bell hooks

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
bell hooks 2009.

Gloria Jean Watkins, mer känd som bell hooks, född 25 september 1952 i Hopkinsville i Kentucky, är en amerikansk författare, feminist och politisk aktivist.

hooks blev en av den amerikanska feminismens förgrundsgestalter på 1990-talet. I en av hennes mest kända böcker, Ain’t I a Woman? skriver hon om rasismens historiska konsekvenser för svarta kvinnor, medias stereotyper om svarta kvinnor, och om "white-supremacist-capitalist-patriarchy", det vita patriarkatet/kapitalismen. hooks definierar feminismen som "en rörelse för att stoppa sexism, utnyttjning av kvinnor och förtryck."

hooks har skrivit mer än 30 böcker.

Namnet bell hooks tog hon från sin gammelmormor, och vägrar stava det med stora bokstäver då hon vill dra uppmärksamhet till verket, inte till namnet.

Hon har kritiserat den hegemoni som hon anser finns inom traditionell amerikansk feminism, där vita medelklasskvinnor främst formulerat problem och lösningar. Själv försöker hooks förena feminismen med ett tydligt klassperspektiv.

Utöver kritiken av den vita västerländska hegemoni inom feminismen har hon även kommit att kritisera den roll lesbiskhet har spelat i feminismen. Hon menar, i Feminist Theory: from Margin to Center att svarta kvinnor inte, särskilt ofta, är lesbiska. Hon kritiserar i samma veva att våld mot kvinnor inte är ett problem inom de svarta familjerna. Istället är det våld mot svarta av vita som är problemet. Många av de vita feministiska problemen, menar hon redan är lösta bland de svarta kvinnorna.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hooks, bell (2000). Feminist theory: from margin to center. 2. ed. Cambridge, Mass.: South End press

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]