Förortssvenska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rinkeby nämns som en källa till många förortssvenska ord

Rinkebysvenska, även kallat shobresvenska, blattesvenska eller miljonsvenska, är en sammanfattande benämning på sociolekter som talas i vissa svenska invandrartäta områden, särskilt i eller utanför större städer.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Rinkebysvenska används bland vissa ungdomsgrupper främst i invandrartäta förorter. Benämningen shobresvenska bygger på hälsningsfrasen "sho bre" (arabiska/serbiska[1]), men sociolekten brukar också kallas miljonsvenska och rinkebystockholmska. Språkrådet rekommenderar[2] benämningen shobresvenska, efter Sho bre som betyder Hej. En neutral definition som används av språkvetare är "multietniskt ungdomsspråk".

Talet karakteriseras ibland som "stötigt" eller staccatoartat, vilket kan bero på en försiktighet hos de talande med att använda mälardalska eller sydsvenska diftonger, på en tendens att förlänga korta vokaler och förkorta de långa, på svårigheter med svenskans satsmelodi och sannolikt också på tydligare ordgränspausering än i ledig annan svenska.

Det finns även vissa syntaktiska skillnader, som till exempel att rak ordföljd vanligtvis används efter inledande bisatser, istället för omvänd ordföljd, som är bruklig i standardsvenskan, men sällsynt i många andra språk. Typiskt är också färre och mera distinkta allofoner för /r/- och sje-ljud, [r ~ ʀ, x ~ χ] ("arabiska ljud"), vilket gör skillnaden mot vardaglig standardsvenska tydlig.

Historia och exempel på specifikt ordförråd[redigera | redigera wikitext]

Två Rinkebysvenska ord, keff ('dålig') och guss ('tjej'), finns med i trettonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista.[3]

Verk som delvis är på förortssvenska[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Wikidot slanglexikon”. http://sv-slang.wikidot.com/invandrarsvenska. 
  2. ^ ”Månadens ord 2004”. http://www.spraknamnden.se/fragor/arkiv_ord_04.htm#shobresvenska. 
  3. ^ ”Hajp, keff och guss nytillskott i ordlista”. 2005-09-24. http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_10615105.asp. Läst 2008-06-23. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]