Kentucky Fried Chicken

Från Wikipedia
Kentucky Fried Chicken
KFC Logo.svg
KFC Mölndal 2021.jpg
En restaurang i Mölndal.
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorUSA Gardiner Lane,
Louisville, USA
NyckelpersonerMuktesh Pant
VD
BranschSnabbmat
ProdukterFriterad kyckling, Kycklingburgare, Pommes frites, Läsk
Historik
Grundat20 mars 1930
GrundareHarland Sanders
Struktur
ModerbolagYum! Brands
Övrigt
SloganFinger Lickin' Good.
Webbplatswww.kfc.com
En KFC-meny.

Kentucky Fried Chicken,[1][2] KFC, är en snabbmatsrestaurangkedja i USA och många andra länder, som framför allt säljer friterad kyckling. Mannen som finns avbildad i KFC:s logotyp är företagets grundare Harland Sanders. Huvudkontoret ligger i USA och har smeknamnet "Vita Huset", på grund av att det liknar Vita Huset i Washington.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den första KFC-restaurangen öppnades 1930 av Harland Sanders ("Colonel Sanders") i ett litet tankställe i Corbin i Kentucky. KFC står för Kentucky Fried Chicken men mellan 1991 och 2006 valde företaget att enbart använda sig av förkortningen KFC på grund av tvister med den amerikanska delstaten Kentucky.[3]

KFC i världen[redigera | redigera wikitext]

I de länder som är röda på kartan hade KFC verksamhet i mars 2022.

KFC har restauranger i 147 länder och regioner.[4] Idag finns KFC-restauranger i så gott som alla europeiska länder, exempelvis 191 stycken i Tyskland, men Norge utgör ännu ett undantag som fortfarande helt saknar KFC-restauranger.

KFC i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det första restaurangen i Sverige öppnades på Sveavägen i Stockholm 1981 men det stängdes efter en kortare tid på grund av hygienkraven inte uppfylldes.[5] I februari 2014 aviserade Nordic Service Partners att man planerade en nylansering av KFC på franchisebasis i Sverige[6] och den första nya restaurangen öppnades 27 november 2015 i Lockarp i Malmö.[7] År 2023 fanns det 16 resturanger i landet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]