Harry Potter och halvblodsprinsen (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Harry Potter och Halvblodsprinsen
(Harry Potter and the Half-Blood Prince)
Harry Potter och Halvblodsprinsen
Genre Fantasy
Regissör David Yates
Producent David Barron
David Heyman
Manus Steve Kloves
Baserad på Harry Potter och Halvblodsprinsen av
J.K. Rowling
Skådespelare Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Originalmusik Nicholas Hooper
Fotograf Bruno Delbonnel
Klippning Mark Day
Produktionsbolag Heyday Films
Distribution Warner Bros.
Premiär
Speltid 153 minuter
Land Storbritannien Storbritannien
USA USA
Språk Engelska
Budget $250 miljoner
Intäkter $960 283 305
Föregångare Fenixorden
Uppföljare Dödsrelikerna
IMDb SFDb

Harry Potter och Halvblodsprinsen är en amerikansk fantasyfilm som hade premiär 15 juli 2009 i Sverige. Den är baserad på boken med samma namn, skriven av J.K. Rowling.[1] Filmen är den sjätte i Harry Potter-filmserien. Filmen började spelas in ett par månader efter Harry Potter och Fenixorden hade haft premiär (13 juli 2007)[källa behövs]. Den regisserades av David Yates, som även regisserade Harry Potter och Fenixorden[2][3]. Premiären av Harry Potter och Halvblodsprinsen skedde den 6 juli i Japan, den 7 juli i Storbritannien och den 8 juli i USA. I de flesta andra länder hade filmen premiär drygt en vecka senare.[4] Filmen släpptes på DVD den 23 november 2009 i Sverige. Det var också den första filmen som inte har dubbats till svenska.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Efter att Trolldomsministeriet äntligen accepterat Lord Voldemorts återkomst inleds Det andra trollkarlskriget. Många personer svävar i livsfara och ingen går säker någonstans, allra minst Harry Potter. Cornelius Fudge får sparken och ersätts av Rufus Scrimgeour. Samtidigt svär Snape den Obrytbara eden för att skydda Draco Malfoy, som tagit över efter sin far som Dödsätare. Harry blir hämtad av Albus Dumbledore hos familjen Dursley och tillsammans övertalar de den före detta läraren, Horace Snigelhorn, att återvända till Hogwarts för att återuppta sitt jobb. Sista delen av lovet tillbringar Harry i Kråkboet hos familjen Weasley. På Hogwartsexpressen blir Harry medlem i Snigelhorns Snigelklubben tillsammans med bland andra Ginny Weasley och en viss Blaise Zabini från Slytherin. Väl tillbaka på Hogwarts börjar Harry nu få privatlektioner av Dumbledore. Under dessa lektioner berättar Dumbledore om Voldemorts liv, karaktär och svagheter.

Läs mer...

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Scenografi[redigera | redigera wikitext]

Stuart Craig har gjort scenerna där filmen skall utspelas. Exempelvis har han byggt upp Astronomitornet, där filmens klimax kommer att utspelas.[5]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Rollfigurer utan skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Följande lista är över karaktärer som har en roll i boken men som inte har fått en roll i denna filmen.

Filmning[redigera | redigera wikitext]

Christian Coulson spelade Tom Dolder i Harry Potter och Hemligheternas kammare (2002), och hade intresse i att återkomma om han tillfrågades,[6] så har Yates kommenterat att Coulson nu är för gammal, närmre 30, för att spela rollen.[7]

Den första rollbesättningen ägde rum den 1 juli 2007 för Harrys klasskamrat Lavender Brown, som har ett förhållande med Ron Weasley. Över 7 000 flickor ville vara med och spela för rollen.[8] Yates har sagt att han planerar att låta Rupert Grint, skådespelaren som spelar Ron, att läsa några speciella rader och kyssa de fem bästa valen av skådespelarna för Lavender, för att se vilken som har bäst karisma.[7] I Harry Potter och fången från Azkaban (2004) hade Jennifer Smith den lilla rollen som Lavender.

Sökandet efter en skådespelerska för rollen som Lavender Brown i HBP- filmen gick bra och 20- åriga Jessie Cave kan nu lägga två Harry Potter-filmer till sitt CV. Jessie var en ganska okänd skådespelerska som utöver HBP enbart medverkat i TV- filmen Summerhill.

I en intervju kan man dessutom se de tre huvudrollsinnehavarna prata lite löst om HBP och Rupert Grint nämner bland annat att han var med vid uttagningarna till Lavender Brown- rollen.

I en annan intervju som MTV gjort med Daniel Radcliffe, pratar han om Horace Snigelhorn och hans roll i nästa film: Harry Potter and the Half Blood Prince. Dan säger att Slughorns karaktär kommer att vara rätt komisk och generera en hel del skratt, men man kommer också få se hans lite seriösare och mörkare sidor. Dan säger till och med att, "the tragedy [of Slughorn] outweigh the comedy", vilket på svenska blir, "Snigelhorns tragedi väger mer än det komiska".

Tidningen Daily Mail rapporterar att man hittat en pojke för rollen som Tom Riddle som barn. Den tilltänka är ingen annan än Ralph Fiennes systerson Hero, 11 år.

David Yates, som producerar HBP- filmen säger att han faktiskt har en pojke i tankarna för rollen som Tom men bekräftar inte att det är Ralphs unge släkting.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IMDb - Harry Potter and the Half-Blood Prince
  2. ^ Moviesine.se
  3. ^ Sci fi wire, Yates Confirmed For Potter VI, skrivet av Ian Spelling
  4. ^ IMDb: Release dates for Harry Potter and the Half-Blood Prince
  5. ^ ”Now, Watch Very Carefully”. Newsweek. http://www.msnbc.msn.com/id/17053818/site/newsweek/. Läst 11 februari 2007. 
  6. ^ Interview with Christian Coulson about "COS and HBP"”. BBC Newsround. http://www.bbc.co.uk/norfolk/kids/harry_potter_christian_coulson.shtml. Läst 4 juni 2007. 
  7. ^ [a b] Vineyard, Jennifer. ”'Harry Potter'Casting Call Could Help Ron Weasley Find Perfect Shade Of Lavender”. MTV. http://www.mtv.com/movies/news/articles/1563340/story.jhtml. Läst 26 juni 2007. 
  8. ^ ”Pictures from today's HP casting call”. Veritaserum. http://www.veritaserum.com/article.php?a=s&aid=19998. Läst 2 juli 2007. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]