Så som i himmelen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För isländska filmen, se Så som i himlen.
Så som i himmelen
(Så som i himmelen)
Genre Drama
Regissör Kay Pollak
Producent Anders Birkeland,
Göran Lindström
Manus Kay Pollak och Anders Nyberg
Skådespelare Michael Nyqvist
Frida Hallgren
Lennart Jähkel
Helen Sjöholm
Ylva Lööf
Originalmusik Stefan Nilsson
Produktionsbolag GF Studios AB
Premiär 2004
Speltid 134 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
Uppföljare Så ock på jorden
IMDb

Så som i himmelen är en svensk dramafilm från 2004 av Kay Pollak med Michael Nyqvist, Frida Hallgren och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Filmen nominerades till en Oscar.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Handling[redigera | redigera wikitext]

En internationellt framgångsrik dirigent, Daniel Daréus, återvänder till sin norrländska hemby för att dra sig tillbaka på grund av sjukdom. Han tar då på sig att hjälpa till att få fason på byns kyrkokör, och utnämns till kantor. I kören sjunger Lena som han förälskar sig i. Prästen i församlingen är allt annat än förtjust i kantorns idéer; till råga på allt sjunger hans fru i kören. Förvecklingar uppstår.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Så som i himmelen är regisserad av Kay Pollak. Det är hans första film sedan Älska mig från 1986. Filmen hade sin premiärvisning den 3 september 2004. Den blev 2004 års mest sedda film i Sverige med 1 158 415 besökare och spelade då in 88 500 317 kronor. Så som i himmelen är en konstnärlig gestaltning av Kay Pollaks böcker och föredrag i nyandlig managementpsykologi.[källa behövs] Gabriellas sång med Helen Sjöholm låg 68 veckor på Svensktoppen mellan 2004 och 2006. Filmens skapare, Kay Pollak, berättade år 2008 att det fanns planer på att göra en uppföljare till filmen, vilket kom till verklighet 2013, då filmen fick titeln Så ock på jorden.[1] Inspelningen startade i februari 2014, och beräknas ha premiär i september 2015.[2]

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Historien om en vida känd dirigent (Nyqvist) som drar sig tillbaka till rötterna och lugnet i Norrland är bemängd med klichéer om oförlösta lantlollor och likaledes konstnärer. Frida Hallgrens innerliga spel räddar Pollak från magplask. (Betyg: 2T) Ulf Andersson, SVT Text 3 september 2004
Filmen är i många avseenden oemotståndlig. Det finns scener i Så som i himmelen man nog aldrig glömmer, som får kroppen att just vrida sig, ibland i vällust, ibland i avsmak, men i direkt reaktion. Man gråter och man skrattar på riktigt, man känner med Daniel, Gabriella och Lena som om de vore en del av en själv. Särskilt första delen av filmen är så gripande. Därefter sackar den av, paradoxalt i samband med att crescendona ökar i antal och intensitet. Det blir för mycket av det goda, för mycket av känsloutlevelse, själainsikt och nyvalda korsvägar i livet - för att så mot slutet överraskande åter ta fart, generera energi och engagemang och sluta i olycklig tillfredsställelse. (Betyg: 4 tärningar) Malena Janson, Svenska Dagbladet 3 september 2004

Filmpriser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Filmen nominerades till åtta guldbaggar, bl a för Bästa film, men vann ingen, trots mycket bra recensioner och all publiksuccé. Filmen blev även Oscarnominerad i kategorin bästa utländska film.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dunerfors, Alexander (18 september 2013). ”"Så som i himmelen" får uppföljare”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/14423-saring-som-i-himmelen-faringr-uppfoljare. Läst 20 april 2014. 
  2. ^ Dunerfors, Alexander (25 februari 2014). ”Inspelningen för "Så ock på jorden"”. Moviezine. http://www.moviezine.se/artikel/16282-inspelningsstart-for-saring-ock-paring-jorden. Läst 20 april 2014.