Sveriges centralförening för idrottens främjande

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sveriges centralförening för idrottens främjande
TypFörening
SyfteFrämja sport- och idrottsintresset i Sverige
SätesortStockholm, Sverige
Grundad7 maj 1897
Styrelse
OrdförandeLennart Ahlgren
http://scif.se/

Sveriges centralförening för idrottens främjande (SCIF) bildades den 7 maj 1897 på Stockholms slott[1] som Sveriges allmänna idrottsförbund. Namnet ändrades till det nuvarande år 1900.

Historik och syfte[redigera | redigera wikitext]

SCIF är en förening för att främja sport- och idrottsintresset i Sverige. Förste ordförande var Viktor Balck. Man anordnade bland annat Nordiska spelen 19011926 och låg bakom ansökan som ledde till att Stockholm arrangerade olympiska sommarspelen 1912.

Från 1913 till 1931 fördelades statsbidraget till svensk idrott dels genom SCIF och dels via Riksidrottsförbundet (bildat 1903), men från 1931 har Riksidrottsförbundet ensamt haft denna roll.

Numera arbetar SCIF med att främja idrotten, bland annat genom att på olika sätt redovisa idrottens historia. Föreningen har satsat på multimediaprojekt som visar stora idrottshändelser på film, i Stockholm och på flera andra platser i Sverige. Föreningen har gett ut ett antal idrottshistoriska böcker och TV-filmer om bland annat Nordiska spelen och Stockholms stadion. SCIF ger ut årsskriften Blå Boken sedan 1908, som skildrar både historiska och för respektive år aktuella idrottsfrågor.

SCIF äger och förvaltar den byggnadsminnesmärkta Tennispaviljongen – en av världens äldsta inomhusarenor för tennis som fortfarande används – och B-hallen på Södra Fiskartorpsvägen. Föreningens kansli ligger i klocktornet på Stockholms stadion. Föreningen satsar även på idrottsmedicin bland annat genom att dela ut ett forskningspris.

Stora priset[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1967 delar man ut "Stora priset" till "årets idrottsförbund" i Sverige.

Pristagare[redigera | redigera wikitext]

Prinsens plakett[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1948 delar man ut Prinsens plakett för värdefulla insatser som idrottsledare.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Årets Idrottsförbund 2016”. Sveriges centralförening för idrottens främjande. 1 december 2016. https://scf.se/forbundet/arets-idrottsforbund-2016/. Läst 13 januari 2021. 
  2. ^ Prinsens plakett

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]