Herbarium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En sida med växten Vitellaria paradoxa

Herbarium är en samling av pressade växter eller växtdelar, som används för studier i botanik, taxonomi och fastställande av nomenklaturer.

För att bevara insamlade växters form och färg så läggs de plant mellan papper med hög uppsugningsförmåga. Därefter läggs de i en växtpress. När växterna torkat helt tas de ur växtpressen och limmas fast på styvt vitt papper. Alla uppgifter om när och var växten samlats in, växtbeskrivning och beskrivning av omgivningen där den växte antecknas på papperet. För att undvika insektsangrepp kan den pressade växten frysas eller behandlas med desinficeringsmedel. Därefter placeras den i en skyddande låda. Växter kan även konserveras i alkohol.

Herbarier används för att studera växter, för att verifiera växters klassificering, för att studera växters geografiska utbredning och liknande. Därför är det önskvärt att så mycket som möjligt av växten tas tillvara, till exempel blommor, stjälk, blad, frön, frukter och rötter. Växten brukar läggas så att både fram- och baksida på blad och blomblad syns.

Carl von Linnés herbarium finns numera hos Linnésällskapet i Storbritannien. Världens första herbarium skapades av Luca Ghini 1544 i Pisa. Det var även han som kom på hur man konserverar växter.

Ett problem med privata herbarier kan vara att sällsynta växter, som borde lämnats kvar på sina växtplatser, plockas eller grävs upp.