Svinalängorna (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svinalängorna
Genre Drama
Regissör Pernilla August
Producent Helena Danilesson
Ralf Karlsson
Manus Lolita Ray
Pernilla August
Skådespelare Noomi Rapace
Ola Rapace
Tehilla Blad
Outi Mäenpää
Ville Virtanen
Fotograf Erik Molberg Hansen
Produktionsbolag Drakfilm Produktion AB
Hepp Film AB
Premiär 2010
Land Sverige
Språk Svenska, finska
IMDb SFDb

Svinalängorna är en svensk dramafilm som baseras på romanen med samma namn av Susanna Alakoski. Manusförfattare är Lolita Ray och Pernilla August som också regisserat filmen. Filmen hade premiär i Sverige 10 december 2010. Svinalängorna var Sveriges bidrag till Oscarsgalans pris för bästa icke-engelskspråkiga film,[1] men blev inte nominerad.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ett bostadsområde (Fridhem) i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong och parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmen visades första gången offentligt den 6 september 2010 som enda nordiska bidrag på Filmfestivalen i Venedig där den deltog i Kritikerveckan med sitt internationella namn Beyond. Filmen erhöll där tre priser, bland annat bästa film bland Kritikerveckans bidrag. Efter det har filmen vunnit priser på ytterligare tre filmfestivaler, bland annat som bästa film på Nordiska filmdagarna i Lübeck. Pernilla August vann en Guldbagge för bästa regi för sin insats i Svinalängorna. Filmen vann även Nordiska rådets filmpris.

Roller[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersonen Leena spelas som barn av Tehilla Blad och som vuxen av Noomi Rapace. Nutidsperspektivet finns inte i romanen utan är ett tillägg som bara skildras i filmen. I övriga huvudroller syns Noomis dåvarande make Ola Rapace och de finska skådespelarna Outi Mäenpää och Ville Virtanen.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”"Svinalängorna" Sveriges Oscarbidrag”. Kulturnyheterna. http://svt.se/2.27170/1.2526542/svinalangorna_sveriges_oscarbidrag. Läst 7 september 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]