IFK Malmö Fotboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
IFK Malmö Fotboll
Hemort Malmö
Grundad 1899
Hemmaarena Malmö stadion[1]
Tränare Malik Sesay
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Meriter
Kamratmästerskapen 1 (1916)
Allsvenska säsonger 13  (1962)
Placering i allsvenskans maratontabell 24:a
Säsonger i Sveriges näst högsta division 48   (2003)
Övrigt
Supportrar Supporterklubben Kanariefågeln
Webbplats www.ifkmalmo.se

IFK Malmö Fotboll är IFK Malmös fotbollssektion. IFK Malmö bildades 1899 och är därmed en av Sveriges äldsta ännu existerande fotbollsföreningar, redan under hösten 1903 började man på allvar satsa på fotbollen. En hel del spelare kom från den då nedlagda klubben Malmö Velociped Klubb. IFK Malmös smeknamn är "Di gule". Lagets gula tröjor användes av Argentina i VM-matchen 1958 mot Västtyskland.[2]

IFK Malmö var med i den första Fotbollsallsvenskan 1924/1925 och fick vara kvar där i två säsonger. Klubbens främsta meriter är en andraplats i Fotbollsallsvenskan 1960 och en kvartsfinal i Europacupen 1961, där man dock förlorade mot SK Rapid Wien med 2–0 borta och 2–0 hemma (att man fick representera Sverige i cupen berodde på att man lett allsvenskan i halvtid 1960). Kvartsfinalen i Europacupen var rekord för en svensk fotbollsklubb i turneringen fram till 1979 då det slogs av lokalkonkurrenten Malmö FF som tog sig hela vägen till final.

"Di gule" kommer 2015 att spela i division 2 efter två raka uppflyttningar. Så sent som 2013 var man nere i fyran, klubbens sämsta serietillhörighet genom tiderna.

Publikrekord:

Historia[redigera | redigera wikitext]

Laget var ett av de 12 som deltog i den allra första Fotbollsallsvenskan 1924/1925 (till skillnad från Malmö FF), och var i Allsvenskans "ungdom" staden Malmös förstalag. Klubbens storhetstid infann sig 1950-talets slut och de första åren på 1960-talet, man slutade på andra plats i Allsvenskan 1960, vilket är klubbens främsta ligaplacering någonsin och året därpå representerade klubben Sverige i Europacupen eftersom man hade lett Allsvenskan i halvtid 1960. I turneringen nådde man kvartsfinal där det dock blev förlust mot österrikiska SK Rapid Wien med 2–0 borta och 2–0 hemma. Framgångarna blev dock kortvariga då laget föll ur Allsvenskan 1962 och har sedan dess inte lyckats ta sig tillbaka.

I takt med att lokalkonkurenten Malmö FF etablerade sig i Allsvenskan och växte fram som den stora Malmöklubben under 1960-talet och senare kom att dominera svensk fotboll under 1970-talet fick IFK Malmö allt svårare att hävda sig och kom under 60- och 70-talet, trots ett antal försök till nysatsningar, att förpassas till division 2 (nuvarande Superettan) där man var ett etablerat mittenlag i många år. Under början av 1980-talet såg klubben dock ut att ha hämtat sig och började på allvar visa ambitioner att återvända till Allsvenskan. En minnesvärd match spelades inför 20 943 åskådare i sista omgången av division 2 södra 1980 där seriesegrarna gick till Allsvenskan, IFK behövde bara spela oavgjort mot Gais för att avancera till allsvenskan. Med bara någon minut kvar var matchen mållös då IFK:s försvarare Benny Olsson räddade en Gais-nick på mållinjen med handen och domaren hade inget annat val än att blåsa straffspark. Sten Pålsson slog säkert in straffen och Gais vann med 1–0 och såg ut att vinna serien. På Ullevi mötte Örgryte IS samtidigt Grimsås IF. När matchen i Malmö var slut återstod lite tid på Ullevi och Örgryte lyckades i matchens absolut sista sekunder göra det avgörande 3–2-målet. Örgryte, Gais och IFK slutade alla på 31 poäng men IFK:s +5 i målskillnad räckte "bara" till en tredjeplats. Både Örgryte och Gais hade +13 i målskillnad men ÖIS tog den allsvenska på grundval av fler gjorda mål. Kvar på gamla Malmö stadion fanns nu två förlorande lag och enbart besvikna åskådare. Det blev nytt kvalspel till allsvenskan 1983, där det dock återigen blev förlust, den här gången mot IFK Norrköping med totalt 5–0 över två matcher. Därefter sjönk klubben ner i de lägre divisionerna och IFK Malmö har sedan dess spelat en ganska undanskymd roll i svensk fotboll.

Klubben återkom dock till Superettan 2001 och höll sig kvar i tre säsonger med en sjundeplacering 2002 som främsta merit, 2003 degraderades man dock efter en tät bottenstrid sedan man förlorat mot Gefle IF med 2–1 i seriens sista omgång. I dag (2015) är klubben inte ens bland de tio främsta i Malmö då de håller till i division 2, och efter snart 30 år i kulisserna har klubben inte kvar sitt forna engagemang bland Malmöborna, även om mindre grupper av lojala supportrar fortfarande finns.

Under senare år har klubben kommit att mer och mer prioritera sin ungdomsverksamhet på bekostnad av A-lagsfotbollen. Ungdomsverksamheten har dock blivit mycket framgångsrik och flera av klubbens ungdomslag har även hävdat sig i internationella sammanhang. Flera unga talanger har på senare år fostrats i klubbens ungdomslag, varav Agon Mehmeti är den mest namnkunnige.

Spelartruppen 2015[redigera | redigera wikitext]

Senast uppdaterad: 13 januari 2015[3]
Nr Land Pos Namn
2 Sverige  F Emil Kadhum
3 Sverige  F Ahmedin Sudic
4 Sverige  MF Damir Becirovic
6 Sverige  A Jörgen Nilsson
7 Sverige  MF Oguzcan Avci
8 Sverige  MF Armin Pasagic
9 Sverige  A Jonas Pantelidis
10 Sverige  MF Mohamed Ramadan
11 Sverige  MF Anton From
12 Sverige  F Tim Vincze
13 Sverige  A Martin Ingelsson
14 Sverige  F Johan Åkesson
Nr Land Pos Namn
16 Sverige  F Filip Widman
18 Sverige  MV Daniel Pode
19 Sverige  MF Tobias Rosenlind
20 Sverige  A William Mårtensson
21 Sverige  A Edis Djugumovic
- Sverige  MV Henrik Bäckström
- Sverige  F Anes Mravac
- Sverige  MF Fredrik Jönsson
- Sverige  MF Alan Asaad
- Sverige  MF Mohammad El-Kayed
- Sverige  MF Otto Sztojka

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://sydsvenskan.se/sport/lokalsport/malmosport/article417756/IFK-Malmo-tillbaka-pa-Stadion.html
  2. ^ http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1958/1958-group-1.html
  3. ^ http://www.ifkmalmo.se/lagen/herrar/a-lag/truppen