Flexity Classic

Från Wikipedia
(Omdirigerad från A34 (spårvagn))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flexity Classic
Stockholm Tram Car 3 - left side.JPG
Flexity Classic-vagn i Stockholm
Även kalladM06/A34/S-wagen
FordonstypNGT8
TillverkareBombardier 2006
Längd (över buffert)30 000 mm
Maxhastighet70 km/h
Tjänstevikt39 500 kg
Sittplatser64
Korgbredd2 400 mm

Flexity Classic är en spårvagnsmodell som tillverkas av Bombardier.

Den kör på spårvidden 1435 millimeter (normalspår), men också 1000 millimeter (i Essen), 1450 millimeter (i Dresden) och 1458 millimeter (i Leipzig). Flexity Classic byggs antingen som en tvåriktningsvagn eller en enriktningsvagn.

Vagntypen finns bland annat i flera tyska städer, exempelvis Frankfurt am Main och Leipzig, Norrköping och Stockholm i Sverige, Kraków i Polen och Adelaide i Australien. Sedan augusti 2010 trafikerar den Stockholms nya spårvägslinje Spårväg City.

Lokala typbeteckningar[redigera | redigera wikitext]

M06 i Norrköping[redigera | redigera wikitext]

Spårvagn littera M06 på Drottninggatan i Norrköping

M06 är Norrköpings spårvägars littera på spårvagnen. År 2006 levererades fem Flexity Classic-vagnar till staden och det är detta årtal som ligger bakom typbeteckningen. Tre av vagnarna lånades 2010 ut till Stockholm. Den sista återlämnades 2012. Norrköpings spårvägar har köpt ytterligare elva Flexity Classic. Flexity Classic-vagnarna i Norrköping är numrerade från 31 och uppåt (till 46). Modellen är numera den vanligaste i stadens spårvagnstrafik.

A34 i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

A34 är SL:s litteraspårvagnen. Sex vagnar av denna typ, inlånade från Frankfurt am Main (A34F) och Norrköping (A34N), trafikerade Spårväg City från sommaren 2010.[1] Trafikstarten ägde rum den 23 augusti 2010 på den nyöppnade etapp 1 av Spårväg City.

Vagnarna fick behålla sina inventarienummer 33-35 för Norrköpingsvagnarna respektive 262-264 för Frankfurtvagnarna under sin tid i Stockholm. När alla vagnar bytts ut mot nya likadana, fick de lånade vagnarna återvända till sina hemstäder. Den första nya vagnen levererades till Stockholm 2 oktober 2011 och resterande levererades under hösten och vintern.

Vagnarna målades inte om utan "stripades" det vill säga folierades med lackad plastfolie. Färgsättningen, som avgjordes genom en offentlig tävling, avslöjades i samband med invigningen av Spårväg City den 21 augusti 2010. Förslagen var Alla ska med och City on water av Essen samt Den nya svarta av Carlsöö.[2] Vinnare blev Den nya svarta, men vagnarna har senare fått en blåvit färgsättning, som harmonierar med den hos många andra SL-fordon.

M33 i Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: M33 (spårvagn)

I april 2016 meddelade Göteborgs spårvägar sitt beslut att köpa in Bombardier Flexity av samma typ som finns i Melbourne, Dresden och Bremen.

Köpet avser i första omgången 40 vagnar för levereras från 2019 [3], sedan option på ytterligare 60 vagnar fram till 2026. Upphandlingen omfattar spårvagnar med en längd på 29 – 33 meter: 30 enriktningsvagnar och 10 tvåriktningsvagnar. Det är ännu oklart exakt vad för slags vagn som köpts till Göteborg. De tre städer som nämnts som referens har olika vagnskoncept. Bremenvagnen liknar mest vagnarna i Norrköping och Stockholm, fastän med längre vagnsdelar och bredare. Dresdenvagnen är av typen Flexity Classic XXL, med dubbla boggier under ändvagnarna och svävande mellandelar. Melbournevagnen är av typen Flexity Swift[förklaring behövs] och har vissa likheter med A32Tvärbanan i Stockholm, fastän med betydligt längre mittdel.

[4]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]