Portal:Kroatien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Flag of Croatia.svg     Kroatien     Flag of Croatia.svg
Portalen för artiklar som är relaterade till Kroatien
Coat of arms of Croatia.svg
Europe location CRO.png

Kroatien (kroatiska: Hrvatska), formellt Republiken Kroatien, är en republik i centrala/sydöstra Europa. Kroatien gränsar till Bosnien-Hercegovina och Serbien i öster, Slovenien i norr, Ungern i nordöst och Montenegro i söder. I väst och sydväst är Adriatiska havet en maritim statsgräns mot Italien. Kroatiens huvudstad och regeringssäte Zagreb är landets akademiska och vetenskapliga centrum samt en betydande trafikknutpunkt.

Landet är bland annat medlem i WTO, Nato och EU.

Aktuell artikel
Sankt Markus kyrkan.

Sankt Markus kyrka (kroatiska: Crkva svetog Marka) är församlingskyrka för "gamla" delen av Zagrebs centrum och ligger i stadsdelen Gornji grad (Övre staden).

Kyrkan är känd för att dess vackra takpannor som visar Zagrebs stadsvapen och landskapssköldarna för Kroatien, Slavonien och Dalmatien.

Aktuell bild
Gamla stan i Dubrovnik

Dubrovnik (latin Rausium, senare Ragusium, italienska och tyska Ragusa), stad i Dalmatien i den sydligaste delen av Kroatien. Den är belägen vid Adriatiska havet och är framför allt ett turistiskt och kulturellt centrum. Staden har ca 50 000 invånare, men antalet besökare räknas i miljoner, främst från Tyskland och andra länder på kontinenten.

Visste du att...
...ordet kravatt (slips) kommer från franskan och är bildat från nationalitetsbeteckningen kroat. Kroaterna anses vara de som introducerade kravatten (föregångaren till den moderna slipsen) på 1600-talet.

...den lilla bergsstaden Hum i nordvästra Kroatien är enligt Guiness rekordbok världens minsta stad med sina blott tjugotre invånare.

...Slavoljub Penkala, reservoarpennans uppfinnare, var en kroatisk uppfinnare verksam i Zagreb.

Läsvärda artiklar
Kažun i Istrien

Kažun (plural kažuni) är det kroatiska namnet för en traditionell stenbyggnad som återfinns främst i Istrien i Kroatien men även i Medelhavstrakten av Slovenien och Italien upp mot Alperna. Liknande byggnader återfinns även i södra Italien (kända som trullo), Malta, södra Frankrike, England, Skottland och Irland.

Projekt
Portal:Kroatien/Projekt
Önskelista
Kategori Kroatien
Croatia, Historic Coat of Arms, first white square.svg
Geografi
Flag map of Croatia.svg

Regioner: Centrala Kroatien, Slavonien, Dalmatien, Istrien - Övriga regioner

Orter: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Zadar, Pula, Šibenik - Övriga orter

Floder: Drava, Sava, Donau, Neretva - Övriga floder

Berg: Velebit, Dinariska alperna

Historia
Kroatiens historia
Samhälle
  • Sabor - Kroatiens parlament

Partier: HDZ, HNS, HSLS, SDP - Övriga partier

Religion: Romersk-katolska kyrkan i Kroatien

Organisationer: Academia Cravatica, Alp-Adria - Övriga organisationer

Kultur
Natur och världsarv
Plitvicesjöarna

Världsarv: Dubrovniks gamla stadskärna, Plitvicesjöarna, Diocletianus palats och Splits gamla stadskärna, Eufrasiusbasilikan i Poreč, Trogirs historiska stadskärna, S:t Jakobskatedralen i Šibenik och Stari Grads slättland.

Nationalparker: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvicesjöarna, Risnjak och Sjeverni Velebit.

Portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Symbolen för utmärkta portaler Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Italien · Ishockey · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Symbolen för utmärkta portaler Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Teknik · Tyskland · Växter · fler...