Partille kommun är en kommun i Västra Götalands län, i före detta Göteborgs och Bohus län. Centralort är Partille som sedan länge är sammanvuxen med tätorten Göteborg. Det är en utpräglad förortskommun i Storgöteborg. Partille kommun består av de fyra geografiska delarna Partille, Sävedalen, Öjersjö och Jonsered. Partille är en geografiskt liten men befolkningsmässigt mellanstor kommun, öster om Göteborg. Här bor drygt 40 000 personer. Kommunen består till 60 procent av skyddad natur.
Blasonering: Sköld, delad av blått och guld, visande i övre fältet en klockstapel av guld och i nedre fältet ett uppskjutande blått berg mellan två blå musslor med låset nedåt.
I Partille kommuns vapen finns tre associationer till släkten af Sandeberg.
Färgerna, som har bestämts av att släkten af Sandebergs vapen har ett blått berg i fält av guld.
Berget som syftar på slutleden "berg" i af Sandeberg.
De två musslorna, som av heraldiska skäl har gjorts blå istället för silver, då silver inte får placeras på guld enligt dessa regler.
I samband med tillkomsten av Partille kommuns vapen 1961-63 tillfrågades styrelsen för af Sandebergska släktföreningen om dessa lån. Den förklarade sig inte ha något att erinra mot anspelningen på släktvapnet.[9]
Partille kommun är den enda i landet som har faktiskt mindre antalet av distrikt än församlingar. Furulunds församling var utbruten från Partille församling 2015 – sista året med församlingar som befolkningsrapporteringsenheter.
^ [ab] Folkmängd i riket, län och kommuner 30 september 2023 och befolkningsförändringar 1 juli - 30 september 2023, Statistiska centralbyrån, 10 november 2023, läs online.[källa från Wikidata]
^ [abcd] Land- och vattenareal per den 1 januari efter region och arealtyp. År 2012–2019, Statistiska centralbyrån, 21 februari 2019, läs online.[källa från Wikidata]
^Jan Laul: Ägarna till Partille herrgård - En historisk dokumentation, Kommundirektionen och Kultur- och fritidsförvaltningen, Partille kommun, 1997, s. 30-31.
^Larsson, Sten: Partille kommuns vapen - tillkomst och innebörd., Partille kulturnämnd, 1984, s. 8.