Inspektionen för vård och omsorg

Från Wikipedia
(Omdirigerad från IVO)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”IVO” leder hit. För andra betydelser, se Ivo.
Inspektionen för vård och omsorg
DepartementSocialdepartementet
Ansvarigt statsrådJakob Forssmed (KD)
OrganisationstypStatlig förvaltningsmyndighet
LedningEnrådighetsmyndighet
Inrättad1 juni 2013
GeneraldirektörSofia Wallström
Webbplatshttps://www.ivo.se

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är en statlig myndighet som sorterar under Socialdepartementet. Den inrättades 1 juni 2013. Myndighetens engelska namn är "Health and Social Care Inspectorate". Inspektionen äger tillsyn och kontroll över hälso- och sjukvården samt socialtjänsten. Förslaget att inrätta den nya myndigheten gavs av den särskilde utredaren Stefan Carlsson i dennes utredning om de statliga vårdmyndigheterna och deras framtida arbete.

Tillsynsverksamheten vid Socialstyrelsen enligt patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL, socialtjänstlagen (2001:453), SoL och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, bröts ut och en renodlad tillsyns- och tillståndsmyndighet inrättades. Syftet är enligt regeringens direktiv att tillsynsarbetet ska stå självständigt från normering, kunskapsutveckling och bidragsgivning som i sin tur kommer att finnas kvar hos Socialstyrelsen. Detta kommer även innebära att påbörjade ärenden inom berörda avdelningar på Socialstyrelsen har överförts till inspektionen för vidare handläggning och beslut.

Socialstyrelsens regionala tillsynsenheter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Umeå och Jönköping övergick från 1 juni 2013 till IVO.

Inspektionen har sitt huvudkontor med stödfunktioner i Stockholm. Utöver detta har myndigheten sin huvudsakliga verksamhet vid sex regionala avdelningar med kontor belägna i Göteborg, Jönköping, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Tillsyn och kontroll av:

Generaldirektörer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]