Masjid an-Nabawi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

al-Masjid an-Nabawi (Profetens moské) i Medina, Saudiarabien.

al-Masjid an-Nabawi (arabiska: المسجد النبوي, uttal: [ælmæsʤıd ænːæbæwı]) (Profetens moské) i Medina i Hijaz i Saudiarabien är den näst heligaste platsen inom islam (efter Masjid al-Haram).

Byggnaden var ursprungligen profeten Muhammeds hus, i vilket han bosatte sig efter Hijran (emigrationen) till Medina från Mekka. Han lät senare bygga moskén på husgrunden.

Moskén är belägen i det som traditionellt anses vara Medinas centrum, med många hotell och gamla marknader i närheten. Det är ett berömt pilgrimsmål och många muslimer som gör hajj (حج Ḥaǧǧ) fortsätter till Medina efter vallfärden för att besöka moskén.

Det mest anmärkningsvärda med Profetens moské är den gröna kupol som stiger högre än alla de vita kupolerna. Det är här Muhammeds grav är belägen. Tidiga muslimska ledare såsom Abu Bakr och Umar ibn al-Khattab ligger också begravda i ett angränsande område.

Moskéns hjärta är ett mycket speciellt men litet område som heter ar-Rawdah an-Nabawiyah och som sträcker sig från Muhammeds grav till hans predikstol. Traditionen säger att de böner som yttras här aldrig avvisas. Ar-Rawdah an-Nabawiyah anses vara en del av jannah.

al-Masjid an-Nabawi i solnedgången.