Hyperemesis gravidarum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hyperemesis gravidarum
latin: hyperemesis gravidarum
Klassifikation och externa resurser
ICD-10O21.1
ICD-9643.1
Medlineplus001499

Hyperemesis gravidarum, eller allvarligt graviditetsillamående, är en komplikation vid graviditet, som yttrar sig i så svåra kräkningar att det finns risk för näringsbrist, störningar i elektrolytbalansen, vätskebalansen eller i syra-basbalansen. Sådana störningar är farliga för såväl mor som foster.

Illamående och kräkningar drabbar nästan alla gravida, i synnerhet om morgonen. Vid ungefär var tionde graviditet blir kräkningarna så allvarliga att det finns risk för hälsan, vilket först märks genom att modern minskar i vikt och av kraftig yrsel eller svimningar. Kräkningarna når sin kulmen vid graviditetsvecka 8-12 och avtar ofta ungefär vid vecka 20. Vid hyperemesis gravidarum ökar inte risken för missfall.

Risken att drabbas av hyperemesis gravidarum ökar av att vänta tvillingar och av druvbörd, och beror troligen på de hastigt ökade värdena av koriogonadotropin.

Illamående kan i ett tidigt skede försöka behandlas genom att äta många, små mål, och genom att ta ett extra tillskott av vitamin B6 (dock utan att överdosera). Allvarliga kräkningar vid graviditet bör dock undersökas av sjukvården.

Källor[redigera | redigera wikitext]