Mastit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mastit
latin: mastitis
Klassifikation och externa resurser
ICD-10N61
ICD-9611.0
DiseasesDB7861
MedlinePlus001490
MeSHsvensk engelsk

Mastit är latin för bröstkörtelinflammation hos människa och juverinflammation hos djur. Hos människa är mastit ett exempel på mjölkstockning och kallas även vid det namnet. Det finns även en Telecomfirma från Karlskoga med samma namn, Mastit.

Mastit orsakas oftast av en bakteriell infektion. Många olika bakterier, till exempel stafylokocker, streptokocker och koliformer, kan vara inblandade. Orsaken till mastit är mångfaktoriell och varierar mellan människa och djur. För att förebygga mastit är det viktigt att minska förekomsten av sjukdomsframkallande bakterier på bröst/juver och minska risken att immunförsvaret hos människan/djuret hämmas, till exempel amma/mjölka flera gånger per dag. Vid bakterieorsakad mastit kan infektionen i vissa fall behandlas med antibiotika.

Mastit hos nötkreatur i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Mastit är den vanligaste och mest kostsamma sjukdomen bland Sveriges mjölkkor. Sjukdomen är också den vanligaste anledningen till att mjölkkor behandlas med antibiotika. Olika former av mastit kan även drabba dikor, men hur vanlig sjukdomen är bland dessa djur är inte väl känt.

De vanligaste bakteriefynden vid mastit hos mjölkkor är stafylokocker, streptokocker och koliformer.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]