Wikipedia:Veckans tävling/Pekingrallyt IX – Arktis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Arctic circle.svg
Arktis – landet i norr.

Priser:

 • Segrarpris: Article Olympics Gold2.svg
 • Andrapris: Article Olympics Silver2.svg
 • Tredjepris: Article Olympics Bronze2.svg
 • Övriga tävlande med minst 100 poäng: Article purple.svg
 • Alla deltagare: En arktisk…

Fotothek df roe-neg 0006711 006 Ein Mann spielt ein Sousaphon auf der Leipziger Herbstmesse 1954.jpg Tävlingen har slutat!
Tävlingslogg
Vardøya tunnel.jpg

Måndag: Tidig morgon anlände Nalle&Lisa till tävlingsspåret, i lag med grönlandsbossen. Därefter tog även Kaljami, Matanb, Nordelch och Per W på sig skidorna och började staka terrängen fram – glatt välkomna, allihop!

Nalle&Lisa slutade dagen som etta, med en känsla av gemenskap. Per W var dock en bit efter, med andra ord på tungan – långt inne i tunneln. Strax bakom hittade vi Nordelch, som hoppade mellan gräsfläckarna. Matanb tänkte på översikten och sprang över planen till en preliminär fjärdeplats.

Sist hittade vi Kaljami, som ännu inte fått riktig styrfart. Här kördes det omkring i skogslandet söder om Arktis, talandes i tungomål och viftandes med händerna.


PLEDGE OF ALLEGIANCE in YUPIK (2840468808).jpg

Tisdag: Andra tävlingsdagen hittade både Sjunnesson och Ulkl till tävlingsbanan – glatt välkomna! Per W hade dock fastnat i en snödriva och blev helt akterseglad av övriga kombattanter.

Ulkl tittade in i den nordnorska kyrkan, medan Matanb testade på två nya klubbar. Sjunnesson åkte på havet, hamnade till slut på en vulkan och fick en ny fjärdeplats för besväret. Samtidigt använde Nordelch fenorna för att därefter ta fram sina många armar, och tredjeplatsen säkrades ännu en dag. Kaljami styrde nu släden upp i de trädlösa regionerna, vilket hastigt och lustigt ledde fram till en andraplats (tack vare de nordliga språkkurserna). I topp fanns fortfarande Nalle&Lisa, som besökte tinget och tog en titt på det lokala jordbruket.


Inari, Suomi - Finland 2013-03-10 f.jpg

Onsdag: Under onsdagen anlände Zquid till slädleden. Det blev en lugn dag med endast tre figurer i rörelse och övriga fast på varsitt isflak. En rosettgräns sprängdes dock.

Zquid inledde tävlandet i finska Lappland, där dagen tog slut i kommunen runt sjön. Nordelch var ute och samlade ull och lavar och tog sig samtidigt upp på andra plats. Ledningen var dock fortfarande i händerna på Nalle&Lisa, som hittade en ö med fem glaciärer och avslutade dagen i oljans tecken.


Gjain Herbst 2004.jpg

Torsdag: Även under torsdagen var packisen svårforcerad, så endast tre hundspann lyckades få fart under tassarna. Sakta men säkert tar vi oss dock framåt, och polarnatten blir långsamt ljusare.

Sjunnesson fyllde på förrådet med isländskt kallvatten och siktade uppåt. Under tiden tuggade Nordelch på sitt grässtrå, medan Nalle&Lisa var på besök i den flådiga parlamentsbyggnaden – med utökad ledning som resultat.


Trondenes Kirke 041300 20160708.jpg

Fredag: Tävlingsdag fem bjöd på insatser från fyra kombattanter, sedan ismassorna blivit en smula mer lätthanterade. Ytterligare en rosettgräns passerades.

Ulkl hittade världens nordligaste stenkyrka och avancerade i rena saligheten en placering. På annat håll stakade Sjunnesson upp till en bronsplats, efter en rejäl tur från fjorden till lavafältet. Nalle&Lisa drygade samtidigt ut ledningen, via ett riktigt nordligt fjordbesök och en titt på den nordligaste avbemannade fyren.


Thridrang.jpg

Lördag: Lördagen blev en lugn dag. Tydligen var det snöstorm på sina håll, eftersom endast två deltagare fick igång sina hundspann. Ytterligare en deltagare närmade sig rosettgränsen.

Ulkl besökte en träkyrka på Kvaløya och passade på att beskåda norrskenet. Skimret fick fungera som fyrverkeri, i firandet efter en nyvunnen fjärdeplats. I täten hade vi dock fortfarande Nalle&Lisa, som hade andra ljus i sikte under sitt klättrande på basaltklippan.

Nu är det endast en dag kvar av tävlingsveckan. Får vi se några växlingar bland de ledande hundspannen? Eller några fler tävlande, som vågar trotsa vintervädret? Jag håller tummarna.


AnnBancroft2006-02-06.JPG

Söndag: Under söndagen blev det liv och rörelse igen. Vi fick tre nya deltagare – Ricjac, Katti98 och Deryni. Varmt välkomna, allihopa! Totalt sex olika hundspann var i farten på isvidderna.

Deryni tog till slut hand om tiondeplatsen, efter att ha lyft blicken mot himlen. Åttondeplatsen hamnade hos sent startande Katti98, som besökte en isolerad plats i lag med den första nordpolskvinnan med hundsläde. Och nykomlingen Ricjac lade beslag på sjätteplatsen, via patrullerande i nordliga vatten och en afton på flygbasen.

Nordelch var återigen i farten och ägnade dagen åt halvt gräsliga studier. Tyvärr räckte det inte mer än till en slutlig bronsplats, eftersom Sjunnesson gjorde en basartikelinsats och firade sin silverplats ute på halvön. Segrade gjorde dock Nalle&Lisa, som avslutade veckan på en grästuva och med utsikt mot fyren – grattis!

Tack för alla bidragen! Kaljami fick förresten en särskild insatsrosett, efter att ett tag ha agerat snedseglare utanför kartan. I februari återkommer vi med vår slutetapp, där vi ska koncentrera oss på tidernas OS-orter och det som där kan finnas.

Athletics tracks finish line.jpg De tävlande har gått i mål!

Pekingrallyt IX – Arktis…[redigera | redigera wikitext]

Beauforthavet och narvalar – Arktis är vitt och vasst. Beauforthavet och narvalar – Arktis är vitt och vasst.
Beauforthavet och narvalar – Arktis är vitt och vasst.

… handlar om landet längst i norr. Det ligger norr om Norra polcirkeln. Eller är kallare än 10 grader Celsius i juli. Där finns punkter som rör på sig, vassa och lurviga invånare, en dansk huvudstad utanför EU, varma bad och kalla flygbaser, öar där polarforskare och mammutar mötte sitt öde, tvillingöar i olika länder, vulkaniska ökedjor och översvämmade bergsryggar, stängda städer och öppna vatten. Och mer därtill. Förhoppningsvis hittar alla något av intresse bland isflaken.

Det här är nionde etappen i en tio månader lång odyssé. Den kommer att ta oss från det olympiska ända till landet för 2022 års olympiska vinterspel. Den olympiska elden kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Peking, lagom i tid för tävlingsstart.

Välkommen på vår resa! I februari går vi i mål, i OS-land.

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

 • Tid: Vecka 1, 2022 (3 januari kl 00:00 – 9 januari kl 23:59)
 • Tävlingsledare: Paracel63
 • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
 • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng. Tävlingsledaren justerar eller assisterar vid behov.
 • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris med arktisk anknytning utdelas till alla som är med i tävlingen.

Arktiska deltagarpriser (v1 2022)[redigera | redigera wikitext]

Denna gång är deltagarpriserna isbjörnar. De listas efter fotoålder (äldst är bäst).

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. Borttagning av onödig kod (exempelvis i botskapad artikel) kan göras i en separat redigering, så inkräktar det inte på artikelutökningen.
 • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
 • 3 p i bonus för första bilden[a] i en tidigare bildlös artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[b] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
 • Dubbla poäng för allt som görs i artikeln Arktis.
 • Alla artiklar med tydlig koppling till Arktis, dess kultur och natur ingår i tävlingen. Se kartan uppe till höger för geografisk avgränsning (norr om blå eller röd linje). Dessutom ingår hela Island.

Stafettpris[redigera | redigera wikitext]

Detta är etapp 9 i en tävling som avslutas först i februari 2022 och har ett särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska vinterspelen 2022.

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Begränsat till tio per tipsare.

 1. Paracel63: Bygg ut Igaliku (en)
 1. Zquid: Utöka artikeln om Nordpolen och ge den fler källor
 2. Zquid: Utöka artikeln om Isbjörn samt ge den fler källor
 3. Zquid: Utöka artikeln om Polstjärnan och ge den fler källor
 4. Zquid: Utöka artikeln om Prudhoe Bay och ge den fler källor
 5. Zquid: Utöka artikeln om Dalton Highway och ge den källor
 6. Zquid: Skapa artikeln om Oljefältet i Prudhoe Bay (en)
 7. Zquid: Skapa artikeln om MOSAiC Expedition (en)
 8. Zquid: Skapa artikeln om Ann Bancroft (en) (och ge gärna oss även information om hur det gick med de i artikeln på en-wp nämnda framtidsplanerna för 2018, 2019 och 2021)
 9. Zquid: Skapa artikeln om Anne Karin Olli (no)
 10. Zquid: Utöka och uppdatera artikeln om Frank Bakke-Jensen och ge den fler källor


Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

 1. Paracel63: Bygg ut Polarhare
 2. Zquid: Utöka artikeln om Norra ishavet och ge den fler källorr
 3. Zquid: Utöka artikeln om Aili Keskitalo, ge den källor (som inte är en annan wp-artikel) och rätta till tidslöshetsproblemet med meningen "Sedan 2013..."

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

 • Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade; de kan senare bytas ut mot en mer värdefull rosett. Deltagarna listas alfabetiskt.

exempel:

Exempelanvändare, 54 p
 1. Múte Bourup Egede (da), ny, 2000 byte = 20 p
 2. Arktisk pärlemorfjäril, +500 byte = 5 p
 3. Arktis, +1000 byte, bonus = 10x2 = 20 p
 4. Polarnatt, +600 byte, källa 1 = 6+3 = 9 p

Deryni, 11 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Polstjärnan + 1 133 byte = 11 p

Kaljami, 84 p Article white.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Ahtna (språk) ny 3 184 byte = 0 p (ej i Arktis)
 2. Prärieindianernas teckenspråk + 3 678 byte = 0 p (ej i Arktis)
 3. Centraljupik ny 4 836 byte = 48 p
 4. Sibiriskjupik ny 3 635 byte = 36 p
 5. Haida (språk) ny 4 119 byte = 0 p (ej i Arktis)

Katti98, 38 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Ann Bancroft ny artikel 3 766 byte = 38 p

Matanb, 43 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Arktis, +143 byte * 2 = 2 p
 2. Íþróttabandalag Akraness, +490 byte, första källan = 5 + 3 = 8 p
 3. Fylkir, +1 073 byte, första källan = 11 + 3 = 14 p
 4. Knattspyrnufélagið Víkingur, +503 byte, första källan = 5 + 3 = 8 p
 5. Knattspyrnufélag Reykjavíkur, +834 byte, första källan = 8 + 3 = 11 p

Nalle&Lisa, 292 p Article Olympics Gold2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Múte Bourup Egede, ny, 2 641 byte = 26 p
 2. Naleraq, +867 byte = 9 p
 3. Grönlands regering, +2 412 byte = 24 p
 4. Atassut, +874 byte, första bild = 9 + 3 = 12 p
 5. Sametinget (Norge), +354 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p
 6. Aili Keskitalo, +209 byte, första källa = 2 + 3 = 5 p
 7. Silje Karine Muotka, ny, 1 557 byte = 16 p
 8. Kujataa, ny, 2 776 byte = 28 p
 9. Oktoberrevolutionön, ny, 3 076 byte = 31 p
 10. Demokraatit, +903 byte, första bild = 9 + 3 = 12 p
 11. Endicott Island, ny, 1 937 byte = 19 p
 12. Sametingsbyggnaden (Karasjok), ny, 3 078 byte = 31 p
 13. Jørgen Brønlund Fjord, +1 105 byte (efter botstädning) = 11 p
 14. Fruholmen fyr, ny 3 051 byte = 31 p
 15. Thridrangar fyr, ny, 2 325 byte = 25 p
 16. Þúfa, Reykjavík, ny, 1 566 byte = 16 p
 17. Knarrarósviti, +831 byte = 8 p

Nordelch, 155 p Article Olympics Bronze2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Polarhare, +1 783 byte = 18 p
 2. Gasterosteus islandicus, +419 byte = 4 p
 3. Salvelinus murta, +1 267 byte = 13 p
 4. Salvelinus thingvallensis, +1 135 byte = 11 p
 5. Thymallus arcticus, +817 byte = 8 p
 6. Bathypolypus arcticus, +1 131 byte = 11 p
 7. Eriophorum callitrix, +1 047 byte = 10 p
 8. Bythites fuscus, +942 byte = 9 p
 9. Seirophora aurantiaca, ny, 1 574 byte = 16 p
 10. Puccinellia arctica, +824 byte = 8 p
 11. Bombus natvigi, ny, 3 678 byte = 37 p
 12. Carex anthoxanthea, +997 byte = 10 p

Per W, 27 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Kvänska, +159 byte, bild = 5 p
 2. Storfjord språksenter, +279 byte, bild = 6 p
 3. Vardøtunneln, +1 551 byte = 16 p

Ricjac, 48 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Kystvakten, + 1 199 byte, första källan = 12 + 3 p
 2. Norra polcirkeln, + 1 285 p = 13 p
 3. Landsstyreformand, + 1 304 byte = 13 p
 4. Thule Air Base, + 638 byte = 7 p

Sjunnesson, 182 p Article Olympics Silver2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Norra ishavet, +2 160 byte = 22 p
 2. Murmansk oblast, +91 byte, första bilden = 4 p
 3. Östsibiriska havet, +97 byte, första bilden = 4 p
 4. Demokraatit, +389 byte, första källan = 4 + 3 = 7 p
 5. Reynisfjall, +988 byte = 10 p
 6. Herðubreið, + 1 667 byte = 17 p
 7. Gjáin, +232 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
 8. Borgarfjörður, +322 byte, första källan = 3 + 3 = 6 p
 9. Holuhraun, 2 667 byte = 27 p
 10. Arktis, +3 482 byte = 35 * 2 = 70 p
 11. Reykjanesbær, 679 byte, första källan = 7 + 3 = 10 p

Ulkl, 87 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Nordreisa kirke, ny, 3 340 byte = 33 p
 2. Trondenes kirke, ny, 2 884 byte = 29 p
 3. Hillesøy kirke, ny, 2 499 byte = 25 p

Zquid, 7 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Ivalo, + 89 = 1 p
 2. Myössäjärvi och Martinjärvi, + 124 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
 3. Enare, + 182 byte = 2 p (jag antar att kommunvapnet som redan fanns i artikeln räknas som bild)

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
 2. ^ Här räknas referens till faktainsamling från annan Wikipedia-artikel endast som referens, inte som källa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]