Isstock

Från Wikipedia
Version från den 27 maj 2014 kl. 19.49 av Paracel63 (Diskussion | Bidrag) (fotputs)
Stockar vid målet, en gummitrissa.

Isstock, också känd som bayersk curling, är ett curlingliknande spel som i bland spelas på asfalt men vanligast på is. Spelet är vanligast i Mellaneuropa i länder som Tyskland och Österrike. Deltagarna i spelet låter sina stockar glida över isen och försöker antingen komma närmast ett mål, eller för att se vem som kan få stocken att glida längst.

Stocken är en platta, som väger 5 kg, med en 30 cm fastsatt pinne. Plattorna finns i flera färger: grön, svart, grå, gul och blå. Den gröna plattan är tillverkad av gummi och är mycket snabb på isen, medan den blå är gjord av mjukt gummi och är mycket långsam. Den vanligaste spelformen är att försöka låta sin stock komma närmast ett förutbestämt mål, en gummitrissa placerad 28 meter bort.

Isstock har till skillnad från curling inga lagmedlemmar som sopar banan för att påverka friktionen.

Sporten har varit uppvisningssport vid två Olympiska vinterspel, 1936 och 1964.

Historia

Isstock kan även spelas på asfalt.
Isstock.

Den första avbildningen av isstock är gjord av den holländske 1500-talskonstnären Pieter Bruegel d.ä.. Troligen är sporten mycket äldre än så. Dock dröjde det till 1930-talet innan sporten blev organiserad. Ett tyskt isstocksförbund bildades 1934 och tyska mästerskap inleddes från 1936.

De första Europeiska mästerskapen hölls 1951 och det första Världsmästerskapet spelades 1983, efter det att det Internationella Isstocksförbundet (engelska: International Federation Ice Stock Sport, IFE) hade bildats. Totalt är det ett 40-tal länder som spelar isstock.

Danmark

Sporten introducerades 1987 i landet och den enda klubben är från Hvidovre.

Sverige

Antalet utövare i Sverige är få. Svenska Isstocksförbundet är medlemmar i det Internationella Isstockförbundet, IFE.I Sala spelas isstock 2-3 ggr per år intill Måns Ols Utvärdshus på sjön Långforsen och administreras av Måns Ols Kägelbanesällskap.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danska Wikipedia.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyska Wikipedia.

Allmänna källor

Externa länkar