Wikipedia:Veckans tävling/Källtävling april 2023

Från Wikipedia
Hur har ni det, kära medwikipedianer? Vad gör ni under veckan? Firar ni påsk? Eller kanske Pesach? Ramadan? Inget alls?
Kommer ni på lediga stunder ströva i skogen, äta glass och ta det lugnt i solen? Planerar ni snickerifritidshuset och sådd av olika blomväxter, eller bor ni där spaden behöver användas till snöskottning?
Oavsett vad ni gör, hoppas jag att er vecka blir trevlig! Och att ni vill vara med och förbättra Wikipedia.


Veckans tävling
Svårt att välja bland alla artiklar? Vill du hitta en röd tråd att följa under veckan? Välj artiklar som behöver förbättring extra mycket, eller artiklar inom ett visst ämne. Nedan finns några exempel, med länkar som ger en alfabetiskt sorterad lista över källmallade artiklar som…
är basartiklar: [1]
även behöver uppdateras: [2]
även behöver språkvård: [3]
handlar om kvinnor: [4]
handlar om HBTQ: [5]
handlar om järnväg: [6]
handlar om mastodontfilmer: [7]
handlar om godis: [8]
TävlingsledareZquid
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg

Tävlingen är igång! Jag säger Välkommen till Jssfrk, Katti98, NnieAndersson, Nordelch och Paracel63! Och Välkommen till LevandeMänniska, som bidragit med tips.
Dagen började redan på natten, med film. Andra ämnen som deltagarna skrev om var fotbollsspelare, godis, en folkhögskola och dinosaurier.
Ett antal av bidragen hade fått sin källmall för många år sen, och det är glädjande att artiklarna nu fått källor! Alla artiklar som behöver källor går att förbättra. Observera dock att för att ett bidrag ska få poäng i denna tävling, behöver artikeln ha haft en mall innan veckans början. (Eller att någon annan skapat / mallat den under veckan).
Ni missar väl inte att vissa artiklar ger dubbla poäng? Och att ni kan dra nytta av ert arbete även på annat håll? Se mer under Poängberäkning, och under Om tävlingen.
Den första bilden i denna loggspalt är på en hare. Påskharen hälsar till er alla!

Under tisdagen var fyra deltagare i farten. Förbättringsarbetet ledde till att fler idrottskvinnor lades till bland bidragen, och så även fler ödlor, en lista över utrotningshotade språk och fartyg. Bland annat.
Det är roligt att se de olika bidragen, och det som görs i artiklarna. Tävlingsledaren tackar!
Nu har vi gått ännu ett steg framåt i påskveckan. Och bilden får symbolisera olika slags mat och dryck som är förknippat med olika högtider. Varsågoda - här är memma (eller mämmi). Hyvää pääsiäistä!

Två nya som vill vara med och förbättra Wikipedia inom veckans tema: Deryni och Matanb Deryni bjöd på tips och Matanb startade kommunikation.
Av övriga deltagare var två i farten. Katti98 ägnade sig åt konfekt, och jssfrk hittade en rad artikar, där en tragedi med en akt ingick.

Sjunnesson anlände, och hade förbättrat artikeln om ett område i Japan. Även Paracel63, NnieAndersson, Matanb och jssfrk var aktiva, och fyllde på bidragslistan med artiklar om växter, musiker, fotbollsspelare, författare och lite till.
Torsdagens bild får symbolisera valfritt resande, firande och fikande. Om er Tävlingsledare har haft nytta av en kvast under torsdagen, och i så fall på vilket vis, kanske ni får veta någon annan gång.

Deryni tog steget från tipsande till skrivande, närmare bestämt i en "Bra"-märkt artikel. Matanb, NnieAndersson, Paracel63 och Sjunnesson var också aktiva, vilket resulterade i bidrag om skotillverkare, ett nordligt område, kinesisk astrologi och islamisk feminism. Det görs förbättringar i artiklar inom väldigt blandade ämnen, som ni märker. Det är roligt att se, och finemang för Wikipedia.
På bilden hittar ni ingredienser till en söt blandning, nämligen Charoset.
• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Nu är det dags för en källtävling igen. Jag har tidigare arrangerat Källtävling juli 2022 och Källtävling september 2022 . Nu kommer ännu en vecka med samma tema: att förbättra artiklar genom att ge dem källor (och annat som behövs). Och artiklarna vi förbättrar, är de som finns i kategorin Alla artiklar som behöver källor. Där finns en del att välja på – i skrivande stund 55 734 stycken!

Denna gång är tävlingsveckan i samband med påskhelgen. Jag har letat fram en del källmallade artiklar som är förknippade med påsk (och andra aktuella ämnen). Men inte nog med det: Jag har hört från säkert håll att påskyra kommer att råda i tävlingen, oavsett om deltagarna firar eller inte. Påskharen kommer att ge extra bonuschanser, och dessutom möjlighet att tillgodoräkna sig arbetet härifrån även på andra håll. Mer om detta nedan.

Välkomna!

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Välkomna att förbättra inom temat!

Och temat är som sagt artiklarna i kategorin Alla artiklar som behöver källor. Det går att göra olika slags förbättringar i dessa: utöka, ge globalt perspektiv, uppdatera med mera. Samt ge efterfrågade källor…

Som vanligt kan du hitta ett urval (eller lägga in förslag) på tipshörnans lista här nedan.

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

  • Mål: Förbättra artiklar inom temat: Artiklar i kategorin Alla artiklar som behöver källor.
  • Tid: 3 april 2023 00:00:00 — 9 april 2023 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkomna någon annan vecka.
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Det finns möjligheter att dra nytta av arbetet i tävlingen även på annat håll:
  1. Ditt första tips i denna tävlings tipshörna kan du tillgodoräkna dig i Månadens uppdrag. Gå in via länken för att läsa mer.
  2. Ditt första tävlingsbidrag i denna tävling kan du tillgodoräkna dig i Månadens uppdrag. Gå in via länken för att läsa mer.
  3. Om du gör stora utökningar: En del bidrag kan passa på Månadens artiklar. Gå in via länken för att läsa mer.

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Arbete i artiklar som skapats och källmallats före tävlingsveckan (eller under veckan av någon annan) kan ge ett antal poäng. Här ser du hur många poäng ett bidrag ger.

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Textutökningar i artiklar behöver minst en källa (befintlig eller ny), som ska anges. Mer information i fotnoten.[a]
  • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.
  • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ett filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
  • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös artikel.[a] (Observera att en del artiklar redan har en källa, trots att den kan vara mallad som källös.)

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

  • 2 x poängen: Påskharen har sett att det finns artiklar som har behövt kärlek, pyssel och källor i väldigt många år. Därför finns i denna Veckans tävling en specialbonus som ger dubbla poäng. Denna bonus ges till arbete med artiklar som vid veckans början har en källmall från 2009. Och det spelar ingen roll om källmallen ersätts med källa, eller om det är andra förbättringar som görs - påskharen är lika glad ändå (och generös).

Se här vilka artiklar som ingår i specialbonusen:

Kategori Antal
‎Artiklar som behöver enstaka källor 2009-10 548
Artiklar som behöver enstaka källor 2009-11 54
Artiklar som behöver enstaka källor 2009-12 56
Artiklar som behöver fler källor 2009-05 4
Artiklar som behöver fler källor 2009-06 8
Artiklar som behöver fler källor 2009-10 70
Artiklar som behöver fler källor 2009-11 74
Artiklar som behöver fotnoter 2009-10 29
‎Artiklar som behöver källor 2009-05 0
Artiklar som behöver källor 2009-06‎ 18
Artiklar som behöver källor 2009-10 46
  • Länk till fråga som ger en alfabetiskt sorterad lista över samtliga artiklar i de elva ovan nämnda kategorierna. (Vid tävlingens början var det 1 043 olika artiklar).

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har hittat ett antal artiklar och blandat olika ämnen. Tio är inlagda i Tipshörnan, andra kanske läggs dit lite senare. Ni kan också önska förbättringar och skapande av artiklar inom temat – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista två bilder i galleriet. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny. Du kan även byta ett eller flera av dina tips mot ny(a).

  1. Zquid: Film
  2. Zquid: Geografi
  3. Zquid: Jesus
  4. Zquid: Maria från Magdala
  5. Zquid: Världshälsodagen
  6. Zquid: Årstid
  7. Zquid: Ägg
  8. Zquid: Häxa
  9. Zquid: Lejon
  10. Zquid: Fästingar
  1. LevandeMänniska: Sean Connery
  2. LevandeMänniska: Isaac Newton
  3. LevandeMänniska: Carl Hamilton (litterär figur) (har flera åtgärdsmallar)
  4. LevandeMänniska: James Bond
  5. LevandeMänniska: Huset Windsor
  6. LevandeMänniska: Björn Gustafson
  7. LevandeMänniska: Oden
  8. LevandeMänniska: Sagan om ringen#Handling
  9. LevandeMänniska: Stephen Hawking#Forskning
  1. Deryni: Marknadsföringsbegreppet Top of mind behöver källbeläggas bättre, gärna med en utökning.

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare 32 p
  1. Rysslands invasion av Ukraina 2022, utökad 951 byte, första filmklipp = 10 + 2 = 12 p
  2. Sommartid, utökad 1 050 byte = 10 p
  3. Solsystemets upptäckt och utforskning, utökad 300 byte, första filmklipp, dubbla poäng = 2 x (3 + 2) = 10 p

Deryni, 6 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Kejsarpingvin, +274, bonus 2009 = 3 * 2 =6 p

jssfrk, 346 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Anna Mörstam, +1 558, första källan = 16 p + 3 p
  2. Cecilia Kotte, + 260, första källan = 3 p + 3 p
  3. Emelie Helmvall, +506 = 5 p
  4. Johanna Lindell, +763 = 8 p
  5. Nazanin Vaseghpanah, +4 016, första källan = 40 p + 3 p
  6. Olivia Lindstedt, +953, första källan = 10 p + 3 p
  7. Julia Laukström, +1 217, första källan = 12 p + 3 p
  8. Frida Andersson, +982, första källan = 10 p + 3 p
  9. Ulrika Johansson (fotbollsspelare), +489, första källan = 5 p + 3 p
  10. Julia Thylin, +644, första källan = 6 p + 3 p
  11. Sara Fröjdfeldt, +1 231 = 12 p
  12. Jelena Chrustaljova, +479, första källan = 5 p + 3 p
  13. Anastasija Mochniuk, +582, första källan = 6 p + 3 p
  14. Frida Thydén, +623, första källan = 6 p + 3 p
  15. Sträntemölla, +429, första källan, första bilden = 4 p + 3 p + 2 p
  16. Kenan, +329, första källan, första bilden = 3 p + 3 p + 2 p
  17. Börta, +107, första källan = 1 p + 3 p
  18. Salome (pjäs), +1 110, första källan, första bilden = 11 p + 3 p + 2 p
  19. Arnö, Håbo kommun, +313, första källan = 3 p + 3 p
  20. Boehringer Ingelheim, +434, första källan, första bilden = 4 p + 3 p + 2 p
  21. Vikingen (dikt), +672, första källan = 7 p + 3 p
  22. Everöd, Tomelilla kommun, +186, första källan = 2 p + 3 p
  23. Bismarckbergen, +319, första källan, första bilden = 3 p + 3 p + 2 p
  24. 867-5309/Jenny, +199, första källan = 2 p + 3 p
  25. Anne Ryg, +434, första källan = 4 p + 3 p
  26. Muriel Rukeyser +498, första källan = 5 p + 3 p
  27. Ljube, +1 078, första källan = 11 p + 3 p
  28. Annie Hartelius, +197, första källan = 2 p + 3 p
  29. Helena Wink, +168, första källan = 2 p + 3 p
  30. Susan Silver, +304, första källan = 3 p + 3 p
  31. Anne Marie Løn, +888, första källan = 9 p + 3 p
  32. Susanne Nylén, +510, första källan = 5 p + 3 p
  33. Kathleen Raine, +828 = 8 p
  34. Lynne Reid Banks, +454, första källan = 5 p + 3 p
  35. Jane Montgomery Campbell, +486, första källan = 5 p + 3 p

Katti98, 27 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Studentfoder, +576 = 6 p
  2. Turkisk peppar, +1176 = 12 p
  3. Calisson, +583, första källan = 6p + 3p

Matanb, 65 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Duplex (kommunikation), +716, första källan, tar bort {{källor}}, första bild = 7+3+2 = 12 p
  2. Aldo Serena, +694, första källan, tar bort {{källor}} = 7+3 = 10 p
  3. 91 Stomperud, +275 byte = 3 p
  4. Rudolf Dassler, +1 032, första källan, tar bort {{källor}} = 10+3 = 13 p
  5. Uwe Seeler, +317 byte = 3 p
  6. Adolf Dassler, +728 byte, tar bort {{källor}} = 7 p
  7. Horst Dassler, +53 byte, första källan, byter {{källor}} = 1 + 3 = 4 p
  8. Armin Dassler, +398 byte, första källan, byter {{källor}}, första bild = 4+3+2 = 9 p
  9. Salzburg, +426 byte = 4 p

NnieAndersson, 333 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Blodkorv, + 559 byte, första källan = 6 p + 3 p = 9 p
  2. Drew Brees, + 698 byte, första källan = 7 p + 3 p = 10 p
  3. Folkhögskolan i Halmstad, +973 byte, första källan, första bilden = 10 p + 3 p + 2 p = 15 p
  4. Fria Norrland, 1937 byte, första källa, första bild = 19 p + 3 p + 2 p = 24 p
  5. Hotel Salzburger Hof, + 1395 byte, första källa, första bild= 14 p + 3 p + 2 p= 19 p
  6. JLS, + 1600 byte, första källa, första bild= 16 p + 3 p + 2 p = 21 p
  7. Lista över utrotningshotade språk, +840 byte, första källa, första bild = 8 p + 3 p + 2 p =13 p
  8. Christer Sandelin, + 946 byte, första källa= 9 p + 3 p =12 p
  9. August Medin, + 175 byte, första källa = 2 p + 3 p = 5 p
  10. Nalles show, + 837 byte, första källa, första bild= 8 p + 3 p + 2 p = 13 p
  11. Fredrik Nilsmark, + 806 byte= 8 p
  12. Nordkalotten, + 519 byte = 5 p
  13. Rejlers, + 573 byte = 6 p
  14. Sinnevärld, + 346 byte, första källa, första bild= 3 p + 3 p + 2 p = 8 p
  15. Solodans, + 153 byte + första källa= 2 p + 3 p = 5 p
  16. Blorenge, + 1264 byte, första källa = 13 p + 3 p= 16 p
  17. Robin Cochrane, + 2298 byte, första källa, första bild = 23 p + 3 p + 2 p = 28 p
  18. Crusoe (TV-serie), +966 byte, första källa, första bild = 10 p + 3 p + 2 p = 15 p
  19. Ève Curie, +367 byte, första källa= 4 p + 3 p =7 p
  20. Drama Queen (DQ-låt), + 1383 byte, första källa, första bild= 14 p + 3 p + 2 p = 19 p
  21. Exam, +962 byte, första källa, första bild= 10 p + 3 p + 2 p =15 p
  22. Finn Havrevold, + 976 byte, första källa= 10 p + 3 p =13 p
  23. Indisk bomull (textil), +713 byte, första källa, första bild = 7 p + 3 p + 2 p = 12 p
  24. Institutet för högre TV-utbildning, + 1234 byte, första källa = 12 p + 3 p =15 p
  25. Kimberley, Western Australia, + 1709 byte, första källa= 17 p + 3 p = 20 p

Nordelch, 23 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Yinlong, +788 byte, första källan, tar bort {{källor}} = 8+3 = 11 p
  2. Wuerhosaurus, +972 byte, första källan = 10+3 = 13 p Jag är ledsen, men artiklarna behöver vara mallade innan veckans start (eller under veckan av någon annan) för att ge poäng
  3. Wannanosaurus, +768 byte, första källan = 8+3 = 11 p
  4. Variraptor, +862 byte, första källan = 9+3 = 12 p
  5. Sinosaurus, +703 byte, första källan = 7+3 = 10 p
  6. Olorotitan, +863 byte, första källan, tar bort {{källor}} = 9+3 = 12 p

Paracel63, 65 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Pornografisk film, +263 byte, 2009 = 3x2 = 6 p
  2. Övertalning, +988 byte, källa 1 = 10+3 = 13 p
  3. Det var en gång – tidernas äventyr, +237 byte, källa 1 = 2+3 = 5 p
  4. Fregatt, +239 byte, källa 1 = 2+3 = 5 p
  5. Fullriggare, +124 byte = 1 p
  6. Körsbärsträdgården, +631 byte, källa 1 = 6+3 = 9 p
  7. Rinaldo (Händel), +122 byte, källa 1 = 1+3 = 4 p
  8. Oxbärssläktet, +1425 byte = 14 p
  9. Kinesisk astrologi, +464, källa 1 = 5+3 = 8 p

Plutten4ever, 11 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Mötley Crüe, + 1140 = 11 p
  2. Randy Castillo, + 1314, första källan = 13 p + 3 p Jag är ledsen, men artiklarna behöver vara mallade innan veckans start (eller under veckan av någon annan) för att ge poäng

Sjunnesson, 53 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Iga (provins), +483 byte, källa 1, bild 1 = 5+3+2 = 10 p
  2. Islamisk feminism +4 052 byte, bild 1 =41+2= 43 p
  3. Leisure Suit Larry +5 723 byte, 57 p Jag är ledsen, men bidraget lades in efter tävlingens slut. // Zquid
  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du använder en wikipediaartikel på en annan språkversion som utgångspunkt för artikeln på sv-wp, måste du ändå kontrollera uppgifterna från källan/källorna (bok, tidningsartikel etc) som den andra wp-artikeln hänvisar till, om du hänvisar till dessa källor i ditt bidrag. Länkarna som anges ska fungera. Skrivs läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.