Bulgariska köket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lukanka.
Tarator.

Bulgarien har en mat och dryckeskultur som är påverkad av balkan och slavisk kultur, men som är distinkt. Traditionell alkohol är vin jämte destillerade såsom rakia, mastika och menta.

Mat[redigera | redigera wikitext]

Bulgarien har många olika sorters maträtter. En vanlig förrätter är tarator (kall yoghurtsoppa. En nationell delikatess är sjcumbe (soppa på komage). Andra vanliga tilltugg är torkat kött som heter lukanka och sudjuk. Typiska traditionella bulgariska varmrätter är bland annat kebabtjete (avlånga köttbullar) och kjuftete (pannbiffar). Vida uppskattad är också den mycket smakrika bulgariska fårosten. Vanliga efterrätter är halva, garash (bakverk), tulumbichki - friterad deg, baklava, kozunak - sött bröd med frukt, kompot - en dryck på torkad frukt och mekitsa- friterat bröd med yoghurt. Också banica (filodeg med en blandning av ägg och fårost).

Dryck[redigera | redigera wikitext]

Vin produceras lokalt i Bulgarien, jämte öl och destillerade sorter. Ayran är en salt yoghurtdryck som även finns på Balkan och Turkiet.

Boza är en jäst vete eller hirsdryck som ibland förekommer i frukosten, "banitsa med boza." Den sägs förstora kvinnors bröst. Vanligen måttlig alkoholhalt - kring 1-2 %.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]