Mecka

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mekka)
Hoppa till: navigering, sök
För provinsen, se Mekka (provins).
Mecka (مكّة المكرمة)
Stad
Utanför Masjid al-Haram
Smeknamn: Umm Al Qura
Land Saudiarabien Saudiarabien
Provins Mecka
Höjdläge 277 m ö.h.
Koordinater 21°25′N 39°49′Ö / 21.417°N 39.817°Ö / 21.417; 39.817
Folkmängd 1 770 600 (2015)[1]
Borgmästare Osama Al-Bar
Tidszon AST (UTC+3)
Riktnummer +966-2
GeoNames 104515
Meckas läge i Saudiarabien
Red pog.svg
Meckas läge i Saudiarabien
Meckas stora moské, med Kaba i mitten.
Pilgrimsresans etapper i Mecka.

Mecka eller Mekka är en stad i SaudiarabienArabiska halvön. Den ligger 75 kilometer öster om hamnstaden Jeddah vid Röda havet. I Mecka finns templet Kaba, den heligaste platsen i den islamiska världen, som står på den öppna gården i moskén Masjid al-Haram. Mecka är vallfartsort för muslimska pilgrimer och staden är förbjuden för icke-muslimer att besöka. Staden är huvudstad i provinsen Mecka och har cirka 1,8 miljoner invånare.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Redan under antiken var Mecka av stor betydelse för handeln, eftersom den låg vid handelsvägen för rökelse och kryddor söderifrån och som ledde vidare till Egypten med förgreningar såväl till Jeddah som till Persiska viken och Mesopotamien. Mecka omtalas av Ptolemaios som ”Makoroba". Även som religiöst centrum har staden tidigt spelat stor roll för det inre av Arabiska halvön.

År 630 erövrade profeten Muhammed staden[2][3][4] med vilken han sedan 622 efter sin utvandring till Medina varit i strid. Kaba, som raserats flera gånger men återuppbyggts under århundradena dessförinnan, restaurerades av Muhammed. Mecka har allt sedan dess varit den islamiska världens centrum. Under hajj samlas här varje år omkring två miljoner muslimer, och muslimer världen över vänder sig alltid mot Mecka när de ber.

Efter att politiskt ha tillhört Osmanska riket gjordes Mecka till huvudstad i det hashimitiska kungariket Hijaz 1916 och erövrades av Ibn Saud 1924. Hijas med de heliga städerna Mecka och Medina införlivades med kungariket Saudiarabien när detta bildades 1932.

Icke-muslimer tillåts inte att komma in i Mecka och besöka den heliga moskén[5] enligt Koranen (9:28). Ett fåtal resande som utgett sig vara muslimer har dock besökt staden, däribland vistades 1814 den schweiziske forskningsresanden Johann Ludwig Burckhardt som pilgrim under namn av schejk Ibrahim i tre månader i Mecka och den brittiske forskningsresanden sir Richard Burton 1853. Burton klädde ut sig till en afghansk pilgrim, vilket han beskriver i sin bok Personal Narrative of a Pilgrimage to Al Madinah and Meccah. Båda besökte även Medina som är en lika stängd stad för icke-muslimer.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Mecka har en hög befolkningstäthet och den bofasta befolkningen lever främst i den gamla staden och arbetar med näringar knutna till de besökande pilgrimerna. Pilgrimerna som besöker staden har en blandad bakgrund och kommer framförallt från Afrika, Mellanöstern, Sydostasien och Europa. Många pilgrimer har stannat i Mecka och slagit sig ner, vilket gör att staden har en mer blandad befolkning än andra delar av Saudiarabien.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Mecka har sedan lång tid tillbaka varit den svenska stavningen för islams heliga stad. Ordet är transkriberat från arabiska och har blivit del av svenska språket.

Ordet Mecka/Mekka används i dag inte bara för staden i Saudiarabien. Eftersom Mecka är en viktig ort inom islam, används begreppet även för att tala om andra orter med stor betydelse inom olika ämnesområden. Ruhpolding beskrivs exempelvis som "skidskyttets Mecka".[6], och Nashville kallas "countrymusikens Mecka".[7]

I ett försök att undvika sådana liknelser med den heliga staden, beslutade den saudiska regeringen under 1980-talet att förorda att en ny transkribering skall användas som officiellt namn, 'Makkah al-Mukarramah', vilket också är närmare arabiskan.[8] Makkah har hittills inte slagit igenom i svenska media eller i svenskt språkbruk.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Meckas ekonomi bygger till stora delar på besökarna som kommer till staden som har haft en stor historisk betydelse för regionen omkring staden. Det finns en del industrier i staden, men de har en underordnad roll för stadens ekonomi. Stadens befolkning har ökat kraftigt under 1900- och 2000-talet vilket har ökat behovet av bostäder och service.

Transport[redigera | redigera wikitext]

Mecka har bara en liten flygplats, Mecca East Airport utan regelbundna flygförbindelser. De flesta pilgrimerna anländer i stället via King Abdulaziz International Airport i Jeddah eller till Jeddahs hamn. Det huvudsakligen transportsättet inne i staden är privata fordon eller taxibilar. År 2009 fick det Kinesiska bolaget CRCC ett kontrakt på att bygga all infrastruktur (stationer, bana, banmatning, tåg) för ett nytt järnvägssystem i Mecka bestående av fyra stycken linjer, cirka 20 km långa.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Högsta medeltemp. 27 28 30 33 35 36 37 37 36 35 32 29
 Lägsta medeltemp. 18 18 20 22 24 25 26 26 26 23 22 20
 Nederbörd 2 0 2 0 0 0 0 0 0 0 2 2

Mecka har varma vintrar med en temperatur på mellan 24 och 30 grader dagtid. Sommartid stiger temperaturen över 40 grader dagtid, medan den sjunker till 30 grader på kvällen. Små mängder regn faller vanligtvis mellan november och januari.

Landmärken[redigera | redigera wikitext]

Staden hyser världens största moské, Masjid al-Haram, även känd som den stora moskén eller Haram. Moskén omger Kaba som är en stor kubisk byggnad mitt på gården i moskén. Den är täckt av svart tyg med guldbroderade skrifter från Koranen. I byggnadens ena hörn är den sten inmurad som enligt traditionen gavs till Ismael av Gabriel. Där finns även vattenkällan Zamzam.

Nära Masjid al-Haram reser sig den 601 meter höga skyskrapan Abraj Al Bait Tower.

Sjukvård[redigera | redigera wikitext]

Sjukvård förses av den saudiska regeringen och är gratis för alla pilgrimer. Det finns fem stora sjukhus i Mecka:

 • Ajyadsjukhuset (مستشفى أجياد)
 • Kung Abdul Azizsjukhuset (مستشفى الملك عبدالعزيز)
 • Al Noorsjukhuset (مستشفى النور)
 • Sheeshasjukhuset (مستشفى الششة)
 • Hirasjukhuset. (مستشفى حراء)

Det finns även många dropin-mottagningar tillgängliga för både invånare och pilgrimer.

Panoramabild över Masjid al-Haram[redigera | redigera wikitext]

Panoramabild över Masjid al-Haram. I mitten av moskén finns Kaba, som pilgrimerna vandrar runt sju gånger motsols.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Engelskspråkiga Wikipedia, Mecca, 10 januari 2010.
 1. ^ United Nations; World Urbanization Prospects: The 2014 Revision, Annual Population of Urban Agglomerations with 300,000 Inhabitants or More in 2014, by Country, 1950-2030 (excelfil) Läst 13 januari 2016.
 2. ^ Rogerson 2004, 8
 3. ^ Lings 2006, 67
 4. ^ Armstrong 2006, 3
 5. ^ Trump’s ‘Principled Realism’ Is Not Very Realistic about Islam” (på en). National Review. http://www.nationalreview.com/article/447857/trumps-saudi-arabia-speech-islamic-terrorism-focus-misses-big-picture. Läst 18 juni 2017. 
 6. ^ ”Het Olofsson utklassade världseliten”. Svenska Dagbladet. 13 januari 2010. http://www.svd.se/sport/het-olofsson-utklassade-varldseliten_4085749.svd. Läst 7 oktober 2012. 
 7. ^ ”Gävle gillar Jill – och kärleken är besvarad”. Gefle Dagblad. 12 augusti 2011. http://gd.se/noje/1.3801013-gavle-gillar-jill-och-karleken-ar-besvarad. Läst 7 oktober 2012. 
 8. ^ Religion facts

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]