Nørreport station

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
S-tog Nørreport station
Kopenhagen Mai 2009 PD 562.JPG
Nørreport station - nedgången till S-tågen och regionaltågen
Stationsinformation
Ort Köpenhamn
Öppnade 1918
Trafikeras av DSB
Trafiktyp Passagerartrafik
S-tåg, Re-tåg
Kapacitet
Spår under jord 4
+2 spår för metron
Förbindelser
Övriga trafikslag Stadsbussar
Regionalbuss
Metron
Anslutande linjer Kystbanen
Föregående station Vesterport
Efterföljande station Østerport
M under icon.png Nørreport
Metro Norreport Copenhagen 20120131 0054F (8276565915).jpg
Metrostation Nørreport
Stationsinformation
Stad Köpenhamn
Invigd 2002
Kapacitet
Antal plattformar 2
Förbindelser
Linje M1,M2

Nørreport station är en helt underjordisk järnvägsstation vid platsen för Nørreport i Köpenhamn. Den är Danmarks mest använda järnvägsstation med cirka 165 000 dagliga resenärer (på- och avstigande), varav ca 60 000 som reser med Metron, cirka 80 000 med S-tog och cirka 27 000 med regionaltåg.[källa behövs] Stationen öppnades 1918 (metro från 2002).

Stationen har genom sitt centrala läge en stor betydelse för pendeltågstrafiken (S-tog). Även Öresundstågen stannar vid Nørreport. För att byta från Öresundståg till metron är stationen ett lämpligt alternativ, då metron inte går förbi Hovedbanegården. Man kan också byta mellan metron och Öresundståg vid flygplatsen och vid Ørestad. För dem som vill gå till affärsgatorna Strøget och granngator är Nørreport lämplig eftersom man kommer direkt till gågatan Købmagergade som också leder vidare till Strøget.

Det finns sammanlagt sex spår (inklusive metrons två spår) och tre perronger. En perrong är för regionaltåg inklusive Öresundstågen, och en perrong för S-tog. De är parallella och är nedgrävda under en gata. Den tredje perrongen för metron går djupare och vinkelrätt mot de övriga.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stationen uppkallades efter den 1857 rivna stadsporten Nørreport. Stationen anlades i samband med Boulevardbanen och öppnade 1 juli 1918. Redan från början byggdes utrymme för fyra spår, varav de två västra för lokaltåg, även om de två sistnämnda spåren togs i bruk först 1 oktober 1921. År 1934 elektrifierades de två lokalspåren och systemet gavs namnet S-tog. År 1986 elektrifierades även regionaltågsspåren i samband med Kystbanens elektrifiering, men det har fortsatt att gå många dieseltåg.

Metrostationen öppnades år 19 oktober 2002 och Nørreport var under 7 månader ändstation för metrotåg österifrån.

Nørreport station byggdes om under 2012-2014. Längre perronger skapades för regionaltågen och bättre ventilationssystem installerades. Detta förbättrade den tidigare ganska mörka otrivsamma känslan med dålig luft det ansetts vara på perrongerna (det passerar många dieseltåg). Under åtta månader fram till 2014-04-22 stannade inga regional/Öresundståg på Nørreport, bara S-tåg.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ny perron og fjerntog på Nørreport fra 22. april