Jerusalem (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jerusalem
Genredrama
RegissörBille August
ProducentIngrid Dahlberg, Zakaria Alaouie
ManusBille August
SkådespelareUlf Friberg, Maria Bonnevie, Pernilla August
OriginalmusikStefan Nilsson
ProduktionsbolagSveriges Television AB, AB Svensk Filmindustri, Metronome Productions A/S, Schibsted Film A/S, Marko Röhr Productions Oy m.fl.
Premiär
Speltid167 minuter
LandSverige, Danmark, Norge, Finland, Island
Språksvenska
IMDb SFDb

Jerusalem är en svensk dramafilm som hade biopremiär i Sverige den 6 september 1996[1] regisserad av Bille August. Filmen gjordes även i en TV-version om fyra entimmesavsnitt som hade premiär på SVT1 25 december 1997.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om ett litet samhälle i Sverige där Ingmar bor med sin mor, far och syster Karin. Ingmars far, StorIngmar, dör i en olycka när han räddar två barn som flutit iväg på en flotte i en fors. Ingmars far ger Ingmar ett uppdrag, att ta hand om samhället eftersom de kommer att behöva en ledare när han har blivit stor. När Ingmar blivit större förälskar han sig i en flicka som heter Gertrud och flyttar upp i skogen för att såga träd och tjäna ihop pengar så att han kan fria till Gertrud när han kommer tillbaka. Men när han väl kommer hem får han hemska nyheter. Efter att Ingmar räddat Hellgums liv har han bara en sak han begär av mannen, att han flyttar iväg från bygden. Mannen går med på det men innan han flyttar lyckas han lura med sig nästan hela bygden till Jerusalem. De ska flytta till Jerusalem för att starta ett nytt liv och leva enligt Guds lagar.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Som förlaga till filmen har man Selma Lagerlöfs romaner Jerusalem I Dalarne och Jerusalem I det heliga landet som utgavs 1901. Lagerlöfs dubbelroman Jerusalem har filmats fem gånger tidigare som stumfilmer.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jerusalem”. Svensk filmdatabas. 6 september 1996. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=24318&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 21 september 2016. 
  2. ^ "Säkra svenska kort ska locka tittare" Svenska Dagbladet 2 december 1997
  3. ^ Lagerlöf, Selma "Jerusalem / Karin Ingmarsdotter". Runeberg.se. Läst 20 mars 2013.
  4. ^ "Jerusalem (1996) – Medverkande". Svensk Filmdatabas. Läst 21 mars 2013.