Fyrbodal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fyrbodal
Västra Götaland health care areas.png
Länsdelar inom Västra Götalands län
Länsdel av Västra Götalands län
Del Norra delen
Förvaltning Västra Götalandsregionen
Indelning Primärvården Fyrbodal
Föregångare Bohuslandstinget
Kommuner Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Åmål
Befolkning 277 018 (2014-12-31)

Fyrbodal kan syfta på flera saker: en del av Västra Götalands län, ett kommunalförbund och en del av länstrafikbolaget Västtrafiks område.

Namnet kommer av Fyrstad (Lysekils, Uddevalla, Trollhättans och Vänersborgs kommuner), Bohuslän och Dalsland. Södra delen av Bohuslän brukar dock inte räknas till Fyrbodal. Områdets omfattning varierar lite beroende på vilken definition som avses. Länsdelen (se nedan) hade 31 december 2010 en befolkning på 272 315 personer[1].

Länsdelen[redigera | redigera wikitext]

I länsdelen ingår Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda, Lysekils, Melleruds, Munkedals, Orusts, Sotenäs, Strömstads, Tanums, Trollhättans, Uddevalla, Vänersborgs och Åmåls kommuner. Namnet används av Västra Götalandsregionen för att beskriva den primärvårdsförvaltning som har ansvar för invånarna i dessa kommuner.[2] Sjukvårdsförvaltningen NU-sjukvården ansvarar för sjukhusen i Fyrbodalsområdet.

Fyrbodals kommunalförbund[redigera | redigera wikitext]

Fyrbodals kommunalförbund är ett av de fyra regionala kommunalförbunden i Västra Götalands län. Det är en samarbetsorganisation för 14 kommuner och har i uppgift att arbeta för en sammanhållen, enkel och mer rationell hantering av de mellankommunala frågorna. Kommunalförbundet har fokus på följande områden: samhällsutveckling, utbildning och välfärd. Ytterligare en uppgift är att på uppdrag arrangera kompetensutveckling för medlemskommunerna. Fyrbodals kommunalförbund bildades 2005 som en konsekvens av det nya storlandstinget, Västra Götalandsregionen. Den främsta uppgiften är att vara kommunernas samlande röst i den regionala utvecklingen.

Högsta beslutande organ är direktionen som är en grupp av sjutton politiker som fungerar som styrelse. Direktionen utser inom sig ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande.

Fyrbodals kommunalförbund har tre beredningar som är kopplade till respektive fokusområde. Varje beredning har fem politiskt tillsatta ledamöter. De fem beredningarnas ordförande är rekryterade från direktionen och övriga ledamöter nomineras av kommunerna. Beredningsgrupperna har möjlighet att adjungera ytterligare ledamöter.

Kansliet består av tjänstemän som ansvarar för förbundets administration och sköter den löpande verksamheten. Förbundskansliet leds av en förbundsdirektör som inför direktionen svarar för förbundets löpande förvaltning.

Källa: www.fyrbodal.se


Länstrafikområdet[redigera | redigera wikitext]

Även Västtrafik använde tidigare beteckningen Fyrbodal på ett av sina affärsområden, men då ingick inte Orust kommun. Dessutom tillkom Grästorps kommun.[3]. Fr o m 2012 har Västtrafik inga geografiska affärsområden.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____308468.aspx
  2. ^ ”Karta över Fyrbodal”. http://www.vgregion.se/sv/pvfbd/Toppmeny/Om-Primarvarden-FyrBoDal/Karta-over-Fyrbodal/. Läst 22 juli 2011. 
  3. ^ ”Linjenätskarta, Fyrbodal”. http://www.vasttrafik.se/ResizeImageHandler.aspx?ImagePath=/upload/Linjekartor_hogupplost/Skaraborg2010/Fyrbodal.png&ImageWidth=2000&ImageHeight=2000. Läst 2 augusti 2011. 
  4. ^ ”Årsredovisning 2011”. Västtrafik. http://www.vasttrafik.se/Documents/Dokumentbibliotek/arsredovisning2011.pdf. Läst 15 september 2016. 

Camera-photo.svg Västra Götaland vapen.svg Denna artikel om en plats i Västra Götalands län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.