Tegelviken, Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tegelviken omkring 1880
Tegelviken januari 2009

Tegelviken var namnet på en havsvik från Saltsjön vid Södermalms östra del i Stockholm, som är igenlagd sedan 1910. Där finns numera en ankringsplats för finlandsbåtar.

Den äldsta dokumenterade förekomsten av namnet finns i en lybsk källa från 1523, där det hette att man lade ut bommar “utifrån Tegelviken utanför staden”. Anledningen till namnet är, att det fanns ett tegelbruk på denna plats på tidigt 1500-tal. Viken blev då även hamn för bruket, då längre transportsträckor över land var otänkbara vid den tiden.

Efter tegelbruket fanns här ett tjärhov, där stadens tjärbrännare höll till. År 1687 flyttades den farliga verksamheten efter en brand tvärs över Saltsjön till Beckholmen och istället uppstod här Stockholms stora skeppsvarv. Det hade sin verksamhet här under varierande former i mer än 200 år och fick till slut stängas eftersom Stadsgårdshamnen skulle utvidgas österut.

Den 16 januari 1907 skedde Stockholmsvarvets sista stapellöpning och i augusti 1910 invigdes den nya Stadsgårdshamnen och dess uppfartsväg till Folkungagatan. Idag påminner namn som Tegelviksgatan och Tegelviksplan om Tegelviken, och uppe på Åsöberget vid Åsögatan har kvartersnamn som Tjärhovet, Flaggan, Masten och Signalen anknytning till den tidigare verksamheten vid Tegelviken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]