Espresso House

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Espresso House Sweden AB
Espresso house.JPG
Org.nr559014-3730
TypAktiebolag
HuvudkontorStockholm, Sverige Sverige
BranschRestauranger
ProdukterKaffe, bröd och bakverk
Antal anställda1 600[1]
Historia
Grundat1996
Uppköpt avJAB Holding Company (2015)
Ekonomi
Omsättning1 067 miljoner (2015)[2]
Rörelseresultat136 miljoner (2015)[3]
Struktur
ÄgareJAB Holding Company (2015)
ModerbolagEH Group AB (2015)
DotterbolagJohan & Nyström
Övrigt
Slogan"Passionate about coffee"
Webbplatsespressohouse.com

Espresso House är en svensk kafékedja, verksam i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland. Kedjan besöks dagligen av drygt 55 000 gäster.[4] I dagsläget är Espresso House Nordens största kafékedja med över 400 kaféer. Företaget har nyligen förvärvat det tyska bolaget Balzac Coffee.

Espresso House Sweden AB ägs av det i Luxemburg registrerade tyska familjeföretaget JAB Holding Company (JAB, efter Johann Adam Benckiser).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Espresso House grundades av paret Elisabet och Charles Asker med kaffebaren Café Java i Göteborg. Det första kaféet under namnet Espresso House öppnades på Sankt Petri Kyrkogata i Lund 1996.[5] I början av 2005 fanns det 16 kaféer, medan Espresso House idag har över 200 kaffebarer spridda över Sverige och dessutom kaféer i Danmark, Norge och Finland.[6] Allt bröd och alla bakverk som serveras på företagets kaféer bakas i centralbageriet Espresso House Bakery i Malmö.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

JAB Holding Company, som i samband med köpet av Espresso House också köpte Baresso Coffee i Danmark, bestämde under hösten 2016 att göra om samtliga caféer inom den danska kedjan till Espresso House. Detta innebär att Espresso House inom en snart framtid har upp emot 45 caféer även i Danmark.[7][8] Samtidigt fortsätter man även sin expansion i övriga Norden vilket gör kedjan till Nordens största kaffebarkedja.

Unikt för Espresso House är att de äger samtliga sina kaféer centralt, till skillnad från andra liknande kedjor som till exempel Starbucks där man använder sig av franchise.[9][6]

Espresso House ägdes till september 2012 av det brittiska riskkapitalbolaget Palamon Capital Partners [6], som även har köpt kaffebar-kedjan Coffee Cup, som startade 1997 i Stockholm. De båda varumärkena är förenade under namnet Espresso House. I september 2012 köpte det norska riskkapitalbolaget Herkules Capital kedjan, och sålde den vidare 2015 till det tyskägda familjeföretaget JAB Holding Company.[10]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]