Järnvägsparken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Järnvägsparken vy mot norr 1899. Nils Ericsons stay framför Centralstationen reser sig i bakgrunden.

Järnvägsparken är en stenlagd park i centrala Stockholm vid Vasagatan söder om Stockholms centralstation och norr om Tegelbacken. Parken fick sitt namn 1925.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungligen mycket större parken anlades i samband med centralstationens tillkomst på 1870-talet. År 1893 restes i parken en staty över ingenjören Nils Ericson formgiven av skulptören John Börjesson. Nils Ericson hade varit initiativtagare till sträckningen av Sammanbindningsbanan. Statyn står idag framför huvudentrén för Stockholms centralstation. Fram till 1960-talet var det en grön och lummig oas mitt i staden, men det mesta av grönskan försvann när de stora trafiklederna, bl.a. på- och avfarter till Centralbron, byggdes.

Platsen ligger idag omgiven av trafiken. Parken består av stenlagda ytor med enstaka träd och några bänkar i en bullrig miljö. En kakelmosaik, "Idealiserad park" av Olle Nyman, med trädmotiv skall påminna om den forna grönskan.

I mars 2010 gav stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet uppdraget åt fastighetskontoret att hitta ett sätt att skapa en urban marknadsplats där Järnvägsparken ligger. Förebilden är London där bland annat Camden Market och Portobello Road finns.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Konstverk[redigera | redigera wikitext]

I parken finns tre konstverk :

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kristina Alvendals blogg Arkiverad 31 augusti 2014 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]