WALL-E

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om filmen. För musiken, se WALL-E (filmmusik). För spelet, se WALL-E (spel).
WALL-E
(WALL•E)
WALL-E
WALL-E
GenreKomedi
Science fiction
Romantik
RegissörAndrew Stanton
ProducentJim Morris
John Lasseter (EP)
Thomas Porter (AP)
ManusAndrew Stanton
Jim Reardon
SynopsisExtern länk
Skådespelare
Se urval:
Svenska röster
Se urval:
OriginalmusikThomas Newman
KlippningStephen Schaffer
ProduktionsbolagPixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
DistributionBuena Vista International
Premiär
Speltid98 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska, men finns tillgängligt på svenska
Budget$180 000 000
Intäkter$521 311 860
IMDb SFDb Elonet

WALL-E (marknadsfördes med en halvhög punkt som WALL•E) är en amerikansk datoranimerad science fiction-film från 2008, producerad av Pixar Animation Studios åt Walt Disney Pictures.[1] Filmen är regisserad och samskriven av Andrew Stanton och Jim Reardon och producerad av Jim Morris. I originalet röstskådespelar bland annat Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin, Fred Willard, John Ratzenberger, Kathy Najimy och Sigourney Weaver, och var den nionde filmen av Pixar. I den svenska versionen röstskådelspelar Johan Lejdemyr, Mikaela Nelson, Henrik Dorsin, Pontus Gustafsson och Annica Smedius. I filmen får man följa med WALL-E, en ensam komprimatorrobot, på en framtida, obeboelig, öde jord, kvar för att rensa upp människornas skräp. Men han får besök av EVA, som skickats av en sond från rymdskeppet Axiom, som han genast blir kär i.

Filmen hade världspremiär i USA 27 juni 2008, i Sverige hade filmen premiär 5 september 2008.

År 2021 valdes filmen ut för att bevaras i National Film Registry av USA:s kongressbibliotek då den anses vara ”kulturellt, historiskt eller estetiskt betydelsefull”.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i framtiden. Kring år 2750 har företaget "Buy N Large" (BnL) tagit över alla tjänster och regeringar på jorden. Som en följd av överdriven konsumtion täcks jorden med skräp och människorna lämnar jorden. För att städa upp byggdes WALL-E-robotar som samlar ihop skräpet. Robotarna går undan för undan sönder och år 2815 finns det bara en robot kvar, som har överlevt genom att samla reservdelar från andra WALL-E-robotar. Denne robot har fortsatt med samma rutiner varje dag under 700 år. Han har utvecklat medvetande och känslor, särskilt nyfikenhet, vilket syns på hans vana att samla intressanta saker som han hittar, bland annat ett VHS-band med den klassiska musikalen Hello, Dolly!. Varje morgon vaknar han upp och laddar upp sina solceller innan han ger sig av för att arbeta med Jordens skräp och sedan återvända till sitt hem, vilket är en stor lastbil avsedd för att transportera WALL-E-robotar, där han bland annat förvarar sina samlade saker. Han har också en tam kackerlacka. En dag hittar han en extremt sällsynt groende planta som han planterar i en gammal sko.

En dag kommer ett rymdskepp ner på jorden och WALL-E ser hur en ny avancerad robot kommer ut från skeppet, kallad EVA, vars uppgift är att leta efter växtliv. WALL-E blir omgående kär i EVA och följer efter henne. Hon är kall och misstänksam mot honom till en början, men hon blir snart lite vänligare, och försöker föra en dialog med honom. När de drabbas av en stor sandstorm tar WALL-E med sig EVA till sitt hem där han visar henne plantan, vilket får henne att automatiskt lagra plantan inom sig, låsa sig själv i kapselformat och sedan stängas ner. WALL-E anstränger sig för att starta EVA och tar till och med ut henne på en dejt för att få henne att vakna, men lyckas inte. Hennes skepp kommer tillbaka och den kärlekskranke WALL-E hänger på ut i rymden, till Axiom, vilket är BnL:s väldiga flaggskepp som är lika stor som en stad.

700 års liv i mikrogravitation och lättja har gjort människorna feta och bensköra, vilket blir uppenbart när WALL-E följer med den ännu inaktiva EVA till kaptenen. Människornas manuella arbete hanteras istället av Axioms robotar. De kan inte ens röra sig utan en svävarstol och en assisterande robot, och kommunicerar med varandra via hologramskärmar som sitter fast vid stolen. Kaptenen, som knappt har någon kunskap om människornas bakgrund, har inte mycket att göra då det mesta av styrningen i skeppet sköts av autopiloten AUTO, som bor i skeppets ratt. När EVA förs till kaptenen lär han sig att hennes uppdykande är ett tecken på att jorden är beboelig igen. Men när han öppnar EVA är plantan borta. Han skickar EVA på en undersökning (tillsammans med WALL-E, som behöver tvättas), men hans nyfikenhet är väckt och han börjar forska mer om sin hemplanet och han blir oerhört fascinerad när han får lära sig om den bortglömda planeten jorden.

I reparationsavdelningen lyckas WALL-E misstolka EVA:s undersökning som tortyr, med resultatet blir att han släpper ut ett gäng robotar med olika funktionsfel i Axiom. EVA blir arg på WALL-E och försöker skicka tillbaka honom till jorden i en flyktkapsel, men en robot slänger in plantan i samma kapsel, som är programmerad att självförstöras, och skjuter iväg den tillsammans med WALL-E. WALL-E lyckas dock fly med plantan, och en överlycklig EVA ger honom en "tack-kyss" i form av en gnista, och de delar en dans utanför Axiom.

EVA återför växten till kaptenen och av en ren olyckshändelse så börjar kapten se journalfilmer om livet på jorden. Han blir mer och mer exalterad då han aldrig sett något liknande förut. Men när kaptenen spänd av förväntan börjar titta på inspelningarna från EVA:s uppdrag ser han till sin chock hur förstörd jorden är och gör sig redo att återvända till jorden för att återställa den. EVA ser också på inspelningen hur WALL-E tog hand om henne efter hennes nerstängning, och rörd av hans kärlek inser EVA att hon älskar honom tillbaka.

Kaptenens uppgift är nu att aktivera holodetektorn som är programmerad för att skicka Axiom tillbaka till jorden när en planta placeras i den, men AUTO, som fick en sista instruktion om att se till att människorna hölls kvar i rymden då man trodde att de stigande giftnivåerna inte gick att vända, inleder ett myteri. AUTO kortsluter WALL-E och skickar honom ner i sopnedkastet tillsammans med EVA och plantan, och låser in kaptenen i hans hytt.

Den döende WALL-Es kretskort är kortslutet bortom reparation och EVA inser att hon bara kan reparera honom om hon får tag i reservdelarna på jorden, så hon, WALL-E och de trasiga robotarna trotsar säkerhetsrobotarna för att ta sig till holodetektorn i sol-och-bad-däcket. Kaptenen lurar AUTO att tro att han har plantan, och en strid utbryter mellan dem. Kaptenen startar holodetektorn, men AUTO stänger den igen och krossar därigenom WALL-E som försöker hålla den öppen. Striden slutar med att kaptenen tar sina första steg, övermannar AUTO och stänger av roboten.

EVA placerar plantan i holodetektorn och skeppet återvänder till jorden. EVA flyger snabbt till WALL-Es hem för att laga honom. Hon lyckas återställa honom till funktion, men hans minne och personlighet verkar ha raderats eftersom han återgår till att börja städa planeten enligt hans programmering, utan att känna igen henne. Den förkrossade EVA ger honom en sista, uppgiven "kyss", som plötsligt återställer hans minne och de två robotarna återförenas. WALL-E och EVA förbereder sig för att tillbringa resten av sina liv med varandra, tillsammans med sina nya robotvänner och samtidigt hjälpa de människor som arbetar för att återställa jorden till sin forna glans. De börjar med att plantera den lilla plantan i marken.

Under sluttexten av filmen får man se återställningen av jorden som skildras genom bilder som förklaras från ganska primitiva hieroglyfer till imponerande målningar. Flera år efter händelserna i filmen blir jorden frodigare och grönare än någonsin, och människorna har blivit så aktiva med återställningen att de har återfått deras ursprungliga kroppsstruktur. I slutändan är WALL-E och EVA fortfarande tillsammans och de sätter sig bredvid ett stort träd; det visas sedan att detta träd är den samma lilla planta som fick det lata människosläktet att återvända till sin döende jord, och få den till liv igen.

Roller[redigera | redigera wikitext]

  • WALL-E (Förkortning av; Wankelmotor Lastlyftare Ekonomiklass) (Waste Allocation Load Lifter Earth-class på engelska) är en 700 år gammal robot och är den sista roboten kvar som skulle städa upp jorden medan människorna var borta. Den solcellsdrivna roboten är ungefär en soppress på larvfötter, han har en skärlaser mellan ögonen och även en inspelningsfunktion. Han samlar på intressanta saker han hittar och har ett gammalt band med filmen Hello, Dolly! som han tittar på. Han har en liten kackerlacka som sällskap.
  • EVA (EVE på engelska) (Förkortning av; Extraterrestial Vegetation Evaluator) är en robot från Axiom som har till sin uppgift att leta efter växtlighet på jorden. Hon rör sig och håller fast sina kroppsdelar med någon sorts antigravitationssystem och har en plasmakanon i sin högra arm som hon är väldigt snar att använda. Hon visar grundläggande känslor men bryr sig till en början bara om sitt uppdrag. WALL-E lyckas däremot värma upp henne och till sist besvarar hon hans kärlek.
  • M-U (M-O på engelska) (Förkortning av Microbe-Obliterator) är en städrobot på Axiom som förföljer WALL-E för att städa upp de smutsspår han lämnar efter sig. Han tycker inte om WALL-E till en början eftersom han är så smutsig.
  • Kapten B. McCrea är Axioms kapten som senare blir en av filmens hjältar.
  • Auto (Förkortning av; Auto-Pilot) är Axioms onde autopilot. Han är inbyggd i skeppets ratt.
  • WALL-A (Förkortning av; Wankelmotor Lastlyftare A-klass) (Waste Allocation Load Lifter Axiom-class på engelska) är två robotar som liknar Wall-E väldigt mycket men är mycket större. Deras uppgift liknar också Wall-E:s. Skillnaden är bara den att de städar i axioms soprum istället för jorden.

Platser[redigera | redigera wikitext]

Axiom är ett av Buy N Large:s Rymdskepp som tog med människor på en 5 års kryssning medan Wall-E-robotarna skulle städa upp jorden. (Men eftersom operation uppröjning "misslyckades" stannade axiom kvar i rymden på hemlig order av VD:n som gavs till auto.)

Buy N Large började sin försäljning med att sälja frusen yoghurt under namnet Buy. Lite senare köpte Buy upp Large Industries och blev Buy N' Large men apostrofen har försvunnit. År 2100 har BNL två miljoner dotterbolag och myndigheter samt hela världens ledning.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Engelska röster[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]