Länsbokstav

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholms stad, före 1973
Karta över Sveriges län efter 1998, med länsbokstäver

Länsbokstav kallas de bokstäver som varje län i Sverige betecknas enligt ISO-standard ISO 3166-2:SE. Primärt har dessa bokstäver använts för att beteckna län i bilregistret mellan 1906[1] och 1973. Registreringsskylten på en bil inleddes med bokstaven för det län där bilens ägare bodde.

Beskrivning och historik[redigera | redigera wikitext]

Då länen tilldelades länsbokstäverna fanns det så många län att de inte räckte till (när man sorterade ut vissa, J, Q, V, Å, Ä, Ö, som lätt kunde förväxlas med andra bokstäver), så Västerbottens län fick AC och Norrbottens län BD. Om bilen såldes över en länsgräns registrerades den om. Detta ombesörjdes av Länsstyrelsen i respektive län.

På grund av antalet bilar i vissa folkrika län räckte nummerserien inte till, så ett A lades till efter den ordinarie bokstaven på registreringskyltar, i Stockholms stad blev det då A och AA, det äldre Stockholms län hade länsbokstäverna B och BA och i Malmöhus län fanns M och MA. Efter ett tag, när fler än 99.999 registreringsnummer fanns, användes i de folktätaste områdena även B som tilläggsbokstav. Länsbokstäverna användes också i en del andra sammanhang, men då lade man inte till extrabokstäver. Länsbokstäverna infördes när man började registrera bilar, men när länsgränserna ändrades så ändrades ibland också bokstäverna. Stockholms stad hade till exempel från början en egen "länsbokstav", A. Detta på grund av att Stockholms stad inte ingick i Stockholms län utan lydde under Överståthållarämbetet, vilket räknades som ett eget län. När sedan Stockholms stad och län gick ihop 1967, fick det sammanslagna länet bokstavskombinationen AB, dock påverkades inte bilskyltarna.

Det var vanligt att landshövdingen hade siffran 1 som registreringsnummer. Exempelvis hade landshövdingen i Uppsala län C1 som registreringsnummer på sin tjänstebil. Ett undantag var dock A1 som innehades av kungen.[källa behövs]

Den primära användningen av länsbokstäverna var på registreringsskyltar på bilar, men eftersom bokstäverna blev så välkända användes de även i andra sammanhang. Det var vanligt att omnämna ett län med dess bokstav lika gärna som med länets namn, men inte lika vanligt längre.

På bilar avskaffades länsbokstäverna 1973, då ett centralt bilregister inrättades och man istället införde ett system med tre bokstäver och tre siffror, som inte styrdes av län eller annan geografi.

Mellan 1996 och 2003 användes länsbokstäverna i viss mån som underdomäner för toppdomänen .se. Dessa var avsedda för lokala företag och organisationer och innebar att webbadressers ändelser till exempel kunde bli .d.se om företaget eller organisationen var belägen i Södermanlands län. Nyregistrering av sådana adresser avskaffades i samband med att reglerna för att registrera ett domännamn direkt under .se liberaliserades. Men sådana adresser finns fortfarande kvar (skrivet 2013).

Länsbokstäverna[redigera | redigera wikitext]

Nedanstående länsbokstäver finns registrerade hos Vägverket för de olika länen för år 1951.[2] Sålunda kan vissa län tidigare ha varit noterade med andra bokstäver. Dokumentation för de olika länen har samlats i respektive lands- eller stadsarkiv.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kunglig förordning Nr 90, given 1906-09-21 § 6
  2. ^ Montelius, Jan-Olof (2004-05-26): "Registreringsskyltar på bilar". trafikverket.se. Läst 26 november 2015.
  3. ^ "Forska i gamla bilregister". svenskbusshistoria.se. Läst 26 november 2015.