Sandinisterna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sandinisterna
Frente Sandinista de Liberación Nacional
Sandinisternas flagga
Förkortning FSLN
Partiordförande Daniel Ortega
Grundat 1961
Huvudkontor Managua, Nicaragua
Politisk ideologi Socialism, marxism-leninism (före 1990), sandinism
Internationellt samarbetsorgan Socialistinternationalen och Foro de São Paulo
Webbplats
www.fsln-nicaragua.com

FSLN (spansk förkortning för Frente Sandinista de Liberación Nacional, ofta kallat Sandinistas eller, på svenska, sandinisterna) är ett socialistiskt parti i Nicaragua som grundades 1961. Partiet är medlem av Socialistinternationalen.

Väggmålning i Nicaragua

Namnet kommer från rebellen Augusto César Sandino som i början av 1930-talet ledde kampen mot landets högerregering. 1979 tog partiet makten genom att i en revolution störta Somoza-diktaturen. Sandinisterna vann stort i valet 1984. I valet 1990 förlorade man makten till den borgerliga koalitionen. Den amerikanske presidenten Ronald Reagan började redan under tidigt 1980-tal understödja den antikommunistiska gerillagruppen Contras, som ville störta den marxistiska-leninistiska regeringen. 1986 fälldes USA i Internationella domstolen i Haag för sitt agerande och dömdes till skadestånd, vilket USA har vägrat att betala.

Partiledare i FSLN är Daniel Ortega, som dessutom var Nicaraguas president mellan 1985 och 1990. Vid valet 2006 vann Sandinisterna igen och Daniel Ortega valdes åter till president.

År 2004 firade FSLN 25-årsminnet av revolutionen och samlade över 500 000 människor på gatorna i Granada.