Ångermanälven

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ångermanälven
Älv
Högakustenbron korsar Ångermanälven.
Högakustenbron korsar Ångermanälven.
Mynning Bottenhavet
Längd 463 km
Flodbäcken 31 860 km²
Vattenföring
 - medel 500 /s
GeoNames 2725871

Ångermanälven är en 463 km lång älv, som flyter genom norra Sverige. Den är en av Sveriges vattenrikaste älvar, med en medelvattenföring på 500 m3/s vid mynningen. Avrinningsområdet är 31 860 km².

Ångermanälven har sina källor i södra Lappland och flyter genom Vilhelmina och Åsele kommuner och ner genom Ångermanland och mynnar i Bottenhavet.

Älven har många stora kraftverk. De viktigaste forsarna är Nämforsen, Moforsen, Forsmoforsen, Nässundforsen och Granvågsforsen.

De viktigaste biflödena är Vojmån, Fjällsjöälven och Faxälven.

Nedströms Junsele (ner till Bottenhavet) kallas Ångermanälvens dalgång ofta för Ådalen. Nedanför Nyland i Kramfors kommun bildar Ångermanälven en lång, bred mynningsvik med två kända broar: Sandöbron och Högakustenbron.

Ångermanälven, sträckan mellan Hammarsbron och Svanö-Sandö kan betecknas som tröskelfjord/fjord med djup till 100 meter mellan Kramfors och Bjärtrå och tröskeln vid Svanö-Sandö på 10 meter.

medeltiden kallades älven i vissa sammanhang för Styrån. Anledningen var att Styresholms borg låg vid älvens nedre lopp. Hela övre Norrland styrdes från den borgen.

Biflöden

Se även biflodsförteckningen nedan (uppräkningen går från mynningen i havet till källorna). Respektive vattendrags källflöden betecknas med (*):