Södra Bohuslän

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Södra Bohuslän
Västra Götaland health care areas.png
Länsdelar i Västra Götaland
Länsdel avVästra Götalands län
DelVästra delen
FörvaltningVästra Götalandsregionen
IndelningPrimärvården Södra Bohuslän
FöregångareBohuslandstinget
KommunerAle, Härryda, Kungälv, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn, Öckerö
LandskapBohuslän, Halland, Västergötland

Södra Bohuslän är en länsdel inom Västra Götalands län. Namnet används av Västra Götalandsregionen för att beskriva den primärvårdsförvaltning som har ansvar för invånarna i kommunerna Ale, Härryda, Kungälv, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Namnet Södra Bohuslän kan upplevas som missvisande då Ale, Härryda, Mölndal och Partille, hälften av kommunerna, inte ligger i landskapet Bohuslän utan i Västergötland. Namnet skall i detta fall dock inte härledas till landskapet, utan till att det representerar den södra delen av det tidigare Bohuslandstinget, den landstingsorganisation som fanns i Göteborgs och Bohus län före sammanslagningen till Västra Götalands län. Ale kommun hade dock inte tillhört vare sig Bohuslän eller Bohuslandstinget, utan till landstinget i Älvsborgs län.

Bohuslandstinget innefattade inte Göteborgs Sjukvård, och detta gör inte heller sjukvården i Södra Bohuslän idag. Skillnaden är istället att sjukhus- och primärvården i både Södra Bohuslän och i Göteborgs stad idag ingår i Västra Götalandsregionen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]