Dinosaurier (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dinosaurier
(Dinosaur)
Genre animation/drama/äventyr
Regissör Eric Leighton
Ralph Zondag
Producent Pam Marsden
Baker Bloodworth
Manus Thom Enriquez
John Harrison
Robert Nelson Jacobs
Ralph Zondag
Skådespelare D.B. Sweeney (röst)
Alfre Woodard (röst)
Ossie Davis (röst)
Originalmusik James Newton Howard
Fotograf David R. Hardberger
S. Douglas Smith
Produktionsbolag Walt Disney Pictures Walt Disney Feature Animation
Distribution Buena Vista Distribution (senare)
Premiär 2000
Speltid 82 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Dinosaurier (engelska: Dinosaur) är en amerikansk film från 2000, producerad av Walt Disney Pictures. Filmen kombinerar datoranimerade figurer med miljöer och bakgrunder i spelfilm. Den hade biopremiär i USA den 19 maj år 2000.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i slutet av kritperioden. En iguanodon-mamma tvingas överge sitt bo när en carnosaurie attackerar. Ett dinosaurie-ägg blir stulet från sitt bo av en oviraptor, och efter en mängd strapatser hamnar det hos en familj lemurer, där det kläcks. Så kommer det sig att iguanodonungen Aladar uppfostras som en son av den jättesnälla lemurhonan Plio och hennes far Yar och växer upp som bror till lustigkurren Zini och den godhjärtade Suri.

När en meteor störtar ner på jorden så tvingas Aladar och hans familj bege sig ut på en resa, där många faror hotar, och de måste lära sig att samsas med en flock med andra dinosaurier. Hjorden är på väg till häckningsplatsen, en plats där de kan överleva. Vad de inte vet är att de blir förföljda av två carnosaurier. När de tror att de har hittat ett vattenhål så är det uttorkat. Kron ber sin löjtnant Bruton att ta med en av hjorden och kolla omgivningarna. När hjorden börjar vandra igen hittar Aladar ett hål med vatten. Hjorden rusar fram för att dricka men Kron knuffar bort allihopa för att få allt själv. Senare på kvällen blir Bruton och den andra dinosaurien attackerade av carnosaurierna. Bruton kommer tillbaka ensam. Han säger att köttätarna är på väg dit där hjorden är nu. Aladar och några dinosaurier, brachiosaurien Baylene, styracosaurien Eema och ankylosaurien Url, blir kvarlämnade och de börjar vandra i hjordens fotspår. Aladar och hans vänner hittar Bruton allvarligt skadad, han följer med dem in i en grotta för att söka skydd från regnet. Mitt på natten så dyker carnosaurierna upp och lyckas finna grottan. Aladar och hans vänner försöker tyst och smidigt röra sig längre in i grottan men Baylene råckar stöta till en sten som faller mot utgången och Aladar försöker förgäves stoppa stenen men den kommer precis utanför grottan. En av carnosaurierna ser stenen och börja misstänka att det finns något i grottan. Den tittar överallt men det är för mörkt för att se något. Men precis när Aladar står i dess synfält så slår blixten ner och lyser upp allting. Carnosaurierna lyckas bita tag i hans svans men Bruton lyckas rädda honom. För att röja undan båda rovdjuren så sätter Bruton igång ett stenras. Rovdjuren dör och inklusive Bruton. Men en carnosaurie överlever stenraset och fortsätter sitt sökande efter hjorden. Krons syster Neera som blev vän med Aladar är med hjorden och hon blir orolig för honom. Aladar och de andra hittar häckningsplatsen, men Aladar upptäcker att hjorden tänker ta en väg uppför ett berg med ett brant stup på andra sidan. Han springer tillbaka mot grottingången och lyckas gräva sig ut. På natten möter han carnosaurien och lyckas smita undan. Aladar hittar hjorden och säger att de ska följa med honom till dalen. Kron blir ursinnig och försöker döda Aladar. Men Neera räddar honom och hjälper honom att resa sig. Hjorden ser Aladar som sin nya ledare. Men precis när dem ska ge sig av mot dalen så lyckas Carnosaurien hitta dem. Den sprintar mot dem för att sätta hjorden i panik. Men Aladar och hjorden vrålar åt rovdjuret och den får till slut ge sig och låta dem gå men Carnosaurien får syn på Kron och jagar honom tills han når till slutet av klippan och dödar honom. Aladar knuffar ner rovdjuret i ett stup och den dör. Aladar och Neera återvänder till dalen med hjorden och får en unge.

Engelska originalröster[redigera | redigera wikitext]

Svenska Röster[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Dinosaurier”. Disneyania. 16 september 2000. http://www.d-zine.se/filmer/dinosaurier.htm. Läst 20 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]