Hoppa till innehållet

Råttatouille

Från Wikipedia
För maträtten, se Ratatouille.
Råttatouille
(Ratatouille)
GenreAnimerad film, Komedi, Äventyr, Fantasy, Familj
RegissörBrad Bird
ProducentBrad Lewis
ManusBrad Bird
SkådespelarePatton Oswalt
Lou Romano
Ian Holm
Janeane Garofalo
Peter O'Toole
Brian Dennehy
Peter Sohn
Brad Garrett
Will Arnett
James Remar
OriginalmusikMichael Giacchino
ProduktionsbolagDisney Pixar
DistributionWalt Disney Pictures
Premiär
Speltid111 min
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$150 miljoner[1]
Intäkter$623 722 818[2]
IMDb SFDb Elonet

Råttatouille (engelska: Ratatouille) är en animerad långfilm från 2007 producerad av Pixar Animation Studios och släppt av Walt Disney Pictures. Filmen är skriven och regisserad av Brad Bird, och är den åttonde långfilmen från Pixar

Filmen hade världspremiär i flera länder den 29 juni 2007 och i Sverige den 19 oktober samma år. Filmen belönades med en Oscar i kategorin bästa animerade film, och nominerades till fyra andra; bästa ljud, bästa ljudklippning, bästa musik och bästa manus.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Remy, en ung råtta med högt utvecklat sinne för lukt och smak, drömmer om att bli kock som sin mänskliga idol, den avlidne Auguste Gusteau, men resten av hans koloni, inklusive hans äldre bror Émile och hans far, klan-ledaren Django, äter bara för att få i sig bränsle och aktar sig för människor. Råttorna bor på en äldre dams vind utanför Paris, men när kvinnan upptäcker råttorna tvingas de evakuera och Remy skiljs från de andra. Uppmuntrad av en imaginär Gusteau utforskar han området tills han hamnar på taket till Gusteaus restaurang.

Remy märker att restaurangens nye kökspojke Alfredo Linguini försöker bättra upp en soppa som han spillt, och hoppar in för att rätta till Linguinis misstag. Linguini tar Remy på bar gärning, men visar honom inte för Skinner, Gusteaus tidigare souschef och restaurangens nya ägare. Skinner konfronterar Linguini för att han har lagat mat, men när soppan av misstag serveras och visar sig vara en succé övertygar Colette Tatou, restaurangens enda kvinnliga kock, Skinner om att behålla Linguini och upprätthålla Gusteaus berömda motto: "Alla kan laga mat". Efter att ha krävt att Linguini ska laga soppan igen ser Skinner Remy och beordrar Linguini att ta ut honom och fixa honom. När de väl är ensamma upptäcker Linguini att Remy kan förstå honom och han övertalar Remy att hjälpa honom att laga mat.

Då han är en råtta lär drömmen knappast gå i uppfyllelse. Men en dag möter han Linguini, en kökspojke utan någon som helst kunskap om mat, i köket på en av Paris bästa restauranger. När Linguini upptäcker att Remy däremot är en hejare på att laga mat bestämmer de sig för att samarbeta.

Originalröster[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]