibel byggnad för teater, musik, kongresser, dans, utställningar med mera. Förslaget förverkligades inte, denna gång, men flexibiliteten var ledstjärna även för det nya Folkets hus som invigdes 1986.[9]

1970-tal[redigera | redigera wikitext]

Ett gryende krogliv ökade möjligheterna för musikaliska gästspel. Proggrocken dominerade och hade stor publik bland det växande antalet studenter vid "det röda universitet". Lite i skymundan grodde det unga musiklivet i allt fler riktningar.

 • 1971 Restaurang Krogen, som öppnat i november 1971 på Ålidhem, började med viskvällar på tisdagarna, vilket blev inledningen till Tisdagskrogen, som därefter under många år gästades av oräkneliga rockband från när och fjärran.[11]
 • 1978 utkom Pigan och härligheten, den första i en serie om fyra romaner där Lars Widding skildrade livet i barndomsstaden Umeå, åren 1920–45. I september öppnade Per Sörlin Umeås första inspelningsstudio, Tonteknik. Samma månad gjorde Stonesinfluerade Nasty Music sin första spelning på Ålidhemsgården (och de håller på än, 2018!).[11] Folkmusikföreningen Gnid & Drag bildades. Sara Lidman, som på sin ålders höst bosatt sig i Umeå, promoverades i oktober till filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet.
 • 1979 Flera stora musikfester utomhus i Döbelns park och på Mariehemsängen. Umeåfödde författaren Stig Larsson debuterade med romanen Autisterna. I december lades musikföreningen Stacken ned. Filmstudio Röda Rummet grundas och inleder visningar i en hörsal på Umeå universitet.

1980-tal[redigera | redigera wikitext]

Nya kulturinstitutioner som Bildmuseet, Konsthögskolan, Norrlandsoperan och – så centralt i staden som det bara går – det nya stadsbiblioteket och Idunteatern i nya Umeå Folkets hus. Institutionerna och lokalerna gav möjligheter till fler och större gästspel. Kommunen satsade också medvetet på festivaler, och utöver den redan etablerade Jazzfestivalen tillkom nu folkmusikfestival, kammarmusikfestival, filmfestival och – sedan Umeå av radions P3 utsetts till "Årets Popstad" – även en popfestival, och det mesta ägde rum på de många scenerna i nya Folkets hus.

 • 1983 utkom Göran Häggs roman Doktor Elgcrantz eller Faust i Boteå; en högst satirisk och delvis självbiografisk berättelse som hämtat näring ur Häggs gästspel som föreläsare i litteraturvetenskap vid Umeå universitet. Chick Corea, Georgie Fame och Bobo Stenson var några höjdpunkter på jazzfestivalen. Första uppsättningen av det därefter årliga Medicinarspexet betitlades Aladdin.
 • 1984 bildades den fria teatergruppen Profilteatern av ett gäng teaterstuderande som i flera år hållit på med gatuteater. Norrlandsoperan flyttade in i den gamla brandstationen, som byggts om för ändamålet. Komikerduon Staffan å Bengt gjorde årets julkalender, Julstrul med Staffan & Bengt. Filmstudion flyttar sina lördagsvisningar från den rivningshotade Odéonbiografen till Sagabiografen.
 • 1986 fick Umeå äntligen, efter mer än 70 års väntan, en fullstor teaterscen när Idunteatern invigdes i det nybyggda Umeå Folkets hus, vars scener under många år kommer att rymma såväl jazz-, folkmusik- och filmfestivaler som Teaterföreningens många gästspel och mycket annat. I september var det premiär för Umeå filmfestival, som blir landets andra stora filmfestival vid sidan av Göteborgs filmfestival. Och Sara Lidman upprördes över årets filmfestivaltema: "Amerikansk film över sju decennier".
 • 1988 satte Profilteatern och Grotteatern tillsammans upp sommarteaterföreställningen Spelet om den stora branden (av Frank Kelber) [13] på gamla fängelsets rastgård, till minne av stadsbranden 1888. Grupperna turadedes sedan om att sätta upp sommarteater på rastgården fram till 1998. Norrlandsoperan, med Per-Erik Öhrn som ny konstnärlig ledare, uruppförde Jonas Forssells opera Hästen och gossen, baserad på Sara Lidmans jernbanesvit. Umespexarna bildades som alternativ eller komplement till Medicinarspexet. Umeåfödde regissören Åke Sandgren fick tre guldbaggar för filmen Miraklet i Valby.
 • 1989 lades Filmstudio Röda Rummet ned.

1990-tal[redigera | redigera wikitext]

Indiepopscenen växte med skivbolaget NONS och band som Komeda i spetsen. Än mer ryktbar blev "Hardcorescenen", och band som Refused. Visfestivalen på Holmön, Umedalens skulpturpark och musikfestivalen Umeå Open ser dagens ljus.

 • 1994 I mars började NCC bygga om Sagabiografen till teaterlokal med 376 sittplatser, tänkt för Revybolaget och Ögonblicksteatern. Fjortonde upplagan av Kammarmusikfestivalen hade Frans Helmersson som konstnärlig ledare. I juli arrangerade Visum första upplagan av Visfestival Holmön, med bland andra Ewert Ljusberg, Stefan Demert och Jeja Sundström på scen. 28 september 1994, samma dag som Estoniakatastrofen, invigdes Sagateatern med Ögonblicksteaterns premiärföreställning "Goda grannar", byggd på historierna om Kung Ubu. Dessvärre gick Revybolaget kort därefter i konkurs och Ögonblicksteatern fick driva Saga själva. Sommaren detta år arrangerades för första gången utställningen Umedalen Skulptur på det gamla sjukhusområdet i stadens västra utkanter. Utställningen har därefter permanentats, och givits nya tillskott vartannat år. Hardcorebandet Final Exit bildades av medlemmar från Refused och Abhinanda. I oktober uruppförde Norrlandsoperan Bengt Malmros Grabbhalvan, med musik av Umeåsonen Björn Linnman.
 • 1995 bildades Umeå R&B (som senare bytt namn till Umeå Bluesförening) som sedan dess arrangerat hundratals bluesspelningar på bland annat Droskan, Umeå Folkets hus och restaurangbåten Sjöbris, samt Harrys Pub.

2000-tal[redigera | redigera wikitext]

 • 2001 bildades den fria teatergruppen Skuggteatern. Isolation Years släppte sin första platta, Inland Traveller. Den första Täfteåfestivalen. I juni utser Umeå universitet Sune Jonsson till filosofie hedersdoktor[15] och Margreta Söderwall till hedersdoktor inom Lärarfakulteten.[16] Lisa Miskovsky ger ut sitt självbetitlade debutalbum. Anrika Filmstudion i Umeå lägger ned, efter mer än 40 års verksamhet. I september tillträder den nye kulturchefen Vladimir Oravsky. Den 19 december beslutar kulturnämnden att med omedelbar verkan säga upp kulturchefen Vladimir Oravsky. Solja Krapu tilldelas Guldäpplet.
 • 2002 utkom Vladimir Oravskys dagboksanteckningar om hans tid som kulturchef i Umeå, boken Kulturen bakom kulturen – ett hållbart alternativ till myter, lögner och förtal . The Perishers släppte sitt första album, From Nothing to One. Solja Krapu fick Sveriges barn- och ungdomsboksförfattares pris Slangbellan för texten till bilderboken Jag behöver lillbrorsan. Ungdomsteaterföreningen Teater Mirakel satte upp sin första föreställning, Tagg i hjärtat. Stadsbiblioteket återinvigdes efter en utökning med 500 m² och en ny våning. Norrlandsoperans nybyggda teater och konsertsal invigdes, båda i direkt anslutning till det gamla operahuset. Guldäpplet gick till filmaren Jens Jonsson som på våren detta år fått en Silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin för kortfilmen Bror min. Lisa Miskovsky belönades med två Rockbjörnar, som Årets svenska nykomling och Årets svenska kvinnliga artist.
 • 2005 arrangerade Nya Studentteatern Sveriges första nationella studentteaterfestival, med gästspel både från sydsvenska och internationella studentteatrar. I maj samlades drygt 1 200 teaterarbetare i Umeå och Skellefteå för Teaterbiennalen. I juli sade kulturchefen Monica Sparby upp sig efter samarbetssvårigheter med stadsdirektören och kulturnämndens ordförande. Kommunen drog in stödet till folk- och Kammarmusikfestivalerna till förmån för det nya konceptet MADE-festivalen (Music, Art, Dance etcetera). Kulturföreningen Moonshake bildades och arrangerade följande år hundratals konserter och evenemang långt vid sidan av den "breda vägen".[17] Metalfestivalen Demons of the Opera arrangerades på Norrlandsoperan, med band som 6th Awakening och Nocturnal Rites – och förstås Symfoniorkestern. Carolina Miskovsky fick årets Guldäpple. Sånggruppen Kraja släppte sitt första album, Vackert väder. I augusti var det premiär för P3-programserien Mammas nya kille, i huvudsak producerad och befolkad av Klungan-medlemmar.
 • 2007 I januari sålde dåvarande ägarna Astoria Cinemas sina landsortsbiografer till SF Bio, som omedelbart lade ned biografen Royal efter 64 års verksamhet, vilket lämnade Umeå med endast en kommersiell biograf, Filmstaden, som visserligen har många salonger med inte gjort sig känd för det bredaste utbudet.[källa behövs] . I februari arrangerades första upplagan av tvådagarsfestivalen House of Metal i Umeå Folkets hus. Entombed, Satyricon och Soilwork var några av de 25 band som lockade totalt cirka 4 000 besökare.[18] Isolation Years gav ut skivan Sign, Sign. I maj utsågs Fredrik Lindegren även till posten som kulturchef; en delad befattning där han blev konstnärlig ledare samtidigt som en ny tjänst som kanslichef inrättades. I november stod det klart att kommunen inte skjuter till mer pengar till Filmfestivalen, som efter 22 år nu tvingades ställa in verksamheten. Dockteater Månstjärnan arrangerade den nordiska dockteaterfestivalen Dockor i Norr. Årets Guldäpple gick till musikern David Sandström. Den fria kulturföreningen Verket bildades och startade verksamhet i kooperativ form i lokaler som får samma namn som föreningen. Genom etablerandet av Verket fick Umeå Hardcore ett uppsving igen och stadens hardcorescen levde upp på nytt.
 • 2008 I februari anordnades för andra gången hårdrocksfestivalen House of Metal, den här gången med bland andra Candlemass, Meshuggah, Easy Action och Nocturnal Rites på scenen. Umeå Nya Studentteater lade ner sin verksamhet. Den tionde punkfesten ordnades.

2010-tal[redigera | redigera wikitext]

Festivaler, institutioner m.m.[redigera | redigera wikitext]

Festivaler[redigera | redigera wikitext]


Opera & teater[redigera | redigera wikitext]

Museer & konsthallar[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Kulturpersonligheter med anknytning till Umeå[redigera | redigera wikitext]

Bengt Andersson skådespelare - Karl Backman konstnär och musiker - Gunnar Balgård kulturjournalist och författare - Linda Bergkvist digitalkonstnär - Sven Björklund skådespelare - Blaziuz konstnär - Margit Borgström sångledare - Jan Bylund komiker - Eva Dahlgren artist, låtskrivare och sångerska - Berndt Egerbladh musiker - Birgitta Egerbladh koreograf - Johan Edlund programledare i TV - Bertil Ekholtz fotograf - Carl Englén komiker, regissör - Göran Everdahl kulturjournalist och filmvetare - Mattias Fransson skådespelare - Anneli Furmark serieskapare - Mats Gustafsson musiker - Tomas Haake musiker - Torbjörn Harr artist & musiker - Svante Henryson musiker Calle Hård journalist & författare - Jonas Inde skådespelare - Pia Johansson skådespelare och komiker - Sune Jonsson fotograf och författare - Jonas Knutsson saxofonist - Solja Krapu estradpoet, författare - Erik Krikortz konstnär - Stieg Larsson författare - Stig Larsson författare - Sara Lidman författare - Stig Lindberg formgivare, konstnär - Daniel Lindström sångare, vinnare av Idol 2004 - Staffan Ling programledare i TV - Lars Lystedt jazzmusiker - Dennis Lyxzén musiker - Kee Marcello musiker - Fausta Marianovic författare - Hans Marklund koreograf - Katarina Mazetti radiojournalist, författare - Carolina Miskovsky musiker - Lisa Miskovsky artist, låtskrivare och sångerska - Sol Morén konstnär - Calle Norlén nöjesjournalist m.m. - Sverker Olofsson programledare i SVT - Linda Olofsson programledare i TV - Vladimir Oravsky författare, dramatiker - Paola Oscarsson skådespelare - Helmer Osslund konstnär - Wilhelm Peterson-Berger tonsättare - Elisabeth Rynell författare - Gunnel Sahlin glasformgivare - David Sandström musiker - Katarina Sandström nyhetsankare - Frida Selander musiker - Kristofer Steen musiker och filmare - Erik Steen musiker - Bengt Strömbro programledare, manusförfattare - Tove Styrke musiker - Fredrik Thordendal musiker - Knutte Wester konstnär - Lars Widding författare och journalist (fp) - Håkan Wikell musiker och tonsättare - Dan-Ove Willman kulturutvecklare i Västerbotten - Olof Wretling skådespelare - Jimmy Ågren musiker - Morgan Ågren trumvirtuos - Frida Åslund författare - Mats Öberg jazzpianist

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Umea.se: Gör det själv eller dö Arkiverad 2 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine. Hämtad 2014-01-28
 2. ^ [a b] Historik – Umeå musiksällskap - 150 år! Arkiverad 16 maj 2010 hämtat från the Wayback Machine. Hämtad 26 juni 2017
 3. ^ Pressmeddelande från Umeå universitet, 2012-05-24: Världsklass vid Umeälven – nu invigs Konstnärligt campus Hämtat 2013-02-26
 4. ^ Åkerbloms universitetsbokhandel, 1885–1995. Nyheternas Tryckeri, Umeå (1995)
 5. ^ Tidningen Västerbotten, nr. 4 1974, s 202
 6. ^ Stadsbiblioteket fyller 20 år! Pressmeddelande från Umeå kommun Hämtat 14 juli 2009
 7. ^ Tidningen Västerbotten, nr. 4 1974, s 230
 8. ^ Umeå teaterförening - Om oss Hämtad 26 juni 2017
 9. ^ [a b] Birgit Pettersson, Umeå Folkets hus och dess historia (Umeå 1986)
 10. ^ [a b] Mina bibliotek – Umeå stadsbibliotek förr och nu Hämtat 26 juni 2017
 11. ^ [a b c d e f g h i j k] Hofverberg, Jan (1985). Rock i Umeå 1958-1983. Umeå: Förf. Libris 7666810. ISBN 91-7810-274-X 
 12. ^ Umeå Jazzfestval - 1970-79 Arkiverad 18 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine. Hämtad 14 juli 2009
 13. ^ Webbsida om "Spelet om den stora branden"
 14. ^ Umeå filmfestival – historik Arkiverad 13 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
 15. ^ Pressmeddelande från Umeå universitet Hämtad 27 juli 2009
 16. ^ Pressmeddelande från Umeå universitet Hämtad 27 juli 2009
 17. ^ Moonshakes sida på Myspace Hämtad 14 juli 2009
 18. ^ House of Metal, webbplats Arkiverad 3 april 2009 hämtat från the Wayback Machine. Hämtat 14 juli 2007
 19. ^ ”Om FATTA | FATTA”. fatta.nu. http://fatta.nu/om-fatta/. Läst 27 oktober 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]