Socialdemokraterna (Finland)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Finlands Socialdemokratiska Parti
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Förkortning sdp
Partiordförande Antti Rinne
Partisekreterare Antton Rönnholm
Gruppledare i riksdagen Antti Lindtman
Grundat 1899
Huvudkontor Broholmsgatan 18-20 C, 6 vån
00530 Helsingfors
Politisk ideologi socialdemokrati
Politisk position Center-vänster
Europeiskt samarbetsorgan Europeiska socialdemokraters parti
Politisk grupp i Europaparlamentet Progressiva förbundet av socialdemokrater
Färg(er) röd
Ungdomsförbund Socialdemokratisk Ungdom
Riksdagen
Röstandel
16,5 %
Mandat
34 / 200
Europaparlamentet
Röstandel
12,3 %
Mandat
2 / 13
Webbplats
www.sdp.fi

Finlands Socialdemokratiska Parti (finska: Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, SDP) är ett politiskt parti i Finland.

Partiet är ett av de största partierna i Finlands riksdag och är sedan riksdagsvalet 2015 förpassat till oppositionen. Innan valet ingick partiet i Jyrki Katainens regering och regeringen Stubb tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet (lämnade regeringen i april 2014), Gröna förbundet (lämnade regeringen i september 2014), Svenska folkpartiet i Finland och Kristdemokraterna.

Partiets kandidat i presidentvalet 2012 var tidigare statsministern Paavo Lipponen. Senast en socialdemokrat varit republikens president var 2000–2012 (Tarja Halonen).

I Europaparlamentet ingår partiet i Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet (S&D).

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Antti Rinne

SDP har enligt egen uppgift cirka 46 000 medlemmar. Partiets högsta beslutande organ är partikongressen, som hålls vartannat år. På 2017 års partikongress valdes följande personer till partiets ledande poster:

Partistyrelsen består utöver de ovannämnda av 11–14 övriga ledamöter. Partifullmäktige består av ordförande och 60 ledamöter.

Det finns 115 kommunalorganisationer och 15 distriktsorganisationer inom SDP. Finlands Svenska Socialdemokrater räknas som en distriktsorganisation.

Svenskspråkig verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Partiets svenskspråkiga verksamhet bedrivs av Finlands svenska socialdemokrater (FSD). Finlandssvenskarna har stort inflytande i moderpartiet SDP; Maarit Feldt-Ranta var partisekreterare mellan 2005 och 2008.

Sidoorganisationer[redigera | redigera wikitext]

I den socialdemokratiska rörelsen ingår till exempel Socialdemokratiska kvinnor, Socialdemokratisk ungdom, Finlands socialdemokratiska studenter, Finlands svenska socialdemokrater, Finlands svenska unga socialdemokrater och Unga örnars centralförbund. SDP samarbetar också med fackföreningsrörelsen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Partikongressen i Forssa 1903.

Partiet grundades år 1899 under namnet Finlands arbetarparti, sitt nuvarande namn fick det vid partikongressen 1903 i Forssa, där även det första partiprogrammet godkändes.

SDP har varit ett av de största partierna i parlamentet alltsedan 1906, då både enkammarsparlament och allmän rösträtt infördes i Storfurstendömet Finland. Från 1916 till 1917 bildade SDP i koalition med andra partier den första partibundna regeringen i Finland.

Många inom SDP anslöt sig till den röda sidan i finska inbördeskriget 1918, vilket på grund av de rödas nederlag i kriget kom att bli en belastning för partiet för många år framöver. År 1926 kunde dock SPD bilda regering igen och sedan 1937 har partiet varit med i de flesta regeringarna. På grund av att Finland har ett proportionellt valsystem, har dessa regeringar nästan alltid varit koalitionsregeringar.

1950-talet splittrades partiet, när en falang av emot partiledningen oppositionella socialdemokrater först helt enkelt förde sin egen politik och sedan även formellt bröt sig ur och bildade Arbetarnas och småbrukarnas socialdemokratiska förbund (ASSF).

Karl-August Fagerholm var socialdemorkaternas presidentkandidat 1956, men förlorade knappt till den varaktige presidenten Urho Kekkonen. Socialdemokraterna och Samlingspartiet försökte utmana Kekkonen i följande presidentval med Olavi Honka. I och med notkrisen blev detta dock en förlust. I presidentvalet 1968 stödde socialdemokraterna, folkdemokraterna, ASSF och liberalerna centerpartisten Kekkonen som blev omvald.

1982 blev för första gången en socialdemokrat president i och med valet av Mauno Koivisto. Martti Ahtisaari efterträdde Koivisto som president 1994. Ahtisaari var mer populär än den förutspådde kandidaten, Kalevi Sorsa, som förlorade i partiets primärval. Den socialdemokratiska utrikesministern Tarja Halonen efterträdde Ahtisaari som president år 2000. Hon blev den första kvinnliga presidenten i Finland och den andra i Europa.

Partiledare sedan 1899[redigera | redigera wikitext]

Kända finländska socialdemokrater[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://books.google.se/books?id=TZF8AgAAQBAJ&pg=PA260&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]