Dinosaurier (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dinosaurier
(Dinosaur)
Genreanimation/drama/äventyr
RegissörEric Leighton
Ralph Zondag
ProducentPam Marsden
Baker Bloodworth
ManusThom Enriquez
John Harrison
Robert Nelson Jacobs
Ralph Zondag
SkådespelareD.B. Sweeney (röst)
Alfre Woodard (röst)
Ossie Davis (röst)
OriginalmusikJames Newton Howard
FotografDavid R. Hardberger
S. Douglas Smith
ProduktionsbolagWalt Disney Pictures Walt Disney Feature Animation
DistributionBuena Vista Distribution (senare)
Premiär2000
Speltid82 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter349 800 000 amerikansk dollar och 137 748 063 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Dinosaurier (engelska: Dinosaur) är en amerikansk film från 2000, producerad av Walt Disney Pictures med biopremiär i USA den 19 maj 2000.[1] Dinosaurier är Disneys första datoranimerade långfilm som inte producerats av Pixar.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i slutet av kritaperioden. En iguanodon-mamma tvingas överge sitt bo när en carnosaurie attackerar. Ett dinosaurie-ägg blir stulet från iguanodonboet av en oviraptor, och efter en mängd strapatser hamnar det hos en familj lemurer, där det kläcks. Det är bakgrunden till att iguanodonungen Aladar uppfostras som en son av den jättesnälla lemurhonan Plio och hennes far Yar, och växer upp som bror till lustigkurren Zini och den godhjärtade Suri.

När en meteor störtar ner på jorden tvingas Aladar och hans familj bege sig ut på en resa, där många faror hotar. De kommer till en öken där de först blir jagade av en flock velociraptorer, och måste lära sig att samsas med en flock andra dinosaurier. Hjorden är på väg till häckningsplatsen, en plats där de kan överleva. Vad de inte vet, är att de blir förföljda av två carnosaurier. När de tror att de har hittat ett vattenhål är det uttorkat. Kron ber löjtnant Bruton att ta med en av hjorden och kolla omgivningarna. När hjorden börjar vandra igen upptäcker Aladar att vatten döljer sig under den tillsynes uttorkade ytan. Med hjälp av tyngden från brachiosaurien Baylene lyckas de få fram vattnet till slut. Hjorden rusar fram för att dricka men Kron knuffar bort allihop för att få allt själv. Senare på kvällen blir Bruton och den andra dinosaurien attackerade av carnosaurierna. Bruton kommer tillbaka ensam. Han säger att köttätarna är på väg dit där hjorden är nu. Aladar och några fler dinosaurier, styracosaurien Eema och ankylosaurien Url, blir kvarlämnade och börjar vandra i hjordens fotspår. Aladar och hans vänner hittar Bruton allvarligt skadad, han följer motvilligt med dem in i en grotta för att söka skydd från regnet. Mitt i natten dyker carnosaurierna upp och lyckas finna grottan. Aladar och hans vänner försöker tyst röra sig längre in i grottan men Baylene råkar stöta till en sten som faller mot utgången och Aladar försöker förgäves stoppa stenen men den hamnar precis utanför grottan. En av carnosaurierna ser stenen och börja misstänka att det finns något i grottan. De tittar överallt men det är för mörkt för att se något. Men precis när Aladar står i dess synfält slår blixten ner och lyser upp allting. Carnosaurierna lyckas bita tag i hans svans men Bruton räddar honom. För att röja undan båda rovdjuren sätter Bruton igång ett stenras. Bruton och den ena carnosaurien dödas av stenraset, men den andra carnosaurien överlever och fortsätter sitt sökande efter hjorden.

Krons syster Neera som blev vän med Aladar är med hjorden och hon blir orolig för honom. Aladar och de andra hittar häckningsplatsen, men Aladar upptäcker att hjorden tänker ta en väg uppför ett berg med ett brant stup på andra sidan. Han springer tillbaka mot grottingången och lyckas gräva sig ut. På natten möter han carnosaurien och lyckas smita undan. Aladar hittar hjorden och säger att de ska följa med honom till dalen. Kron blir ursinnig och försöker döda Aladar. Men Neera som fått nog av sin brors grymma sätt och galna handlingar räddar Aladar genom att kasta sig mot Kron och knuffar undan honom. Hon ger Kron en blick full med avsky för att han försökt döda Aladar och hjälper istället Aladar att resa sig. Hjorden ser Aladar som sin nya ledare. Men precis när de ska ge sig av mot dalen lyckas Carnosaurien hitta dem. Den sprintar mot dem för att sätta hjorden i panik. Men Aladar och hjorden vrålar åt rovdjuret som till slut får ge sig och låta dem gå. Men Carnosaurien får syn på Kron och jagar honom tills han når slutet av klippan och dödar honom. Aladar knuffar ner rovdjuret i ett stup och det dör. Aladar och Neera återvänder till dalen med hjorden och får senare en unge.

Engelska originalröster[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Dinosaurier”. Disneyania. 14 augusti 2000. http://www.d-zine.se/filmer/dinosaurier.htm. Läst 20 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]