Anatolisk herdehund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anatolisk herdehund
Anatolian 589.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 2, sektion 2 Molosser- och bergshundar (stora herdehundar och bergshundar)
Rasgrupp (SKK)Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser- och bergshundar samt sennenhundar
UrsprungslandTurkiet Turkiet
(FCI har ansvar för standarden)
RasklubbKlubben för Gårds- och Boskapsvaktare
SpecialklubbSvenska Bergs- och Herdehundsklubben
Andra namnCoban Köpegi
Karabash
RasstandardFCI 331 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Pälskort med tät underull
Färgalla färger är tillåtna
Vikt
Hanhund50–65 kg
Tik40–55 kg
Mankhöjd
Hanhund74–81 cm
Tik71–79 cm

Anatolisk herdehund (Karabash, Coban Köpegi) är en hundras från Anatolien (centrala Turkiet). Den är en högrest, muskulös, rörlig, härdig och uthållig hund av molossertyp.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Çoban Köpeği är i Turkiet samlingsbeteckningen för bergs- och herdehundar i allmänhet, varav det finns flera regionala och lokala varianter, däribland kangal (Kangal Çoban Köpeği) och akbash (Akbaş Çoban Köpeği). Som distinkt ras är den internationellt erkända anatoliska herdehunden skapad i Storbritannien och USA under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.

De första karabasherna importerades till Storbritannien 1965. De registrerades av den brittiska kennelklubben The Kennel Club under namnet Anatolian (Karabash) Dog. 1968 bildades den brittiska rasklubben och 1983 ändrades namnet till det nuvarande, Anatolian Shepherd Dog, sedan ett antal turkiska importer utan svart mask registrerats. Till USA importerades de första anatoliska herdehundarna på 1950-talet, men någon organiserad avel inleddes inte förrän 1970 då rasklubben bildades. Det är deras standard som 1989 antogs av den internationella hundorganisationen FCI. Sedan 1995 är den amerikanska rasklubben ansluten till American Kennel Club.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Dess traditionella användningsområde är som boskapsvaktare och herdehund med uppgift att skydda tamboskap mot rovdjur. Den anatoliska herdehunden skall vara stolt och självmedveten och med ett stabilt humör. Den är mycket trogen mot sin familj men reserverad mot främlingar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Karabash är turkiska för svarthuvud och syftar på den svarta masken, som är den mest kända teckningen som dock inte är obligatorisk.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Anatolisk herdehund.