Juridiska föreningen i Uppsala

Från Wikipedia
Juridiska föreningen i Uppsala
                                                         
LärosäteUppsala universitet
OrtUppsala, Sverige
KårordförandeJasmine Carlsson
Antal medlemmar1900
Bildad24 maj 1844 (kårstatus 1 juli 2016)
ValsystemFöreningsstämma
KårtidningPress Judicata
Medlem iJURO
Organisationsnummer817600-1678
Webbplatshttp://www.jf-uppsala.se
Jontes stuga, Övre Slottsgatan 3.
Baksidan av Jontes stuga till höger i bild.

Juridiska föreningen i Uppsala (JF Uppsala) är Nordens äldsta juridiska förening, grundad den 24 maj 1844, med runt 1900 medlemmar, samt sedan 1 juli 2016 studentkår vid Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet.[1][2] Kårens mål är att gynna medlemmarnas juridiska studier främst vad avser utbildningsfrågor, studiesociala frågor och arbetslivsfrågor.

Kårens verksamhet är uppdelad i olika utskott med en styrelseledamot som är ansvarig för varje utskott. Kåren engagerar över 100 medlemmar inom sin verksamhet.

Kårens verksamhet och struktur[redigera | redigera wikitext]

Föreningsstämma[redigera | redigera wikitext]

Kårens högsta beslutade organ är dess föreningsstämma, med ordinarie sammanträden två gånger per år. Det är stämman som väljer alla kårens engagerade och ämbetsmän, inklusive styrelsen.

Styrelse[redigera | redigera wikitext]

Kårens styrelse ansvarar för den löpande förvaltningen av kåren och dess verksamhet. Styrelsen består av sju poster, varav ordförande, vice ordförande och utbildningsansvarig tillika sekreterare är heltidsarvoderade samt har studieuppehåll och utgör presidiet. Ordförande ansvarar för kårens externa relationer och studiebevakning, och är kårens studiebevakare. Vice ordförande har ansvar över kårens interna verksamhet och kårens ekonomi. Utbildningsansvarig tillika sekreterare arbetar precis som ordförande framförallt med studiebevakning men har också ett administrativt ansvar över kåren. De andra fem ledamöterna är ideellt engagerade och ansvarar för var sitt utskott. Styrelsen sammanträder normalt varannan vecka.

Valberedning[redigera | redigera wikitext]

Kåren har en fristående valberedning som bereder personvalen inför föreningsstämman samt lämnar rekommendationer till föreningsstämman.

Utskott[redigera | redigera wikitext]

Sociala utskottet[redigera | redigera wikitext]

Det sociala utskottet anordnar recceveckan (inspark för recentiorer, d.v.s. nya studenter vid universitetet)[3], fester, gasquer samt den årliga juristbalen på höstterminen. Utskottet ordnar även idrottsaktiviteter samt ansvarar för klubbverket som driver föreningens restaurang- och pubverksamhet. Utskottet leds av ordföranden för det sociala utskottet som även sitter i styrelsen.

Utskottet samverkar även med andra juridiska föreningar i Norden.

Administrativa utskottet[redigera | redigera wikitext]

Det administrativa utskottet ansvarar för den administrativa delen av kåren. Detta innefattar bland annat utdelningen av kårens årliga stipendium som utdelas till ansökande kårmedlemmar. Utskottet leds av sekreteraren tillika ordföranden för det administrativa utskottet som även sitter i styrelsen.

Kommunikationsutskottet[redigera | redigera wikitext]

Kommunikationsutskottet har ansvar för kårens interna samt externa kommunikation. Det innebär att alla kommunikation, marknadsföring eller liknande samordnas i detta utskott, och har det primära ansvaret för all form av kommunikation utåt. Utskottet arbetar främst med marknadsföring samt framställandet av kårens tidning Press Judicata. Utskottet leds av kommunikationsansvarige som även sitter i styrelsen.

Arbetsmarknadsutskottet[redigera | redigera wikitext]

Kårens arbetsmarknads- och arbetslivsanknytning sköts genom arbetsmarknadsutskottet. Utskottet verkar för att skapa en sådan bra förutsättning som möjligt för kårens medlemmar att skapa en bild och kontakt med livet efter studierna som möjligt. Detta görs bland annat genom arrangerade föreläsningar, events och en platsbank för annonser. Utskottet leds av arbetsmarknadsansvarige som även sitter i styrelsen.

Studierådet[redigera | redigera wikitext]

Den lokala studiebevakande verksamheten sköts av Studierådet. Studierådet tillsätter studentrepresentanter i olika nämnder, grupper och beslutande organ vid Juridiska fakulteten samt driver frågor som är relevanta för utbildningskvaliteten för juriststudenterna. Utskottet leds av ordförande för Studierådet som även sitter i styrelsen.

Studierådet arbetar även med studieförbättrande verksamhet och anordnar som exempel bokbytardagarna, där studenter kan köpa och sälja begagnad kurslitteratur vid varje terminsstart. Man håller även PM-stugor och tenta-stugor för de lägre terminerna.

Icke utskottsbunden verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Det finns även viss verksamhet som inte är bunden till ett utskott. Denna verksamhet utgörs av jämlikhets- och mångfaldsgruppen samt ekonomigruppen. Båda dessa grupper ligger under vice ordförande.

Delägarskap[redigera | redigera wikitext]

Kåren äger 75 % av Kontaktdagen AB, som anordnar en arbetsmässa för juriststudenter i Uppsala varje höst på Uppsala Konsert och Kongress. Resterande 25 % ägs av ELSA Uppsala.

Kåren äger tillsammans med Studentlitteratur AB bokförlaget Iustus Förlag.[4] Ursprungligen ägde kåren hela förlaget, men har sålt av 75 % av bolaget. Böcker från Iustus Förlag säljs av kåren utan vinstintresse. Delar av kurslitteraturen samt den gröna lagboken finns till försäljning i kårlokalen Jontes stuga på Övre Slottsgatan 3, Uppsala.

Inspektorer och hedersledamöter[redigera | redigera wikitext]

Inspektorer[redigera | redigera wikitext]

  • Torgny Håstad
  • Eleonor Alhager
  • Ulla Björkman
  • Erica P. Björkdahl
  • Olle Lundin 2020–nuvarande

Proinspektorer[redigera | redigera wikitext]

  • Rolf Johansson 2014–nuvarande

Hedersledamöter[redigera | redigera wikitext]

Levande[redigera | redigera wikitext]

Avlidna[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Föreningen[redigera | redigera wikitext]

Grundarna[redigera | redigera wikitext]

Juridiska föreningen i Uppsala är Nordens äldsta juristförening och grundades officiellt år 1844. Grundarna var:

I det första protokollet beskrivs att syftet med föreningen var att:

"öfverlägga om tjenliga medel och utvägar att bereda dem, som vid härvarande universitet idka Rätts- och Statsvetenskapernas studium, tillfälle till personlig bekantskap, inbördes meddelanden och uppmuntran, till närmare beröring med äldre vetenskapsidkare och praktiska jurister, samt till anskaffande af gemensam tillgång till dessa vetenskapers såväl äldre som nyare in- och utländska litteratur"[5]

Syftet med föreningen var att få professorer och studenter att komma varandra närmare och tillsammans diskutera juridiska problem.

Iustus förlag[redigera | redigera wikitext]

I mitten av 1800-talet skapade föreningen ett bokförlag som idag går under namnet Iustus förlag. Till en början såldes anteckningar från universitetets föreläsningar, sedan kompendier för att täcka upp där kurslitteraturen var bristfällig.[6] Under 1930-talets slut började man skruva upp produktionen genom den nya metoden duplicering. Den mesta av försäljningen sköttes vid mitten av 1900-talet av Norblads bokhandel i Göteborgs nations hus vid Drottninggatan.

Personerna[redigera | redigera wikitext]

Föreningen bestod således länge av både professorer och studenter men är idag uteslutande studentdriven. Under de första åren hade inte föreningen någon ordförande utan leddes av en sekreterare. De första två ämbetena var en sekreterare och en bibliotekarie. Föreningens första sekreterare var Nils Adolf Fröman. Andra kända sekreterare som styrt Juridiska föreningen är Knut Olivecrona, Carl Svedelius, Victor Nordling, Carl Hammarskjöld, Nils von Steyern, Herman Schlytern, Johan Hagströmer, Philip Leman, Vilhelm Huss, Karl Herlitz, Hugo Blomberg, Moritz Rubenson och David Davidson. Kända bibliotekarier är bland andra Tore Almén och Edvard von Krusenstierna.

Först 1882 fick föreningen sin förste ordförande, den dåvarande docenten Hugo Blomberg. På ordförandeposten satt länge endast docenter eller professorer vid juridiska fakulteten. Vanligast var att en professor var ordförande, en docent vice ordförande (när den posten infördes) och en examinerad var skattmästare. Övriga poster hölls av studenter.

År Ordförande Vice ordförande Sekreterare Bibliotekarie
1844 Nils Adolf Fröman Otto Herman Forsell
1845 Claes Julius Rabe
1846 Knut Olivecrona och C. G:son Lejonhufvud Ehrnberg, Philipsson och Åberg
? Theodor Rabenius
1853 Skoglar Bergström
1855 G. Edelstam, E. V. Nordling, O. J. Hultgren, J. S. Landtmansson, Gustaf Axel Knut Hamilton, M. Rubenson, Carl Gustaf Hammarskjöld
1861 Moritz Rubenson
1862
1863
1864 Carl Gustaf Hammarskjöld
1865 Nils von Steyern
1866 Carl F. H. Schlytern
1867 Philip Leman
1868 Carl Gustaf Hammarskjöld, Johan W Hagströmer och A. E. Wilhelm Uppström
1870 Wilhelm Huss
1871 C. Wahlberg
1872 Hugo Martin
1873
1874 B. K. Gernander
1875 J. E. Dahlin och David Davidsson
1876 Karl Herlitz
1880 C. O. Montan
1881 C. Hartman
1882 Hugo Blomberg C O Montan A. E. Örn, J. Östberg och Carl Bergström
1883 Hjalmar L. Hammarskjöld, Nils Emil Kinander
1884 E. Marcks von Würtemberg, W. Zethelius
1885 Otto Salomon Mannheimer
1886 Johannes Nilsson
1887 Jarl Ernberg
1888 Oscar Kinnander och Algot M. Sundvallson
1889 J. Nilsson A. Mörner och E. G. Zethelius
1890 Herman Dahlberg Hjalmar Karlsson
1891 Rudolf von Schultz
1892 Nils Helling
1893 Karl Stenström, Albert Kôersner och Hjalmar Karlsson
1894 Wilhelm Sjögren Einar Gösling
1895 K. von Martérn T. Yngström och Henrik Almstrand
1896 Karl Stenström Henrik Almstrand
1897 Artur Rudin Nils Alexanderson och C. L. Hesselgren
1898 A. Rydin Carl Tiselius
1899 Nils Alexanderson Von der Lancken
1900 J. Atmer
1901 Tore Almén Lars Rabenius
1902 Nils Stjernberg G. Beskow
1903 Carl Ljungholm Olof Hammarskjöld
1904 Axel Reuterskjöld August Beskow E. Stenbeck
1905 Karl Benckert
1906 Olof Hammarskjöld Gerhard Tauvon
1907 Karl Benckert Martin Fehr
1908 Thore Engströmer Hans Bohman
1909 Folke P:son Wetter Åke Ekstrand Nils Rabenius
1910 Gunnar Palme
1911 Erik Backström
1912 Thore Engströmer Martin Fehr Dick Bergman
1913 Bo Hammarskjöld
1914 Gunnar Jägerskjöld
1915
1916
1917 Fredrik Sterzel Nils Quensel
1918 J. E. Almquist
1919 Åke Holmbäck
1920
1921
1922 Karl Olivecrona
1923
1924 Harry Henschen
1925 Karl Olivecrona
1926
1927 Åke Holmbäck Karl Olivecrona Claes Ljung
1928 Hjalmar Nordfeldt
1929
1930 Johannes Sandberg Nils Vikland
1931 Östen Undén Åke Malmström Henrik Munktell
1932 Karl Olivecrona
1933
1934 Åke Holmbäck Knut Rodhe
1935
1936 Bengt Petri
1937
1938
1939 Svante Bergström
1940
1941 Knut Rodhe Fredrik Wiklund
1942 Erik Anners
1943 Åke Larsson Björn Ahlander
1944 Philips Hult
1945 Arne Berglund
1946
1947 Lars Samzelius
1948 Björn Ahlander
1949 Agge Gustavsson
1950 Lennart Stolt
1951 Ivar Strahl Torsten Larsén
1952 Sten Hillert Tore Sigeman
1953 Lennart Carenius
1954 Arne Hedemo
1955
1956
1957 Svante Bergström Johan Nordenfalk
1958 Anders Agell
1959 Carl Rosenbladh
1960 Stig Strömholm Hans Waldenström
1961 Leif Mutén
1962 Staffan Rylander
1963 Lars Lindahl Arne Rosenlund
1964 Johan Hirschfeldt
1965 Ulf Brunnfeldt Anders Hagstedt
1966 Ulf Brunnfelter Bengt Sörman
1967 Henrik Hammar
1968 Jan Anders Hagstedt Samuel Hermelin
1969 Robert Boman Nils Erik Andersson
1970 Nils Erik Uhlin Marianne Claesson (första kvinnan)
1971 Guy Roland Asterius
1972 Anders Frigell Marianne Bernie
1973 Jon Heyman Olle Sundberg
1974 Tommy Iseskog
1975 Olle Sundberg Åsa Breding
1976 Roland Haglund Bertil Brink Torbjörn Spector
1977
1978 Bo Lindberg Anders Sandström Bo Westlund
1979 Anders Olofsson
1980 Kjell Johansson Mikael Lindau Lennart Karle
1981 Lennart Karle Kerstin Aronsson
1982 Kerstin Aronsson (första kvinnliga ordföranden) Peter Bäärnhielm Lena Isaksson
1983 Yvonne Carlberg Håkan Jonsson
1984 Anders Bengtsson Per Zetterquist Peter Traung
1985 Marie Larsson Peter Bäärnhielm Karin Lindenfors
1986 Björn Johansson Karin Svensdotter Christina Strömholm
1987 Anders Jonsson Jonas Christensen Ann-Marie Svensson
1988 Svante Olofsson Anette Schmidt Göran Hussler
1989 Anna Stina Persson Ethel Karlsson Madeleine Bengtsson
1990 Johan Åberg Katarina Svensson Michael Droege
1991 Michael Droege Ulf Sjölin Ulrika Saltin
1992 Pernilla Ask Tina Sköllerholm Jessica Lundahl
1993 Mats Larsson Stefan Gustafsson Maria Arnholm
1994 Stefan Gustafsson Per Erik Rinsell
1995 Joachim Agrell Gustaf Engstrand och Maria Larsson Sandra Kjellander och Ulrika Öberg
1996 Karim Sahibzada Maria Larsson och Joakim Wedlund Anna Lundgren
1997 Petra Siverbrant Joakim Wedlund och Johannes Ericson Jonas Andersson och Johanna Lidell
1998
1999 Frida Lauri David Assarson Malin Strömberg
2000 Christina Brink Linda Gustafsson
2001
2002 Fredrik Nivaeus Patrik Bremdal
2003 Maria Pedersen
2004 Martin Hall Lina Bygdell
2005 Joakim Halvarsson
2006 Jonas Kjellén
2007 Karin Tomczak Erica Lorentzon
2008 Antonia Wopenka Johan Sundqvist
2009 Eddie Exelin Anna Norgren Emma Busk
2010 Karolina Westerström Daniel Wigren Jenna Sounander och Christine Lindström
2011 Rolla Akkache Marianne Gierow Johan Levin
2012 David Callermo Andreas Strandberg Teodor Törnqvist
2013 Eric Lennerth Jesper Röjdeby Johan Camber
2014 Markus Martilla Mary Ohrling David Wedar
2015 Christina Odengran
2016 Felix Wideroth Alice Aronsson och Hedvig Lind Hannah Arvidsson och Andreas Skjöldebrand
2017 Hedvig Lind och Agnes Emborg Simon Alsing Andreas Skjöldebrand och Emanuel Bergqvist
2018 Agnes Emborg och Anna Liliebäck Andreas Larsson Emanuel Bergqvist och Emelie Möller
2019 Anna Liliebäck och Frida Gommel Magnus Jansson Emelie Möller och Ingrid Jacobson
2020 Frida Gommel och Arvid Bertilsson Erik Schwartz Ingrid Jacobson och Elias von Heijne
2021 Arvid Bertilsson och Alva Johansen Alexander Zanton och Elias von Heijne Elias von Heijne och Emmy Dahlin
2022 Alva Johansen och Isak Sandell Max Karlsson Emmy Dahlin och Albin Högberg
2023 Isak Sandell och Jasmine Carlsson William Nagy Albin Högberg och Ellinore Rosvall
2024 Jasmine Carlsson Robert Oddestad Ellinore Rosvall

Tabell[7]

Föreningen har under åren engagerat tusentals studenter. Ett framstående namn utöver ovan nämnda är Robert Themptander.

Verksamheten[redigera | redigera wikitext]

Under de första drygt 100 åren av föreningens historia gick den huvudsakliga verksamheten ut på att diskutera intressanta och komplicerade juridiska frågor. Sammanträdenas innehöll alltid en presentation av en rättslärd person med efterföljande diskussion. Första gången föreningen i protokoll planerar att hålla en sexa var den 9 mars 1877. Först efter den punkten börjar föreningen bedriva social verksamhet för nöjets skull. Det finns dokumenterat att det redan under 1920-talet hölls så kallade recentiorsfester, vilket är ett viktigt inslag i Juridiska föreningens verksamhet än idag.

Föreningen har precis som många andra studentorganisationer ägnat sig åt tidningsskrivande. Från åtminstone 1960-talet tryckte föreningen sin egen tidning under namnet "Iustus" (eller "IU§STU§"). Samtidigt hade det Juridiska studierådet (det studiebevakande organet) en egen tidning under namnet "Jur.går'n". Under hösten 1980 gick tidningarna ihop under namnet "Jur.går'n/Iustus" men bytte 1987 namn till "Nya Iustus". Under 1984 var tidningens redaktion i rättstvist med postverket om hur formuleringen "per post" i myndighetens regelverk skulle tolkas. Redaktionen gick segrande ur tvisten.

Stipendium[redigera | redigera wikitext]

Lördagen den 14 oktober 1944 firade Juridiska föreningen sitt 100-årsjubileum med ett högtidssammanträde på Värmlands nation. Vid sammanträdet instiftades "Juridiska föreningens 100-årsstipendium". Gamla medlemmar hade gemensamt samlat in ett belopp om 2 958 kronor som la grunden till stipendiet. Gåvan lämnades över av föreningens äldsta hedersledamot Axel Olivecrona.[8] Föreningens ordförande prof. Philips Hult tillkännagav vid sammanträdet även att ytterligare en donation till stipendiet erhållits. Styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse hade beslutat att under 10 års tid utge 1 000 kronor årligen till föreningen.

Lokaler[redigera | redigera wikitext]

Runt sekelskiftet 1900 drev föreningen sitt bibliotek på nedervåningen i Östgöta nations lokaler. Biblioteket drevs av en bibliotekarie som bodde i ett rum bakom biblioteket.

Under andra halvan av 1900-talet hyrde föreningen in sig i Ambrosia, annexet tillhörande Västgöta nation, men vräktes senare. Det ledde till att man under några år på 1980-talet huserade i ett litet kontor på "Gubbhyllan" tillhörande Uppsala studentkår (numer tillhör lokalerna Akademihotellet).

Under 1980-talet påbörjades en insamlingskampanj för att föreningen skulle kunna köpa en ny lokal. Drivande i projektet var ordförande Anders Bengtsson, Jonas Christensen och konsulten (sedermera inspektor) Torgny Håstad. Planen var först att köpa "den röda ladan" på Övre Slottsgatan i kvarteret Ubbo, men istället föll beslutet på att köpa Jontes stuga.

Jontes stuga köptes på ofri grund vilket under 2010-talet orsakade tvist mellan Juridiska föreningen och stiftelsen Ubbo.

Kåren[redigera | redigera wikitext]

Den 1 juli 2016 erhöll Juridiska föreningen för första gången kårstatus för den Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet. Tidigare hade den studiebevakande verksamheten tillhört Uppsala studentkår. Juridiska studierådet var ett organ under Uppsala studentkår men med tätt samarbete med Juridiska föreningen. Studierådet var representerat i flertalet av den juridiska fakultetens organ. Platserna i studierådet tillsattes i direkta politiska val, men till skillnad från Uppsala studentkår hade Juridiska studierådet enbart två partier: Radikala Jurister och Borgerliga Jurister.[9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 23 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160323160608/http://www.jf-uppsala.se/nyheter/jf-blir-kar/. Läst 17 mars 2016. 
  2. ^ http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/nya-studentkarer-i-uppsala
  3. ^ reccepolicy Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ ”Iustus Förlag - Förlaget”. Arkiverad från originalet den 5 december 2013. https://web.archive.org/web/20131205004341/http://www.iustus.se/page/forlaget/foerlaget.html. Läst 20 juli 2013. 
  5. ^ ”Ur Uppsala juridiska förenings 100-åriga historia.1 | SvJT”. svjt.se. https://svjt.se/svjt/1945/302. Läst 13 oktober 2022. 
  6. ^ Alvar Nelson (1994). Jonas Christensen. red. Juridiska föreningen i Uppsala i tid och rum. sid. 52 
  7. ^ Jonas Christensen, red (1994). Juridiska föreningen i Uppsala i tid och rum. sid. 141-149 
  8. ^ Philips Hult (1994). Jonas Christensen. red. Juridiska föreningen i Uppsala i tid och rum. sid. 34 
  9. ^ Jörgen Lundqvist (1994). Jonas Christensen. red. Juridiska föreningen i Uppsala i tid och rum. sid. 75 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]