Harry Potter och Hemligheternas kammare

Från Wikipedia
Harry Potter och Hemligheternas kammare
FörfattareJ.K. Rowling
OriginaltitelHarry Potter and the Chamber of Secrets
OriginalspråkEngelska
ÖversättareLena Fries-Gedin
LandStorbritannien Storbritannien
ÄmneTrolldom
GenreFantasy
Förlag för förstautgåvanRabén & Sjögren
Utgivningsår1998
Först utgiven på
svenska
2000
HuvudpersonerHarry Potter, Ronald Weasley, Hermione Granger
UtmärkelserNestlé Smarties Book Prize (1998)
Del i serie
Ingår i serieHarry Potter
Del2
Föregås avHarry Potter och de vises sten
Efterföljs avHarry Potter och fången från Azkaban

Harry Potter och Hemligheternas Kammare (original Harry Potter and the Chamber of Secrets), (1998), av J.K Rowling, är den andra boken i serien om den unge trollkarlen Harry Potter. Boken filmatiserades 2002, se Harry Potter och Hemligheternas kammare (film).

Bokomslaget till den svenska originalutgåvan illustrerades av Alvaro Tapia.[1] På omslaget syns bland annat huvudet av Salazar Slytherin, som i skägget döljer en hemlig detalj: orden "En memoria de Chen" (spanska för: "Till minne av Chen"), vilket Tapia lade till som en hyllning till sin nyligen avlidne morfar/farfar.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

När Harry Potter ska återvända till sitt andra år på Hogwarts verkar det som om någon vill stoppa honom från att komma dit. En husalf som heter Dobby besöker honom och varnar honom, och Harry och Ron kommer inte in på perrongen där Hogwartståget väntar.

Till slut tar han sig ändå till skolan (med hjälp av Rons pappas flygande Ford Anglia), och inser snart varför någon ville stoppa honom. Svartkonstnären Salazar Slytherins arvtagare har nämligen öppnat Hemligheternas kammare och förstenar elever som inte tillhör renblodiga trollkarlsfamiljer. Harry misstänker sin ärkefiende Draco Malfoy, men resten av skolan misstänker Harry själv eftersom det visar sig att han är ormviskare.

Dessutom har författaren och "äventyraren" Gyllenroy Lockman tagit över jobbet som lärare i Försvar mot svartkonster efter Quirinus Quirrell. Till sist tar Harry med hjälp av Ron och Hermione reda på hemligheten bakom den mystiska Hemligheternas kammare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]