Arla (företag)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mjölkcentralen)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Arla ek. för.
Björksättra gård Arla.jpg
TypMejerikooperativ
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerLars Lamberg
Styrelseordförande
Åke Modig
Koncernchef Vd
BranschMejeri
ProdukterMejeriprodukter
Historia
Grundat1971
Bildat avFlertal mejerikooperativ
Gick upp iArla Foods amba – 2000
Upplöst2003
Övrigt
FotnoterInformationen ska spegla Arla ek. för. innan fusionen med MD Foods 2000.

Arla ek. för. var ett svenskt mejerikooperativ som fusionerades med det danska motsvarigheten MD Foods amba och blev Arla Foods amba den 17 april 2000.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Företagsnamnet Arla kommer från den första mjölkandelsföreningen som bildades år 1881 på gården Stora Arla i Odensvi socken, Köpings kommun, Västmanland. Den 26 april 1915 grundades Lantmännens Mjölkförsäljningsförening u p a, som senare bytte namn till Mjölkcentralen, förkortat MChotell Kronprinsen i Stockholm. Mjölkcentralen ägdes av mjölkbönderna för att få ordning på Stockholms mjölkhandel som bestod av många olika mejerier och små mjölkbutiker. Det var det första kooperativa mejeribolaget i Sverige som omfattade flera orter. Företagets symbol var en röd ko med lite kantiga former, som bland annat tillverkades i trä. Kons gestaltning har moderniserats, men den lever kvar som varumärke i Sverige.

I Göteborg var Arla-Mjölk ett välkänt begrepp fram till 1964. Namnet hade sitt ursprung i familjen Adlers mjölkbutiker, vars verksamhet samlades under bolagsnamnet Arla Mejeri AB. Bolaget köptes upp av Lantbrukarnas Mjölkcentral (LMC) 1935.

När Lantbrukarnas Mjölkcentral i Göteborg, Sydöstmejerier och Örebroortens Mejeriförening gick samman med MC under åren 1971-73 togs MC-märket i koskällan bort. När det gemensamma namnet Arla antogs 1975[1] bytte MC-kon namn till Arlakon[2], och formen på kon förändrades. Arlanamnet sattes nu på sidan av kon medan ovalen runt omkring bibehölls.[3]

Fusionen med MD Foods[redigera | redigera wikitext]

Fördjupning: Arla Foods

I slutet av 1990-talet var det diskussioner om att Arla var intresserade att expandera utanför Sveriges gränser och det kom rapporter om att Arla stod för två alternativ vid en potentiell fusion och den ena var med det finländska Valio Oy och det andra var med det danska MD Foods. Valio var marknadsledande i Finland och var typ i samma storlek som Arla men hade inga större exportnätverk dock skulle de två företagen ha lika mycket inflytande och ägande i det nya företaget medan MD Foods var dubbelt så stort som Arla och hade stort exportnätverk men det skulle resultera i mindre inflytande och ägande i det nya företaget för Arlas del. Valio var tvungna att backa från en fusion när förhandlingarna mellan de två företagen läckte ut i finländsk media. Arla började istället inleda fusionsförhandlingar med MD Foods och för att lösa skillnaden mellan företagens storlekar så bestämdes det att företagens inflytande och ägarskap i det nya kombinerade företaget skulle vara rörlig och baseras på mjölkmängd och antalet medlemmar alternativt mjölkleverantörer de hade vid fusionen. Detta innebar att MD Foods skulle bli majoritetsägare med 60% av det nya kombinerade företaget medan Arla skulle ha de resterande 40%. Namnet bestämdes att bli Arla Foods efter att MD bedömdes inte vara lämpligt eftersom det var en förkortning av Mejeriselskabet Danmark och skulle inte kunna representera ett nordiskt företag. Arla bestod vid den tidpunkten av 39 delägarkretsar runt om i Sverige och efter att fusionsförhandlingarna var avslutade röstade 35 delägarkretsar för en fusion medan fyra röstade emot, en fusion kunde bara genomföras med ett enhälligt beslut. I mars 2000 höll man fusionsstämma på Norra Latin i Stockholm och där 197 röstade för och sju emot. Efter ajournering beslöt de som röstade emot, att lägga ner sina röster. I och med det kunde Arla fullfölja sina fusionsplaner med MD Foods[4][5] och fusionen slutfördes den 17 april och namnbytet den 6 juni.[6][7] 2003 beslutades det att Arla Foods båda moderföreningar Arla ek. för. och MD Foods skulle upplösas i syfte att låta alla medlemmar vara delägare på samma villkor[6][4][5]

Ledare[redigera | redigera wikitext]

Styrelseordförande[redigera | redigera wikitext]

Verkställande direktörer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norberg, Kerstin. ”Fusioner, nedläggningar och namnbyte”. Arla.se. https://www.arla.se/bondeagda-arla/om-oss/arlas-historia/foretaget/mjolkcentralen-1945-1975/. 
  2. ^ ”Arlas historia i korthet”. Arla.se. https://www.arla.se/bondeagda-arla/om-oss/arlas-historia/foretaget/arlas-historia-i-korthet/. 
  3. ^ Norberg, Kerstin. ”Arlakon”. Arla.se. https://www.arla.se/bondeagda-arla/om-oss/arlas-historia/mjolken-i-samhallet/arlakon/. 
  4. ^ [a b c d] Wickman, Mats. ”Arla blir en koncern”. Arla.se. https://www.arla.se/bondeagda-arla/om-oss/arlas-historia/manniskorna/arla-blir-en-koncern/. 
  5. ^ [a b] Kainz Rognerud, Knut. ”Danskar tar över Arla”. DN.se. http://www.dn.se/ekonomi/danskar-tar-over-arla/. 
  6. ^ [a b] Modig, Åke. ”Fusionen: Så bildades Arla Foods”. Arla.se. https://www.arla.se/bondeagda-arla/om-oss/arlas-historia/foretaget/fusionen-sa-bildades-arla-foods/. 
  7. ^ ”Årsredovisning 2000”. Arla.se. sid. 3. https://www.arla.com/globalassets/arla-global/company---overview/investor/pdf/annual-report/se/arsredovisning-se_2000.pdf. 
  8. ^ Qviberg, Lisa; Wickman, Mats. ”Jan-Robert Eklind VD 1969-1984”. Arla.se. https://www.arla.se/bondeagda-arla/om-oss/arlas-historia/manniskorna/jan-robert-eklind/. 
  9. ^ Willers, Katarina. ”Carl-Arne Samuelsson VD 1984-1990”. Arla.se. https://www.arla.se/bondeagda-arla/om-oss/arlas-historia/manniskorna/carl-arne-samuelsson---vd-1984-1990/. 
  10. ^ Willers, Katarina. ”Åke Modig VD 1990-2000”. Arla.se. https://www.arla.se/bondeagda-arla/om-oss/arlas-historia/manniskorna/ake-modig/.