Pocahontas (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pocahontas
(Pocahontas)
GenreAnimerad film/Drama/Äventyr/Komedi/Musikal/Familj
RegissörMike Gabriel
Eric Goldberg
ProducentJim Pentecost
Baker Bloodworth
ManusGlen Keane
Bruce Morris
Chris Buck
Joe Grant
Ralph Zondag
Originalröster
Svenska röster
OriginalmusikAlan Menken
Stephen Schwartz (texter)
KlippningH. Lee Peterson
ProduktionsbolagWalt Disney Feature Animation
DistributionWalt Disney Pictures
Buena Vista Distribution
Premiär1995
Speltid81 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget$55 miljoner
Intäkter$346 079 773
UppföljarePocahontas 2: Resan till en annan värld
IMDb SFDb

Pocahontas är en amerikansk animerad film från 1995, producerad av Walt Disney Feature Animation. Det är den 33:e animerade långfilmen skapad av Walt Disney Feature Animation.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1607 och ett skepp närmar sig de djupa skogarna i Virginia. Med i besättningen finns den girige guvernören Ratcliffe som efter en del incidenter måste bättra sitt rykte inför den engelske kungen, och hoppas på att kunna hitta guld i det oupptäckta landskapet.

Förutom Ratcliffe finns den berömde och omtyckte upptäcktsresanden John Smith med i besättningen, som tidigt i resans gång visar mod och räddar den oerfarne besättningskamraten Tomas från att drunkna. När skeppet kommer i land ger sig John ut för att leta efter indianer, eller de så kallade "vildarna", även om hans nyfikenhet för den "nya världen" är en större anledning till hans utflykt. Precis som engelsmännen anar finns det indianer i området och en av dem är den påhittiga och vackra indianprinsessan Pocahontas. Pocahontas är dotter till Powhatan, hövdingen över Powhatan-stammen, och gör likt John Smith lite som hon själv vill och följer sig egen väg. Som resekamrater har hon även tvättbjörnen Meeko och kolibrin Flit.

Till hennes förfäran får Pocahontas höra från sin far att hon ska gifta sig med Kocoum, en av hans bästa krigare. Men trots att han är en stilig och skicklig krigare så älskar inte Pocahontas honom då hon tycker att han är för allvarsam. Detta är betonat av en scen som visar flera barn som försöker leka med honom, vilket han dock envist ignorerar. Hon ber om råd till den talande trädanden vid namn Gammelmor Pilrot. Trädet berättar för Pocahontas att hon måste lyssna på sitt hjärta för att få svaret på hennes fråga.

Pocahontas är väldigt nyfiken och följer efter en av främlingarna, men blir till sist påkommen. Mannen som upptäcker henne är John Smith, och de börjar träffa varandra mer och mer. Samtidigt är guvernör Ratcliffe i full gång med att gräva efter guld och han skyr inga medel. Han skövlar skogen och förstör de fina landskapen, vilket irriterar indianerna. Ratcliffes män gräver och gräver men hittar inget guld och Ratcliffe blir både frustrerad och orolig. Han lyckas till slut lura sig själv och sina män att indianerna tagit guldet.

Allt eftersom John lär känna Pocahontas börjar han misstro Ratcliffe, men tar ändå situationen med humor. Men en dag brakar det hela loss; Smith säger inför Ratcliffe och alla hans män att det inte finns något guld och att indianerna inte heller har det. Ratcliffe har undrat var Smith har tagit vägen om dagarna, och lyckas få den lättpåverkade besättningsmannen Tomas att en kväll följa efter John och se vart han tar vägen. Inte helt oanande har John Smith bestämt att möta Pocahontas. Men när Pocahontas trolovade Kocoum får se de båda kyssas anfaller han Smith. Då går det hela mycket snabbt; Tomas skjuter Kocoum, som dör, och direkt efter tillfångatas John av en grupp indianer. Tomas lyckas dock springa därifrån och meddelar Ratcliffe om vad som har hänt. Detta visar sig bli ett gyllene tillfälle för Ratcliffe då han i sitt tal till sina mannar pådyvlar dem att Smith blev lurad och att det visst finns guld. Indianerna har tillfångatagit John Smith, besättningens bäste man, och nu är enda utvägen krig.

När Ratcliffe och hans män ska möta indianerna i strid tar indianerna fram den tillfångatagne John för att avrätta honom. Innan Powhatan slår till kastar sig Pocahontas över John och berättar för honom att hon älskar John och att Powhatan måste se var hatets stig har lett dem till, och bad honom att få välja. Powhatan sänker sin klubba och ger order om att frige John. Ratcliffe beordrar sina män att skjuta mot indianerna, men de vägrar. Ratcliffe tar då fram sitt gevär och försöker döda Powhatan, men John knuffar omkull Powhatan och tar emot kulan. Ratcliffe blir då överfallen av sina män, som tillfångatar honom och skickar iväg honom tillbaka till England för att invänta sitt straff för högförräderi.

John överlever skottet, men han måste återvända till England för att få den vård som behövs för att kunna överleva. Pocahontas och hennes folk kommer för att se dem, och John och Pocahontas tar farväl av varandra.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den första animerade Disneyfilmen som inspirerats av historiska fakta och inte av någon saga eller legend. I Pocahontas berättas historien om den första kontakten mellan Engelska bosättare i Jamestown, Virginia, och den lokala indianstammen, Powhatan.

Filmen hade premiären utomhus den 10 juni 1995 i New Yorks Central Park, på bio släpptes filmen den 23 juni samma år.[1]

Ledmotivet Colors of the Wind sjöngs av Vanessa Williams och vann en Oscar.

Den brittiska flaggan Union Jack som förekommer i filmen fanns inte på den tiden som den utspelar sig i.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Figur Originalröst Svensk originalröst
Pocahontas Irene Bedard (tal)
Judy Kuhn (sång)
Helene Lundström
John Smith Mel Gibson Tommy Nilsson
Guvernör Ratcliffe David Ogden Stiers Stefan Ljungqvist
Thomas Christian Bale Martin Timell
Hövding Powhatan Russell Means (tal)
Jim Cummings (sång)
Hans Josefsson
Gammelmor Pilrot Linda Hunt Kätie Nilsson
Kocoum James Apaumut Fall Dan Malmer
Nakoma Michelle St. John Malin Berghagen
Lon Joe Baker Bo Maniette
Ben Billy Connolly Stephan Karlsén
Kekata Gordon Tootoosis (tal)
Jim Cummings (sång)
Sten Carlberg
Wiggins David Ogden Stiers Mattias Palm
Meeko John Kassir John Kassir
Percy Danny Mann Danny Mann
Flit Frank Welker Frank Welker
Vind Nina Alfredsson

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carrie Rickey (11 juni 1995). ”Disney Takes Over N.y. Park For Premiere Of 'Pocahontas' To Many, The Four-screen Event Was Woodstock For The Family” (på engelska). Philly. http://articles.philly.com/1995-06-11/news/25692966_1_disney-standards-pocahontas-central-park-conservancy. Läst 19 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]