Röjar-Ralf

Från Wikipedia
Röjar-Ralf
(Wreck-It Ralph)
GenreFamiljefilm
Animerad
Action
Äventyr
Komedi
Science fiction
RegissörRich Moore
ProducentClark Spencer
John Lasseter
ManusJennifer Lee
Phil Johnston
OriginalrösterJohn C. Reilly
Sarah Silverman
Jack McBrayer
Jane Lynch
Alan Tudyk
Svenska rösterMagnus Roosmann
Carla Abrahamsen
Göran Gillinger
Anki Albertsson
Claes Månsson
OriginalmusikHenry Jackman
ProduktionsbolagWalt Disney Animation Studios
DistributionWalt Disney Pictures
Premiär2 november 2012
Speltid108 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget$165 miljoner
Intäkter$471 222 889
UppföljareRöjar-Ralf kraschar internet (2018)
IMDb SFDb Elonet
Disney marknadsförde filmen på 2012 års E3-mässa, bland annat med en fullskalemodell av ett videospel.

Röjar-Ralf (engelska: Wreck-It Ralph) är en amerikansk 3D-animerad fantasy-komedi-långfilm producerad av Walt Disney Animation Studios och regisserad av Rich Moore, som har regisserat många avsnitt i Simpsons och Futurama. Den är 52:a animerade filmen i serien Walt Disney Animated Classics. Filmen har engelska röster John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer och Jane Lynch; och på svenska har rösterna Magnus Roosmann, Carla Abrahamsen, Göran Gillinger och Anki Albertsson. Filmen planerades ursprungligen att släppas den 22 mars 2013, men flyttades till den 2 november 2012, då den var före tidsschemat.[1][2] Filmen Röjar-Ralf släpptes först på El Capitan Theatre den 29 oktober 2012 och hade biopremiär i Sverige den 8 februari 2013.

Oscarsgalan 2013 nominerades Röjar-Ralf för bästa animerade film men förlorade mot Modig.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Röjar-Ralf (John C. Reilly) är skurken i TV-spelet "Fixar-Felix Jr.", vars hjälte (Jack McBrayer) lagar en byggnad som Ralf förstör, innan Felix och hans grannar gemensamt kastar Ralf från taket till huset. Spelet är ett 30 år gammalt Donkey Kong-liknande arkadspel, och Ralf har börjat tröttna på att bli dåligt behandlad av de andra rollfigurerna. När Felix och de andra rollfigurerna firar spelets 30-årsjubileum utan Ralf får han ett löfte om att han får delta i de goda rollfigurernas gemenskap när han slutar vara en skurk. Han lovar att återvända med en medalj och lämnar spelet via nätsladden. Efter att ha mött flera rollfigurer från andra spel, utan att hitta en möjlighet för honom att få en medalj, stöter han på en rollfigur från förstapersonsskjutar-spelet "Hjältens pris", där spelaren kan få en medalj. Ralf tar rollfigurens plats i en trupp ledd av den tuffa sergeanten Calhoun (Jane Lynch), i en kamp med laservapen mot cyberkryp.

Ralf lyckas få tag på en medalj genom att ta sig till cyberkrypens näste, men hans ovana vid spelet gör att han skjuts i väg med en flyktkapsel ut ifrån spelet, med ett envist cyberkryp på halsen. De hamnar i grannspelet "Sockerkick", ett racing-spel där bilarna är gjorda av kakor och godis. Ralfs medalj blir dock stulen av en flicka, Vanilja von Sockertopp (Sarah Silverman), som tror att medaljen är en guldpeng. Hon använder medaljen som inträdespris för att kunna delta i en biltävling, men Sockerkicks ledare, Kung Candy, förbjuder det och mottävlarna förstör Vaniljas bil. Ralf, som kan sympatisera med Vaniljas ensamhet och mål att bli en i gänget, hjälper henne att bygga en ny bil och att träna, så att hon ska kunna vinna tillbaka medaljen åt honom.

Kung Candy berättar då att han satt upp regeln för att skydda Vanilja, eftersom hon är en buggig rollfigur, vilket kan hota hela spelets fortlevnad. För att skydda henne, hindrar Ralf Vanilja från att tävla. Han återvänder till sitt eget spel med sin medalj som han fått av Kung Candy, men upptäcker att alla bybor flyttat från spelet, eftersom det utan både honom och Fixar-Felix skulle kasseras. Samtidigt får han se att Sockerkick-spelet har Vanilja-reklam på utsidan och återvänder, eftersom han förstår att Kung Candy lurat honom, men avbryts av Calhoun och Fixar-Felix som spårat ett cyberkryp som lagt hundratals ägg i Sockerkick-världen. Eftersom det inte finns något som kan stoppa cyberkrypen från att spridas till de andra spelen i spelhallen, blir Ralf tvungen att hjälpa Vanilja att ställa upp i hennes livs racerlopp.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Figur Originalröst Svensk originalröst
Röjar-Ralf John C. Reilly Magnus Roosmann
Vanilja von Sockertopp Sarah Silverman Carla Abrahamsen
Fixar-Felix Jr. Jack McBrayer Göran Gillinger
Sergeant Tamora Jean Calhoun Jane Lynch Anki Albertsson
Kung Candy / Turbo Alan Tudyk Claes Månsson
Tryffelina Kolaström Mindy Kaling Mikaela Tidermark Nelson
Markowski Joe Lo Truglio Kalle Westerdahl
Herr Litwak Ed O'Neill Bengt Järnblad
General Hologram Dennis Haysbert Max Lorentz
Sure Bill Rich Moore Steve Kratz
Maria Edie McClurg Annica Smedius
Borgmästare Jan Raymond Persi Magnus Mark
Wynnchel Adam Carolla Andreas Nilsson
Duncan Horatio Sanz Ole Ornered
Clyde Kevin Deters Niklas Falk
Zangief Rich Moore Fredrik Hiller
Tapper Maurice LaMarche Johan Hedenberg
Överspänningsskydd Phil Johnston Roger Storm
Sonic the Hedgehog Roger Craig Smith Eric Donell
Beard Papa John DiMaggio Adam Fietz

Album[redigera | redigera wikitext]

Röjar-Ralfs filmmusik är komponerad av Henry Jackman. Albumet innehåller också originalsånger från Owl City, AKB48, Skrillex och Buckner & Garcia.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gallagher, Brian (4 april 2011). ”Monsters University Pushed to 2013”. movieweb.com. Arkiverad från originalet den 14 oktober 2013. https://web.archive.org/web/20131014033355/http://www.movieweb.com/news/monsters-university-pushed-to-2013. Läst 18 februari 2012. 
  2. ^ Collura, Scott (2 september 2011). ”Wreck-It Ralph Screenshots”. IGN. http://movies.ign.com/articles/119/1192269p1.html. Läst 18 februari 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]