Änglagård

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Änglagård (olika betydelser).
Änglagård
Genre Drama
Komedi
Regissör Colin Nutley
Producent Lars Dahlquist
Manus Colin Nutley
Skådespelare Helena Bergström
Rikard Wolff
Sven Wollter
Viveka Seldahl
Ernst Günther
Tord Peterson
Peter Andersson
Reine Brynolfsson
m.fl.
Originalmusik Björn Isfält
Produktionsbolag Sonet Film
AB Svensk Filmindustri
m.fl.
Distribution AB Svensk Filmindustri
Premiär 1992
Speltid 127 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
Uppföljare Änglagård – andra sommaren
IMDb

Änglagård är en svensk dramafilm från 1992 av Colin Nutley med Helena Bergström, Rikard Wolff och Sven Wollter m.fl. Filmen fick två uppföljare, Änglagård – andra sommaren (1994) och Änglagård – tredje gången gillt (2010).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Änglagård är en herrgårdsbyggnad med tillhörande skog- och markegendom som ligger i en orimligt isolerad by i Västergötland. När dess ägare, den åldrade enstöringen Erik Zander (Oscarsson) dör utan att ha några kända arvingar räknar byns rikaste man Axel Flogfält (Wollter) med att kunna överta egendomen till ett mycket förmånligt pris. Men vid begravningen dyker plötsligt Eriks dittills okända barnbarn Fanny Zander (Helena Bergström) upp som ensam arvinge till Änglagård. Fannys ankomst orsakar stort rabalder i den lilla byn, där alla känner varandra sedan länge och inte vill veta av några förändringar eller nymodigheter.

Den ende invånaren i byn som gladeligen tar emot de nyinflyttade med välkomnande värme och sympati är den gamle mannen Gottfrid Pettersson (Günther) som bor tillsammans med sin bror Ivar (Peterson). Intrigen tätnar då det uppdagas att Fanny haft ytterligare anledning till att flytta till byn, nämligen att söka efter sin okände far som Fanny anar rimligen bör finnas i byn.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]