Jag spelar för dig

Från Wikipedia
Jag spelar för dig
(Melody Time)
GenreAnimation
antologi
drama
komedi
privatfilm
Regissörse nedan
ProducentWalt Disney
ManusKen Anderson
Homer Brightman
William Cottrell
Winston Hibler
Jesse March
Bob Moore
Erdman Penner
Harry Reeves
Joe Rinaldi
Art Scott
Ted Sears
John Walbridge
SkådespelareBuddy Clark (röst)
Freddy Martin (röst)
Dennis Day (röst)
Roy Rogers (röst)
Bob Noolan (röst)
Originalmusikse nedan
ProduktionsbolagWalt Disney Productions
DistributionRKO Radio Pictures (1941)
Buena Vista Distribution (senare)
PremiärUSA 27 maj 1948[1]
Sverige 16 april 1951
Speltid75 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Jag spelar för dig (engelska: Melody Time) (på svenska även känd som Vilde Bill bjuder på fest och Melodistunden) är en amerikansk animerad film från 1948, producerad av Walt Disney. Filmen hade biopremiär i USA.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Jag spelar för dig var den sista av de tre animerade filmer bestående av korta filmer baserade på musikstycken som Disney gjorde under 1940-talet (de övriga två var Fantasia och Spela för mig). Filmens sju episoder presenteras av Buddy Clark och titelmelodin är skriven av Bennie Benjamin.

Ett ungt förälskat par råkar i gräl under en vinterutflykt och det slutar med att pojken måste rädda sin älskade från att drunkna. Filmen har senare släppts som fristående kortfilm.

Titelns humla finner sig fast i en surrealistisk värld, där musikinstrument och taktpinnar utgör en dödsfara. Filmen har senare släppts ihopklippt med nedan nämnda Trees, som en fristående kortfilm med namnet Contrast in Rhythm

Historien bygger på den amerikanska legenden om den gudfruktige och äppleplanterande John Chapman (1774-1885). Filmen har senare släppts som fristående kortfilm.

Den lilla ångbåten "Lilla Tråget" drömmer om att en dag bli som sin far. Filmen har senare släppts som fristående kortfilm.

Berättelsen följer en träddunge under dag och natt, regn och sol, höst och vår. Filmen har senare släppts ihopklippt med ovan nämnda Bumble Boogie, som en fristående kortfilm med namnet Contrast in Rhythm

Kalle Anka, José Carioca och Aracuan slår sig loss i en sydamerikansk samba. Filmen har senare släppts som fristående kortfilm.

Runt lägerelden berättar sångarna för barnskådespelarna Bobby Driscoll och Luana Patten legenden om Vilda Västern-hjälten Pecos Bill och hur han fann kärleken. Lägereldscenen är spelfilm, medan huvudhistorien är animerad. Filmen har senare släppts som fristående kortfilm.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Utöver filmens berättare - Buddy Clark, Freddy Martin, Dennis Day, Roy Rogers, och Bob Nolan - och ovan nämnda artister medverkar också Pinto Colvig, som gör Aracuans läten. Endast episoden En vintersaga har dubbats till svenska.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dave Smith (1998). Disney A to Z: The Updated Official Encyclopedia. Hyperion Books. sid. 357. ISBN 978-0786863914 
  2. ^ [a b] ”Melody Time”. Disneyania. 2 april 1948. http://www.d-zine.se/filmer/melodytime.htm. Läst 20 augusti 2016.