Bröstkörtelinfektion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

(latin: mastit) En vanlig orsak till bakteriell infektion av ett bröst som ammas är:

1. Felaktig amningsteknik som leder till

2. Såriga spruckna bröstvårtor där hudbakterier får fäste med spridning in längs mjölkgångar som svullnar/täpps till. Detta leder i sin tur till

3. Bakteriell mjölkstockning, det vill säga mjölk som blir stående vilket ger ytterligare näring åt bakterierna och ett eller flera av bröstets körtelpaket blir infekterade. Detta visar sig genom värme och rodnad inom ett begränsat körtelparti och att mjölkstockningens höga (39-40) svängande feber går över i en mer jämn och måttlig feber (38-39). Trots att lokal smärta/ömhet ökar kan många ändå uppleva denna utveckling som en förbättring jämfört med den utmattning som gäller vid icke bakteriell mjölkstockning.

Får bakterierna två – tre dagar på sig går körtelvävnaden under "smältning" och en varhärd (abscess) utvecklas. Svullnaden och ömheten blir än mer tydlig och avgränsad, minsta beröring av bröstet blir omöjlig. Om man inte kommer till sjukhus brister så småningom varhärden ut mot huden.

Bättre är att du blir undersökt i tid av en läkare, som med ultraljud ofta kan lokalisera och öppna en sådan varhärd. Samtidigt får man givetvis en form av penicillin och blir eventuellt inlagd. Fortsatt amning ger bästa läkning.

Se även[redigera | redigera wikitext]